boala parodontala, doctor oana stoica - clinica medicum

Boala parodontală – o afecțiune ireversibilă!

Boala parodontală este o afecțiune ce are la bază o serie de factori etiologici, având ca element central placa bacteriană. Această afecțiune poate să fie atât localizată cât și generalizată, afectând întreaga cavitate bucală.

Boala parodontală este o afecțiune ireversibilă, iar un pacient care este astfel diagnosticat va prezenta această patologie toată viața, dar cu mențiunea că în funcție de aplicarea sau nu a unui tratament se poate vorbi despre:

  • controlată: stabil, aspect sănătos
  • remisie: inflamație gingivală prezentă
  • necontrolată: parodontită recurentă / instabilă

De asemenea, s-au făcut numeroase studii cu privire la conexiunea dintre boala parodontală și afecțiunile cardiovasculare. Afectarea gingiei începe prin acumularea de placă pe suprafața dentară, iar o placă complet diferită, formată din grăsime, colesterol, calciu și alte substanțe regăsite în sânge, se formează în interiorul arterelor. Această placă de aterom generează așa-numita ateroscleroză, o afecțiune frecventă a arterelor coronare.

Pacienții cu afecțiuni gingivale au un risc de 2-3 ori mai mare de a prezenta infarct miocardic, AVC sau alte evenimente cardiovasculare. Nu există o legătură directă, în sensul în care nu toți pacienții cu afecțiuni cardiace au afectare gingivală așa cum nu toți pacienții cu probleme gingivale dezvoltă patologii cardiace, mai intervenind și alți factori de risc, precum fumatul sau o dietă nesănătoasă.

Bacteriile din cavitatea orală pătrund prin șanțul gingival, local producând patologiile gingivale, iar ulterior vor ajunge în circulație fiind regăsite în plăcile de aterom, favorizând erodarea vaselor de sânge.

Factorii care pot genera un răspuns nefavorabil la acumularea de placă sunt:

  • fumatul
  • hiperglicemia (diabet)
  • deficiențele de vitamina C
  • drogurile
  • afecțiunile hematologice

Tratamentul urmărește depistarea și îndepărtarea factorilor locali cauzabili, placa bacteriană și favorizanții (tartru, obturații în exces, coroane de înveliș neadaptate), debridarea gingivală, detartrajul, tramentul medicamentos și/sau chirurgical în funcție de stadiul de afectare, tratamentul bolilor generale asociate.

Dr. Oana Stoica
Medic parodontolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X