Importanța mamografiei în diagnosticul precoce al cancerului mamar de tip DCIS - clinica medicum

Importanța mamografiei în diagnosticul precoce al cancerului mamar de tip DCIS

Carcinomul ductal insitu (DCIS) reprezintă între 25 și 33% dintre formele de cancer mamar ce pot fi diagnosticate DOAR prin intermediul mamografiei. Incidenta sa a crescut în ultimul timp datorita utilizarii ,pe scara larga ,a mamografiei cu tomosinteza,in tot mai multe centre de screening mamar!

Supravegherea activă a pacientelor la care sunt depistate microcalcificări pe prima mamografie este cea mai bună opțiune în depistarea precoce a acestui tip de cancer. Apariția progresivă a anumitor modificări structurale pe mamografiile seriate poate semnala extensia acestui tip de cancer într-unul invaziv (CDI).

Procentual, ambele tipuri de cancer însumează aproximativ 55% din totalul cancerelor mamare la nivel mondial.

“În imaginea de mai jos poate fi observată evoluția unui asemenea tip de cancer, din august 2019, când am decelat câteva microcalcificări, până în martie 2021, când acestea s-au înmulțit semnificativ. Doamna are 52 ani în momentul de față. Reticența ei la acest tip de investigație imagistică, manifestată prin frica de durere, de radiații și de aplatizare a sânului (toate MITURI mamografice vehiculate intens pe internet), a favorizat trecerea unui număr așa de mare de luni între cele două investigații!”

explică doctorul Cristian Nicolae, specialistul nostru în senologie și imagistică medicală.

“Pacienta s-a prezentat târziu, la 19 luni diferență, pentru un examen ecografic, acuzând dureri difuze în sânul drept. Durerea este asociată cu neoplazia într-un procent de maxim 4,7%. Examenul ecografic mamar nu a aratat modificări semnificative, așa că i-am propus și un examen mamografic, deoarece știam că pe mamografia veche existau acele microcalcificări!”

Clinica noastră dispune de un mamograf revoluționar cu substanță de contrast, Pristina GE, unic în București.

De asemenea, pacienții seniori (60+) beneficiază de o reducere de 20% la serviciile de imagistică medicală prin intermediul cardului de fidelitate Medicum (mai multe informații AICI). 

Mamografia salvează vieți!

Controlul mamografic anual este recomandat tuturor persoanelor trecute de vârsta de 40 de ani. Este cea mai sigură metodă de a depista la timp cancerul de sân!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X