Cardiomioparia hipertrofica obstructiva, boala cardiaca riscanta pentru atleti si sportivii de performanta - clinica medicum

Cardiomiopatia hipertrofica obstructiva, boala cardiaca riscanta pentru atleti si sportivii de performanta

Cardiomiopatia hipertrofica obstructiva este caracterizată printr-o hipertrofie asimetrica a ventriculului stang ce genereaza o incapacitate de contractilitate a inimii. Atriile sunt de obicei dilatate si deseori hipertrofiate din cauza rezistentei ridicate la umplerea ventriculelor si efectul regurgitarii valvelor atrio-ventriculare.

Cardiomiopatia hipertrofica obstructiva este o boala genetica, celula miocardica de lucru se hipetrofiaza pentru a putea compensa nivelul de contractilitate si relaxare a muschiului inimii, pentru a regla disfunctia sistolica si diastolica si necesarul de O2.

Dr. Emilian Dumitru, medic specialst cardiologie explica:

Modificările inimii afectate sunt multiple: o disfunctie a mecanismului de relaxare și umplere a cavitatiilor inimii, o modificare dinamica a fluxului de sange din ventricului stang, comprimarea arterele coronare intramiocardice care asociata cu o cerere excesiva de oxigen din cauza hipertrofiei poate duce frecvent la ischemie miocardică și fibroza. Astfel, se creeaza un mediu aritmogen care expune pacientul la aritmii de diferite tipuri, unele cu risc de moarte subita.

Care sunt simptomele si manifestarile cardiomiopatiei hipetrofice obstructive?

Pacientul acuza “oboseala”, dispnee (lipsa de aer), palpitatii, angina pectorala, sincopa (pierderea starii de constienta), ameteala, dificultatea de a face eforturi usoare (urcatul scarilor, imbracatul, mersul pe jos), acestea fiind manifestari pe care le putem regasi si in tabloul altor boli.

Multi dintre sportivi nu prezinta simptome de cardiomiopatie hipertrofica, prima manifestare fiind moartea subita. Exista numeroase cazuri de sportivi care au decedat in timpul competitiilor fara sa aiba vreo manifestare patologica anterioara. Conform unor studii publice In SUA exista o incidenta de cca 40% de morti subite la sportivii de performanta din cauza CMHO.
Pericolul nu este doar in cazul sportivilor de performanta ci si in cazul sportivilor amatori. Atunci cand incepem sa practicam constant un sport este prudent sa facem o evaluare cardiologica (concult cardiologic, ECG, ecografie cardiaca, test ECG la efort, eventual examen Holter ECG).

Antrenamentul pentru o competitie sportiva ar trebui sa se faca sub supravegherea unui antrenor profesionist, parcurgand toate etapele de pregatire, asfel inima va fi pregatita sa sustina un efort intens, de lunga durata.

Exista “o moda” in ultima perioada de a participa la competitii sportive de anduranta: maraton, semi-maraton, triatlon, maratoane montane, competitii de biciclete. Din pacate, majoritatea participantilor nu au o pregatire fizica adecvata si nici o evaluare medicala completa; astel, participantii “pe proprie raspundere” se supun unui risc foarte mare atat din cauza lipsei de antrement cat si a unei boli cardio vasculare asimptomatica nediagnosticata. In alte tari la inscrierea la astfel de competitii este obligatorie o adeverinta medicala care sa excluda o patologie cardio vasculara, in Romania incrierea se face “pe proprie raspundere”.

Care sunt modalitatile de tratament de care dispunem in prezent?

Odata diagnosticata boala, tratamantul ales va urmari ameliorarea simptomelor, prevenirea complicaţiilor si reducerea riscului de moarte subita. Este obligatorie testarea membrilor familiei, CMHO fiind o boala cu transmitere genetica.

Opţiunile terapeutice in CMHO trebuie sa imbine medicatia cu tehnicile chirurgicale, medicul cardiolog alegand strategia optima pentru fiecare pacient in parte, obiectivele fiind prevenirea mortii subite si cresterea calitatii vietii.

Care este viitorul in materie de diagnosticare si tratamentul al acestei patologii?

S-au facut progrese notabile in modalitatile imagistice de investigatie, testarile genetice, dar si in ceea ce priveste chirurgia cardiomiopatiei hipetrofice obstructive – In Romania exista un centru dedicat chirurgiei acestei patologii unde s-au inregistrat premiere europene.

explica Dr. Emilian Dumitru.

Articol “Cardio Fit
By Smart Heart, proiect de preventie a bolilor cardiace

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X