Importanța consilierii psihologice în procesul FIV Psiholog Vargolici Raluca - clinica medicum

Importanța consilierii psihologice în procesul FIV

Din ce în ce mai multe cupluri din România apelează la ajutorul specialiștilor din domeniul medical pentru proceduri de fertilizare artificială. Astfel de cupluri ce pornesc în călătoria FIV se confruntă cu stări mixte, uneori contradictorii dintre gânduri și emoții Totul va fi bine / Trebuie să fie bine / Și dacă nu voi reuși? / Dacă tehnica eșuează, este din vina mea / Relația de cuplu va fi afectată sunt câteva dintre gândurile care afectează unul sau ambii parteneri.

Este normal să ne punem întrebări, însă uneori partenerii exercită o presiune imensă pe dinamica relației, deoarece eșecul este interpretat ca un eveniment catastrofizant.

Stresul intrapsihic se răsfrânge la nivel biologic prin mecanisme bine cunoscute, guvernate de hormoni, dintre care amintesc: noradrenalina (norepinefrina), cortizolul, sistemul renină-angiotensină (angiotensina II). Stresul acumulat chiar și pe o perioadă scurtă de timp poate impacta negativ somnul (hiper- sau hiposomnie), creșterea tensiunii arteriale, modificarea conformației vaselor de sânge, creșterea sau scăderea poftei de mâncare, apariția sau chimbarea în intensitate a migrenelor ori cefaleelor și, nu în ultimul rând, modificări ce țin de sistemul reproducător (stresul prelungit putând duce și la lipsa ovulației).

Consilierea psihologică de cuplu are ca scop psihoeducația, asumarea responsabilității, explicarea metodelor de creștere a rezilienței și gestionare a stresului, înțelegerea cognițiilor și a emoțiilor cu scopul de îmbunătățire a vieții și oferirea unei perspective diferite asupra sferei psiho-sexuale. Pentru un demers de lungă durată, axat pe situații multiple și complexe, este necesar însă procesul psihoterapeutic.

Un alt aspect important de menționat este existența unei echipe pluridisciplinare, alcătuită din medici de diferite specialități (obsetrică-ginecologie, endocrinologie, medicină de laborator) și psihologi (psihoterapie și psihologie clinică).

Psiholog Vârgolici Raluca Ioana

One Comment
  1. Răspunde
    Berescu Daniela

    Un articol foarte interesant si util, scris de un profesionist. Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X