De ziua inimii, Medicum lansează "Cardio Fit", pachet de testare cardiacă dedicat sportivilor amatori

De ziua inimii, Medicum lansează “Cardio Fit”, pachet de testare cardiacă dedicat sportivilor amatori

O zi ca oricare alta…

Era o frumoasă zi de toamnă, viața își urma cursul firesc în jurul lacului Herăstrău. Rațele se bălăceau, îndrăgostiții își jurau iubire eternă, un bunic își plimba nepotul.

Pe o alee a parcului viața se lupta cu moartea. Un echipaj al Ambulanței resuscita un tânăr care în timp ce alerga a făcut stop cardiac. Începe ultima cursă din viața acestui om, o cursă fără locul doi: “și unu și doi și trei”… pacientul este intubat și ventilat mecanic… e în fibrilație ventriculară… șoc electric extern… “și unu și doi și trei”… Adrenalină 1 mg intravenos… flash-uri de sunet şi lumină, voci nefamiliare care îl întreabă “obsedant” dacă aude… este ceea ce își amintește Cezar din primele clipe din noua viață. “Felicitări, esti fericitul câștigător a 2 stenturi. Când zic «fericitul câștigător», nu glumesc” îi spune doctorul de la spitalul Floreasca. Un bodyguard a văzut momentul în care s-a prăbușit în parcul Herăstrău, a sunat la 112 și i-a făcut masaj cardiac până a ajuns Ambulanța.

Ce facem cu target-ul, cu market-ul, cu cashflow-ul? Sunt doar cuvinte ale lumii artificiale pe care o controlăm prin cifre, uitând că viața are propriile reguli si nu se lasă impresionată de poziția noastră socială.

Într-o singura clipă inima lui Cezar a spus: stop-joc! Cezar nu se considera genul “fit”, a trecut demult de stadiul de “amator”, fost sportiv de performanță, a practicat rugby în liga I, cunoștea metodele de antrenament și de dozare a efortului, totuși, o arteră care vascularizează inima s-a ocluzionat și a produs infarct miocardic și stop cardiac.

Eugenia are 36 de ani, participă la maratoane în țară și străinătate. Aleargă pentru a își depăși limitele fizice și mentale. Simte că sportul o împlinește, își simte inima şi mintea vibrând în tandem. Aleargă pentru a ajuta copii și oameni în dificultate și mulțumirea ei este atunci când salvează încă un suflet. Înseamnă pentru ea încă o zi trăită cu sens.

Carmen a alergat inițial pentru a slăbi după naștere, apoi a continuat să se antreneze pentru tonusul şi starea de bine pe care o obține alergând. Spune că îi place întâlnirea cu ea însăși, echilibrul și claritatea gândurilor. Se simte liberă și puternică.

Cele 3 povești sunt reale, sunt poveștile unor oameni obișnuiți, colegi de birou, vecini sau prieteni pe Facebook. Cezar trăiește dintr-un mare noroc. Celor două prietene nu li s-a întâmplat încă, nimic rău. Cei trei au in comun dragostea pentru sport si încă ceva: nu au făcut niciodată o evaluare completă, din punct de vedere cardiologic.

Motivele sunt diverse, dar se învârt în jurul ideii: “doar nu mi se întâmplă tocmai mie”, ceea ceea ce îi expune la evenimente cardio-vasculare, uneori cu risc. Știm foarte bine beneficiile practicării sportului, iar efortul de tip cardio se înscrie între factorii benefici de menținere a sănătății inimii. De la practicarea sportului pentru menținerea tonusului, până la participarea la competiții sportive de anduranță (maraton, semimaraton, triatlon, curse cu bicicleta, alergări montane etc.) este un drum foarte lung, pe care puțini dintre participanți îl parcurg, sărind multe dintre etapele de pregătire, refacere și evaluare medicală necesare, fiind expuși la accidente atât în perioada de pregătire, cât mai ales în timpul competiției.

Competițiile sportive de masă sunt un model bun de promovare a sănătății, dar participanții trebuie să se pregătească sub supravegherea unor profesioniști, să parcurgă etapele de antrenament, refacere, alimentație, evaluare medicală specifice fiecarui tip de competiție.

Iată câteva întrebări pe care i le adresăm Dr. Emilian Dumitru, medic cardiolog la Medicum și totodată sportiv “amator”, el însuși alergător la diferite competiții de semi-maraton din țară și străinătate.

Dr. Emilian Dumitru ne-a explicat că promovează sportul și competițiile sportive de anduranță, dar în momentul actual, în România, majoritatea participanților sunt neantrenați pentru nivelul de efort necesar unor astfel de competiții, nu au o evaluare cardiologică anterioară, fiind expuși la accidente, inclusiv de tipul stopului cardiac.

Ce tip de efort presupune alergatul pe distanțe lungi și la ce pericole se expun acești sportivi?

Sportul de anduranță supune organismul, inclusiv inima unui efort de intensitate foarte mare, existând riscul unor complicații cardio-vasculare semnificative (lipotimie, sincopa, aritmii maligne, stop cardiac).

Ce este stopul cardiac?

Stopul cardiac reprezintă momentul în care inima se oprește și toate organele suferă, nemaiavând aport de oxigen; cel mai sensibil organ la lipsa de oxigen este creierul care în 3-4 minute suferă leziuni ireversibile, astfel încât este esențial ca manevrele de resuscitare să se inițieze imediat.

Ce tip de testări cardiace ar trebui să iși facă sportivii amatori?

Fiecare participant la o competiție sportivă de anduranță ar fi bine să facă o evaluare cardiologică constând în: consult cardiologic, ECG, ecografie cardiacă, test ECG la efort, iar cei care au palpitații să efecteze un examen Holter ECG.

În România, înscrierea la competiții sportive de anduranță se face pe proprie răspundere, cu alte cuvinte, ne asumăm riscul unor complicații medicale, de cele mai multe ori neinformat, spre deosebire de alte țări unde este necesară o adeverință medicală urmare a unei evaluări cardiologice complete.

În acest spirit al practicării sportului în condiții de siguranță și pentru a preveni accidente de cauză cardiacă, Clinica Medicum lansează, în cadrul proiectului de preventie cardiacă “Smart heart”, pachetul CardioFit, pachet de testare cardiologică, dedicat sportivilor amatori.

Pachetul “Cardio Fit” constă în: consult cardiologie, ECG, ecografie cardiacă și test ECG la efort.

“Dorim, în acest fel, să promovăm un stil de viață echilibrat, prin practicarea sportului conform nivelului de antrenament, având alături în perioada de pregatire, profesioniști în tipul de sport ales, să încercăm să prevenim accidentele cardio-vasculare nedorite, prin evaluare cardiologică, susținând astfel promisiunea Medicum de a fi un partener în practicarea sportului de masă (maraton, semimaraton, triatlon, curse cu bicicleta, alergari montane) în condiții de siguranță.” concluzionează dl. Dr. Emilian Dumitru.

One Comment
  1. Răspunde
    Pascu eliza

    Control urgent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X