tfesi croitoru raisa - clinica medicum

Stop radiațiilor ionizante! Optează pentru TFESI sub ghidaj ecografic!

Durerile de spate și radiculopatia sunt afecțiuni cu frecvență tot mai crescută în rândul populației, cu un impact deosebit asupra calității vieții, în special în perioadele dureroase acute. 

Studiile medicale arată că majoritatea populației experimentează dureri de coloană cervicală sau lombară cel puțin o dată în viață. Odată cu înaintarea în vârstă, un număr tot mai mare de pacienți se adresează sistemului medical pentru tratament de specialitate. 

Tratamentul chirurgical se adresează cazurilor atent selectate neresponsive la tratament conservator sau care prezintă semne de afectare neurologică progresivă ori acută severă (un exemplu de urgență neurochirurgicală e sindromul de coadă de cal). Pe lângă fizioterapie & alte metode de reabilitare, TFESI (infiltrații steroidiene epidurale transforaminale) sunt folosite cu success în tratamentul radiculopatiei.

TFESI lombar este unul dintre cele mai eficiente tratamente minim invazive și se practică în general sub control fluoroscopic (RX) sau Computer-Tomografic (CT). Ghidajul radiologic oferă precizie anatomică și este o tehnică standardizată, însă aduce cu sine dezavantajul expunerii la radiațiile ionizante. 

tfesi croitoru raisa - clinica medicum

Perfecționarea aparaturii și a tehnicilor de ecografie musculo-scheletală au făcut ca ghidajul ecografic în infiltratiile epidurale transforaminale lombare și cervicale, infiltrațiile intraarticulare fațetare și blocurile neuromusculare selective să devină o opțiune de tratament sigură, minim invazivă și în primul rând neiradiantă

Acest avantaj imbatabil face manevra eligibilă inclusiv pentru pacientele gravide care se confruntă cu lombosciatalgii severe și care nu pot beneficia de tratament conservator clasic sau infiltrații ghidate fluoroscopic, excluzând manevrele “în orb” care prezintă riscuri semnificative.   

Descrierea manevrei: 

Este o procedură minim invazivă prin care se injectează, sub anestezie locală, un amestec format dintr-un steroid cu acțiune lungă, un anestezic și soluție salină, la locul de ieșire al nervului spinal din coloana vertebrală, cu scopul reducerii inflamației nervului afectat. Acesta va determina diminuarea până la dispariția durerii, a amorțelii sau a altor simptome cauzate de inflamația nervului.

Procedura durează maxim 15 minute, se execută sub ghidaj ecografic, cu pacientul treaz, în prone position pe patul de examinare, cu o pernă sub abdomen pentru a reduce lordoza lombară.

Efectul se face simțit imediat, cu progresie până la câteva săptămâni, și poate dura, în funcție de particularitățile patologiei, până la câțiva ani.

Eficiența, lipsa expunerii la radiații, siguranța prin control imagistic continuu în timp real – toate acestea fac ca ghidajul ecografic în infiltrațiile spinale să fie alegerea optimă în tratamentul selectat al herniilor de disc non-chirurgicale.

Dr. Croitoru Raisa
Specialist Neurochirurgie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X