Doctor Merticariu Mircea - Clinica Medicum

Infectiile la care suntem predispusi in timpul concediului de vara

Concediul de vara desi este asteptat de toata lumea, implica schimbarea rutinei de zi cu zi precum si contactul cu mancaruri si locuri noi de relaxare si convietuire. Indiferent ca am ales sa ne petrecem concediul de vara in Romania sau in strainatate, cei mai multi dintre noi au avut contact cu piscine, cazi cu hidromasaj, spa-uri, etc…

Infectiile urinare reprezinta un raspuns inflamator al epiteliului urinar in cazul dobandirii unui germene patogen. Cele mai frecvente bacterii implicate in infectiile urinare sunt: Escherichia Coli (cel mai fecvent patogen urinar – responsabil de 85% din infectiile urinare), Klebsiella, Proteus si Stafilococul saprophyticus.

Scenariul este unul des intalnit la pacientii tratati la noi in clinica: Pacientul X, aflat in concediu, desi a sesizat aparitia simptomelor urinare, intr-o prima etapa, a decis sa le ignore. Intre timp, simptomele urinare s-au intensificat iar din acest moment cei mai multi dintre pacientii nostri au decis ori sa urmeze un tratament (neavizat de catre un medic specialist) cu antiseptice, antiinflamatorii si chiar antibiotice (de cele mai multe ori total nepotrivite pentru afectiunea respectiva) ori au incercat sa fie consultati de catre un medic dar datorita lipsei asigurarilor de sanatate, a timpului lung de asteptare la camera de garda, etc., de cele mai multe ori s-a finalizat cu un tratament nepotrivit.

Odata cu intoarcerea din concediu, pacientul X continua sa ignore simptomele si din ce in ce mai multi dintre ei ajung chiar si dupa cateva saptamani de la debutul simptomelor la medicul specialist cand deja o infectie urinara “simpla” se complica cu infectie la nivelul rinichilor in cazul femeilor sau o infectie la nivelul testiculelor sau a prostatei in cazul barbatilor. Aceste situatii sunt de evitat deoarece tratamentul lor este unul complex iar complicatiile asociate lor pot duce la spitalizare, la efectuarea unor interventii chirurgicale si in cazuri severe chiar si la extirparea unor organe cum ar fi nefrectomia (extirparea rinichiului) in cazuri de infectii renale severe.

In cazul femeilor, exista o serie de simptome care ar trebui sa ridice suspiciunea unei infectii urinare joase (cistita – infectia vezicii urinare) precum:

 1. Disuria (dificultate la urinare)
 2. Usturimi sau dureri mictionale (dureri la urinare)
 3. Imperiozitatea mictionala (nevoia urgenta de a urina)
 4. Urinari frecvente
 5. Hematurie (prezenta de sange in urina) ce poate aparea in cazul cistitei hemoragice

In cazul in care nu se urmeaza tratament corespunzator, infectiile urinare pot ascensiona la nivelul epiteliului urinar si se pot complica prin pielonefrita (infectie la nivelul rinichilor). Simptomele asociate cu aceasta afectiune sunt:

 1. Durere la nivelul unghiului costo-vertebral
 2. Febra (peste 38 grade Celsius)
 3. Frison
 4. Stare de rau
 5. Lipsa poftei de mancare
 6. Mai rar, greturi si varsaturi

De asemenea, trebuie subliniat faptul ca in cazul rapoartelor sexuale frecvente, femeile sunt mai predispuse la infectii urinare.

Pentru barbati, una dintre cele mai frecvente patologii urinare intalnite in aceasta perioada este reprezentata de uretrita, infectiile urinare joase, orhiepididimita si prostatita.

Uretrita reprezinta inflamatia uretrei ca raspuns la un agent infectios cel mai frecvent prin transmitere sexuala. Se impart in doua categorii: uretrita gonococica (gonoree) si uretrita non-gonococica in care sunt implicati alti germeni (Chlamydia Trachomatis (clamidioza), Ureaplasma Urealyticum, etc.).

Principalalele simptome ale uretritei sunt:

 1. Scurgere la nivelul uretrei ce nu are legatura cu activitatea sexuala- poate fi galbena, incolora, maronie, verde sau chiar cu urme de sange.
 2. Senzatie de arsura/mancarime la nivelul uretrei

Diagnosticul uretritei se face prin recoltarea unei secretii uretrale. In urma acestei analize se poate initia terapia specifica.

Uretrita poate afecta in egala masura ambele sexe. De aceea este foarte important ca pacientul infectat sa anunte partenerii sexuali din ultimele 60 de zile pentru a efectua analizele specifice.

Netratata, aceasta boala poate duce la infertilitate si sarcina ectopica in cazul doamnelor si la infertilitate in cazul domnilor.

In cazul in care o infectie urinara joasa se complica cu o prostatita putem intalni urmatoarele simptome:

 1. Simptome iritative: polakiurie (urinare frecventa si cu cantitate mica), nicturie (trezire in timpul noptii pentru a urina), imperiozitate mictionala si pseudo-incontinenta (pierdere involuntara de urina prin urgenta mictionala)
 2. Simptome obstructive: jet urinar slab proiectat, initiere dificila a jetului urinar, disurie (urinare cu efort) si chiar retentie acuta de urina (acumuluare progresiva a urinii in vezica urinara cu imposibilitatea urinarii) – caz in care este necesara instituirea unei forme de drenaj urinar (montarea unei sonde urinare uretro-vezicale sau cistostomie minima).

La simptomele de mai sus, in cazul unei prostatite acute se mai poate adauga si febra (peste 38 grade Celsius), frison, stare de rau, greturi, varsaturi si chiar stare septica cu hipotensiune in cazurile avansate. Tratamentul in cazul aceste patologii este de lunga durata si trebuie facut sub stricta observatie a medicului urolog.

In cazul in care o infectie urinara joasa sau o uretrita se complica cu orhiepididimita acuta semnele sunt:

 1. Marirea hemiscrotului afectat prin marirea testiculului sau a epididimului. Testiculul se inflameaza, devine dur si dureros.
 2. La nivelul pielii scrotale pot sa apara durere, roseata si caldura locala.
 3. Stare de rau cu febra si frison in cazuri severe.

Mai sus am dorit sa fac o trecere in revista a principalelor simptome care ne alerteaza de prezenta unei infectii la nivelul tractului urinar.

Din momentul in care apar aceste simptome trebuie sa ne prezentam la medicul urolog pentru diagnostic si tratament. Diagnosticul implica in primul rand efectuarea examenului clinic de catre specialist.

In a doua etapa se efectueaza analizele medicale specific: sumarul de urina, urocultura, secretia uretrala, analize de sange, etc.. Atunci cand medicul specialist considera ca este necesar se pot efectua si analize imagistice: ecografie de aparat urinar, ecografie testiculara, examen computer-tomograf, etc.

In concluzie, incercarea unor tratamente naturiste sau intarzierea, din orice alt motiv, nu va face decat sa agraveze o afectiune, de altfel usor tratabila si sa duca la consecinte adesea nefaste pentru pacient.

Dr. Merticariu Mircea
Urologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0753 818 181

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X