Petros Liolios - Specialist în Psihopedagogie Perceptivă - clinica medicum

Nevralgia Nervului Trigemen si Fasciaterapie Aplicata

Nevralgia de trigemen, cunoscuta si sub denumirea de tic Douloureax, este o afectiune nervoasa care implica dureri profunde faciale asemanatoare cu electrosocurile, cel mai des fiind localizate in parte inferioara a fetei si a maxilarului. Totusi, simptomele pot sa apara oriunde in apropiere de nas, urechi, ochi sau buze. Multi experti considera ca nevralgia de trigemen este una dintre cele mai dureroase conditii umane.

Nevralgia nervului trigemen, este, în abordarea noastra, o nevropatie de încarcerare, adică o patologie ce rezultă din încarcerarea unui nerv într-un loc dat al traseului său, cauzată de tensiuni tisulare ce-l opresează. Această încarcerare se poate face fie între doi muşchi, fie între un muşchi şi un canal osos, fie în interiorul unei membrane. Nervul trigemen fiind responsabil cu sensibilitatea feţei, încarcerarea sa declanşează o durere insuportabilă ce invadează o întreagă porţiune a feţei.

Abordarea prin fasciaterapie aplicata în cazuri de NT

Terapia cervicalelor înseşi şi normalizarea ganglionilor neurovegetativi (contingentul simpatic). Reechilibrarea unităţii între sfera craniană şi gât. Să amintim că prin fanta sfenoidală trece V1 (sau nervul oftalmic Willis), prin orificiu mare rotundă trece V2 (sau nervul maxilar superior), prin orificiu ovală trece V3 (sau nervul maxilar inferior) precum şi artera meningiană accesorie (sau artera meningee mică). Eliberarea tuturor articulaţiilor sfenoidului şi a fasciilor care împiedică o bună coerenţă craniană. Ex.: simfiza sfenobazilară, muşchiul temporal, muşchii pterigoidieni. Esenţial în această formă de nevralgie. Este necesar chiar să se înceapă cu o terapie de teren înainte de a ne focaliza pe sfera craniană. Experienţa arată că pacienţii sunt tensionaţi, crispaţi şi “denşi” cam în toate părţile şi numai o terapie progresivă şi globală va aduce rezultatul cel mai bun. Reechilibrarea completă a arborelui vascular este necesară, fără să uităm de întreaga pulsologie a craniului şi a feţei, în special arterele maxilare ce vascularizează ganglionul Gasser al trigemenului: eliberarea sa prin pulsologie poate avea un efect imediat asupra anumitor parametri ai durerii. Un drenaj senzorilichidian al fasciilor feţei, craniului şi gâtului trebuie luat în calcul în mod progresiv. O nevralgie a trigemenului necesită un tratament de fond. Durerea scade progresiv, uneori în durată, alteori în intensitate. Trebuie să i se explice clar pacientului şi să i se ceară să observe aceşti doi parametri cu atenţie. Încetarea durerii nu se realizează dintr-o dată ci mai degrabă progresiv.

Acţionăm în acest fel şi asupra celorlalte dureri neurologice de origine periferică: De exemplu, nevralgiile cervicobrahiale, sciatalgiile, nevralgiile crurale, etc., fie că este vorba de cele ce afectează regiunea gâtului şi a braţului, regiunea lombară, coapsa sau pulpa, regiunea pubiană şi partea anterioară a coapsei… Câteva şedinţe sunt de ajuns şi pentru a alina alte tipuri de durere cum ar fi un lumbago rezistent, o entorsă recentă, o durere de spate ce recidivează, un umăr recalcitrant sau un gât dureros.

Petros Liolios - Specialist în Psihopedagogie Perceptivă

În toate cazurile, acţiunea noastră terapeutică îmbrăţişează întotdeauna globalitatea corpului, deoarece se întâmplă des ca focarul iniţial al durerii să ajungă să antreneze compensări peste tot. Acest mecanism îşi găseşte explicaţia în organizarea fasciilor, care joacă un rol de curea de transmisie pentru lanţul patologic, antrenând dureri la distanţă faţă de zona iniţială. Este vorba aici despre o strategie de solidaritate a corpului, ale cărui diferite părţi se organizează pentru a absorbi în mod optim dezechilibrul uneia dintre ele şi a uşura în felul lor sediul durerii iniţiale.

7 Comments
 1. Răspunde
  IOANOVICI ANGELA

  Credeti ca la clinica dv. as putea apela pt diminuarea unei nevralgii de trigemeni secundara? Sunt din Suceava, acum am 63 de ani iar in anul 2009 mi s-a descoperit o tumora de mici dimensiuni, la baza creierului, inoperabila. Am facut gamma knife la Spitalul Bagdasar Arsenie in anii 2009 si 2010 aspra tumorii care s-a micsorat si in anul 2014 asupra nervului de trigemeni. La inceput nervul a fost inconjurat de tumora, dar acum este liber, deci nu mai exista compresie. Cu toate acestea am dureri in fiecare zi, de intensitate mai mare sau mai mica. De 10 ani iau Lyrica de 150 si Timonil de 150 pana la 450. Am luat si Trileptat , dar l-am inlocuit cu Timonil, atunci cand nu se mai gasea.

  • Răspunde
   Mihaela

   Nu stiu daca vi s-a raspuns……
   Am facut si eu o interventie la Bagdasar Arseni in Septembrie 2012 si m-a tinut pana in August 2014
   Pentru aceeasi nevralgie am descoperit de ceva timp o terapie laser cu un laser profesional..in 10 sedinte imi trece durerea. Am luat si eu tot felul de pastile dar atunci cand nu am dureri nu le mai iau. Acum iau Pregabalin Zentiva de 150mg.

   • Răspunde
    Gabi

    sufar de aproape 9 ani de nevralgie de trigemen. Imi puteti spune despre ce terapie cu laser este vorba?

   • Răspunde
    Ceausescu Mihai Iuliana

    Buna ziua doamna Mihaela
    Va rog din suflet daca puteti sa – mi spuneti si mie unde a-ti facut terapia cu laser profesional.
    Ma confrunt ciu aceasta boala de 5 ani, am dureri si ameteli.
    Iau pastile, dar nu prea au rezultat.
    Cu stima

 2. Răspunde
  Ion Mitică

  Buna ziua am si eu aceasta nevralgia de trigemen suparatoare ma intereseaza terapia cu laser D.na Mihaela si tot ce înseamnă aceast tratament daca se poate un sms sau orice cale sa ne auzim daca ati trecut prin asa ceva ca si mine ma înțelegeți las un nr.de contact 0724305440.Multumesc mult!

 3. Răspunde
  Madalina

  Bună ziua,mi s a descoperit diagnostic sfenopalatin nevralgie trigemen, dureri sunt zilnice ..ma cinfrunt de peste 15 ani .Am luat pastile dar acum vad ca nu își mai fac efectul .Unde as putea sa fac o intervenție sau ce s ar putea face în cazul de nevralgie trigemen partea stanga. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X