Este bine cunoscut faptul că în cazul alergiilor alimentare atât sensibilizarea alergică cât și declanșarea unei alergii alimentare se poate face atât pe calea firească, adică prin consumul alimentului respectiv, dar și într-un mod surprizător, prin contactul alergenului cu pielea.
De mare importanță pentru dezvoltarea alergiilor alimentare la copii mici pare să fie și compromiterea funcției de barieră a stratului superficial al pielii atopice care favorizează apariția sensibilizărilor alergice prin expunerea pielii inflamate la diversele alergene alimentare.
Dar chiar și în absența dermatitei atopice, atunci când o persoană a fost diagnosticată cu o alergie alimentară, trebuie să fie foarte vigilentă și să evite această cale de contact cu alergenul alimentar periculos.
Cu alte cuvinte, când cineva este diagnosticat cu o alergie alimentară severă nu era suficient să fie un detectiv care va încerca să depisteze alergenul în etichetele produselor alimentare, i se mai adaugă în atribuții și traducerea și răstălmăcirea etichetelor produselor cosmetice şi de igienă personală.
Din fericire, lista ingredientelor cosmetice respectă, în ultimii ani, sistemul INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients sau Nomenclatura Internaţională a Ingredientelor Cosmetice). Acest sistem permite identificarea tuturor ingredientelor folosind o singură denumire pentru toate statele membre UE.
În general, produsele cosmetice pot conţine o sumedenie de agenţi de colorare, conservanţi, parfumuri, filtre de protecţie solară dar şi ingrediente naturale. Aşadar, orice consumator care este diagnosticat cu diverse alergii ar trebui să dețină informaţii cât mai precise și despre aceste constituente.
De altfel toţi producătorii sunt obligaţi să dovedească siguranţa toxicologică şi microbiologică a tuturor produselor şi să demonstreze clar eficacitatea acestora. În plus trebuie să menționeze și prezența tuturor ingredientelor, inclusiv a celor naturale.
De reținut că toate ingredientele naturale sunt listate, conform reglementărilor sistemului INCI, sub denumirea botanică a plantelor.
Și iată câteva dintre cele mai cunoscute ingrediente naturale la care o persoană diagnosticată cu diverse alergii alimentare ar putea să reacționeze:
- Migdală / ulei de migdală – prunus [amygdalus] dulcis/amara/sativa
- Măr – malus domestica/pyrus malus
- Afine – vaccinium myrtillus
- Caisă – prunus armeniaca
- Avocado – persea gratissima/americana
- Banană – musa sapientum
- Orz – hordeum/hordeum vulgare
- Nucă braziliană – bertholletia excelsa
- Caju – anacardium occidentale
- Țelină – apium graveolens
- Castană – castanea sativa/sylva
- Năut – cicer arietinum
- Nucă de cocos – cocus nucifera
- Porumb – zea mays
- Ou – ovum
- Pește / ulei de pește – pisces/piscum iecur
- Ulei din ficat de cod – gadi iecur
- Alună – corylus rostrata/avellana/americana
- Kiwi – actinidia chinensis
- Lupin – lupinus albus/luteus
- Macadamia – macadamia ternifolia
- Lapte – lac
- Ovăz – avena sativa
- Piersică – prunus persica
- Arahide – arachis/arachis hypogea
- Fistic – pistacia vera
- Orez – oryza/oryza sativa
- Susan – sesamum indicum
- Soia – glycine max/soja
- Semințe/ulei de floarea soarelui – helianthus annuus
- Nucă – juglans regia/nigra
- Grâu – triticum/triticum vulgare
- Pepene – cucumis melo
- Castravete – cucumis sativus
- Ulei de măsline – olea europaea
- Rodie – punica granatum l.
- Portocală – citrus aurantium dulcis
- Struguri – vitis vinifera
- Ulei de in – Linum Usitatissimum
- Roșcovă – ceratonia siliqua (carob) gum
A se lua în calcul și faptul că Tochoferolul sau vitamina E se obține și din uleiul de soia sau de floarea soarelui.
De asemenea, o altă atenționare utilă pentru persoanele alergice este aceea legată de proteinele hidrolizate din gluten sau glutenul deamidat care apar în preparatele cosmetice sub denumirea INCI hydrolyzed wheat protein, dar pot avea și denumiri comericale sau abrevieri de genul: Pronalen, Cropeptide, Gluadin, Glupal/Glupearl 19S, Tritisol.
Se știe că există persoane care sunt sensibilizate alergic exclusiv la această formă de gluten, care este supus unui proces chimic de hidrolizare acidă sau bazică pentru a-i îmbunătăți solubilitatea. Aceste hidrolizate proteice sunt prezente mai ales în săpunuri. În mod paradoxal, există persoane care dezvoltă alergie doar la glutenul deamidat manifestată sub formă de urticarie de contact și nu au reacții alergice când consumă glutenul normal prezent în cereale precum grâul, orzul sau secara.
Dr. Nicolae Adriana
Alergologie si Imunologie