Ce include calendarul national de vaccinare - clinica medicum

Ce include calendarul național de vaccinare?

Cu ani în urmă, bolile infecțioase reprezentau o importantă amenințare pentru omenire. Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse în medicină modernă de către medicul Edward Jenner în anul 1976, cu ocazia descoperirii primului vaccin, cel împotriva variolei.

Un vaccin este un preparat biologic care conține microorganisme (moarte/atenuate) sau fragmente ale acestora, folosit cu scopul de a conferi imunitate pacientului după injectare prin producerea de anticorpi specifici.

Vaccinarea populație salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Unul dintre cele mai importante rezultate ale vaccinării a fost eradicarea variolei, în anul 1979, ultimul caz de variolă naturală fiind înregistrat în Somalia în 1977, potrivit OMS. 

Este foarte important de subliniat că toate vaccinurile sunt evaluate de către FDA  (SUA) sau Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), la care se adaugă avizul agențiilor naționale de reglementare din domeniul medical.

Supravegherea siguranței postvaccinale continuă și după aprobarea vaccinului (pentru care au fost făcute în prealabil studii clinice și epidemiologice, fără de care nu se poate obține acordul de distribuire pe piață).

Vaccinarea la timp oferă protecţie tinerilor şi vârstnicilor împotriva unor boli infecţioase grave ce le pun în pericol viaţa, permiţând de asemenea prevenirea creşterii categoriilor nevaccinate şi a pierderii imunităţii colective.

OMS recomandă administrarea tuturor vaccinurilor de rutină conform schemei naționale, chiar şi în timpul pandemiei de COVID-19.

În prezent, nu există date care să demonstreze că pandemia generată de noul coronavirus prezintă vreun risc în ceea ce priveşte vaccinarea. Este extrem de important ca fiecare copil să beneficieze de toate vaccinurile planificate (imediat după naștere şi în primii doi ani de viaţă). 

Schema națională de vaccinare pentru România este următoarea:

Ultimul vaccin ce a fost introdus în schemă națională, cel împotriva pneumococului (răspunzător de afecțiuni respiratorii foarte frecvente precum pneumonia, otita și meningita), a dus la o scădere importantă a infecțiilor cu această bacterie în ultimii ani.

Trebuie adusă în discuție și lista cu vaccinurile opționale (care în unele state din  Europa sunt incluse în schema obligatorie):

1. În primul rând, este vorba de vaccinul împotriva rotavirusului (virusul care da enterocolită cu rotavirus), un  vaccin cu virus viu atenuat, care se administrează oral în 2 doze (începând cu primele șase săptămâni de viață, cu interval de cel puțîn 30 de zile între doze), până la vârsta maximă a bebelușului de 24 de săptămâni.

2. Al doilea tip este vaccinul împotriva varicelei (vărsatul de vânt) – este un vaccin cu virus viu atenuat. Se fac două doze de vaccin, la interval de minim 6 săptămâni . Se administrează subcutanat, începând de la vârsta de 9 luni.

3. Imunizarea împotriva meningitei cuprinde două vaccinuri – unul împotriva meningococului de tip B, celălalt împotriva meningococului A, C, W-135 şi Y. Dacă vrem ca bebelușul să fie în siguranță deplină, trebuie efectuate ambele vaccinuri pentru a avea o acoperire bună în ceea ce privește infecția cu meningococ. În funcție de tipul de vaccin și de vârsta la care se administrează, există mai multe scheme de tratament. Ambele tipuri de vaccin se administrează intramuscular. 

4. Vaccinul împotriva Hepatitei A (boală mâinilor murdare) se administrează în 2 doze. Recomandarea specialiștilor este să fie făcut înainte de intrarea în colectivitate a copilului.

5. Vaccinul împotriva HPV se administrează în 2-3 doze în funcție de vârsta la care se decide începerea vaccinării (nu mai devreme de 9 ani). În general, medicii recomandă efectuarea dozelor de vaccin înainte de începerea vieții sexuale. Protejează împotriva mai multor tipuri de cancer (de col uterin, vulvar, vaginal, penian și anal) și împotriva leziunilor precanceroase ale colului. Studiile din țările nordice unde a fost implementat acest vaccin arată o scădere considerabilă a incidenței cancerului de col uterin. 

6. Ultimul vaccin opțional este cel împotriva encefalitei (boală provocată de căpușe) , cu administrare intramusculara, care poate fi efectuat doar după vârsta de 1 an. 

Aproape toate vaccinurile pediatrice sunt eficiente în prevenirea bolilor în procent de peste 90%. Ele reprezintă singura metodă de prevenire a unor infecții sau afecțiuni potențial letale, pentru care nu există încă un tratament eficient! Este impetuos necesar ca cel mic să fie vaccinat la timp, conform recomandărilor și sub supravegherea medicului pediatru!

Dr. Veronica Crișan, Medic Pediatru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X