Importanta alimentatiei pentru sistemul imunitar - clinica medicum

Importanța alimentației pentru sistemul imunitar

Sistemul nostru imunitar este extrem de important de-a lungul întregii vieți, nu numai în timpul unei pandemii (cum este cea de COVID-19, care a amplificat în ziua de azi interesul oamenilor pentru creșterea imunității și a readus în discuție importanța alimentației în stimularea răspunsului sistemului imunitar). 

Funcția principală a sistemului imunitar este de a proteja organismul împotriva intrușilor și de a preveni pătrunderea bacteriilor sau a virusurilor.  În același timp, acest sistem complex trebuie să se asigure că tolerează elementele externe necesare pentru supraviețuirea noastră, cum ar fi alimentele pe care le consumăm sau microorganismele pe care le adăpostim în intestin (microbiota) și nu trebuie să se “revolte” împotriva celulelor propriului corp (lucru care se întâmplă, totuși, în cazul bolilor autoimune).

Care sunt factorii ce pot afecta sistemul imunitar?

Sistemul nostru imunitar poate fi văzut ca un scut cu rol de protecție împotriva atacurilor agenților patogeni, toxinelor și a altor intruși. Sunt mulți factori care pot afecta sistemul imunitar și care pot provoca “dezactivarea” acestui scut protector, dar cei mai importanți sunt vârsta, stresul, lipsa somnului (odihnei în general) și bolile cronice.

Cât de importantă este alimentația pentru sistemul imunitar?

Asigurarea unui aport adecvat de nutrienți, printr-o dietă echilibrată, este necesară pentru un sistem imunitar sănătos. O alimentație corectă asigură organismului nutrienții necesari pentru o bună  funcționare a celulelor imune, care au nevoie de multă energie și de substanțe nutritive. 

Uneori însă, funcționarea celulelor imune duce la o cerere crescută de energie (cum se întâmplă în cazul infecțiilor virale), situație în care alimentele specifice sau nutrienții consumați individual nu mai pot oferi o bună protecţie organismului uman.

Atunci când vine vorba de alimentație  și de funcția imunitară, este important să reținem că mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine

Obținerea cantităților adecvate din fiecare nutrient și prevenirea deficiențelor este esențială în special la grupele de persoane cu risc, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele care suferă de patologii cronice, acestea din urmă putând avea o dietă mai puțin variată din motive medicale sau sociale.

Care sunt nutrienții implicați în funcționarea optimă a sistemului imunitar?

Proteine 

– elemente importante ale celulelor (inclusiv celulele imune și anticorpii) care ajută la combaterea bolilor

Acizi grași esențiali 

– un echilibru bun între acizii grași omega-3 și omega-6 este crucial pentru buna funcționare a membranelor celulare imune și pentru menținerea sub control a proceselor inflamatorii

Vitamine și minerale

– aici regăsim vitaminele B6, B12, C și D, zincul, cuprul, fierul și seleniul

De ce sunt importante probioticele?

Bacteriile benefice ale probioticelor, furnizate în special de produsele fermentate, precum și fibrele prebiotice (ceapă, usturoi, banane și anghinare) sunt, de asemenea, foarte importante pentru organismul nostru.

Ele pot funcționa individual sau asociate cu proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale pentru îmbunătățirea stării de sănătate.

Alimente proaspete sau congelate?

Dacă nu avem  întotdeauna acces la fructe și legume proaspete, atunci alimentelele conservate și congelate le pot înlocui, deoarece și ele conțin substanțe nutritive esențiale. În sezonul rece, procentul de vegetale din alimentație nu trebuie să scadă.

Nicio dietă, oricât de bine gândită, nu ne va împiedica total din a ne îmbolnăvi, dar cu siguranță o alimentație echilibrată, bogată și variată va ajuta sistemul imunitar să funcționeze în condiții optime. 

Fotis Vlachos
Specialist Nutriție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X