Doctor Marilena Baluta: Fertilizarea in Vitro, pas cu pas - partea I - Clinica Medicum

Doctor Marilena Baluta: Fertilizarea in vitro, pas cu pas – partea I

În condițiile în care tot mai mulți români au probleme în conceperea unui copil pe cale naturală, Fertilizarea in Vitro a devenit un proces comun și în țara noastră. În urma acestei proceduri au fost născuți mii de copii perfect sănătoși, iar cuplurile în cauză sunt împlinite că și-au împlinit visul de a deveni părinți. Marilena Băluță, medic specialist obstetrică-ginecologie şi embriolog (Clinica MEDICUM) ne-a spus mai multe despre acest subiect.

– Pentru început, ce investigaţii sunt necesare înainte de a începe procedura pentru FIV? Ştiu că diferă de la pacient la pacient, dar spre exemplu în lista de la Programul Naţional de Fertilizare in Vitro (unde statul suportă o parte din banii pentru procedură) am văzut că sunt unele analize obligatorii.

– Există un barem minim de investigaţii pentru infertilitate, adresate ambilor parteneri. Pentru parteneră se testează rezerva ovariană prin dozarea unor hormoni în ziua a doua, a treia sau a patra a ciclului menstrual; se fac culturi din col, histerosalpingografie, analize serologice pentru hepatită B, C, HIV şi VDRL. În funcţie de antecedente şi istoric medical se pot adaugă şi alte investigaţii, cum ar fi teste pentru boli autoimune, histeroscopie, laparoscopie. Pentru partener, prima analiză este spermograma. Dacă valorile sunt bune și nu există un istoric cu probleme de fertilitate nu se mai recomandă alte investigaţii.

– Odată făcute analizele, care sunt paşii pentru procedura FIV?

– După ce se obţin toate rezultatele investigaţiilor, medicul curant va decide care sunt paşii care trebuie urmaţi. Pentru tratarea subfertilității sau infertilităţii se poate începe de la simplu la complex: contact sexual dirijat, inseminare artificial, fertilizare în vitro (FIV).

– În cazul FIV, dacă este nevoie de stimulare ovariană, în ce zi a ciclului menstrual se începe aceasta?

– Cel mai fercvent, în practică sunt folosite pentru stimulare două protocoale: unul lung şi altul scurt. Primul se întinde pe o perioada de aproximativ o lună şi se începe din ziua 21 a ciclului anterior. Protocolul scurt se începe din ziua a doua sau a treia a ciclui şi durează aproximariv două săptămâni. Doza folosită la stimulare se decide pentru fiecare caz în parte.

– Care este cea mai ”agresivă” schemă de tratament de stimulare ovariană şi ce efecte adverse poate avea?

– Nu se poate spune că o schemă de stimulare ovariană este agresivă. Doza pentru stimulare se decide în funcţie de vârsta femeii, de rezerva ovariană, de răspunsurile anterioare la tratament. Putem să vorbim de un răspuns exagerat la o doză considerată uzuală pentru profilul pacientei, lucru care nu poate fi anticipat. Unele paciente răspund exagerat la doze uzuale, specifice profilului lor, altele răspund slab sau deloc.

– E adevărat că multe paciente iau în greutate în urma tratamentelor de stimulare? Sau se poate ajunge la dezechilibre hormonale, la dereglări ale valorilor tiroidei?

– Nu. Este un mit. Se îngraşă de la porţia de mâncare. Nu am văzut nicio persoană slabă care să devină obeză după stimulare.

– Se fac nişte analize pe durata stimulării. Ne puteţi spune care sunt acestea şi cât de dessunt repetate?

– Monitorizarea răspunsului la stimulare se face prin ecografie transvaginala şi dozarea unor hormoni care se modifică pe parcursul stimulării. Ritmul monitorizării este stabilit de fiecare medic şi diferă în funcţie de protocolul ales şi răspunsul pacientei la tratament.

– Aceste analize spun şi când sunt foliculii suficient de maturi pentru a putea fi extrase ovulele, nu?

– Aceste analize ne orintează în deciziile ulterioare. Nu ne pot spune exact câte ovocite vom recolta din foliculi, câte sunt mature, câte vor fertiliza şi cum vor evolua embrionii.

– În ce constă procedura de extracţie a ovocitelor din foliculii care se dezvoltă în ovar? Este dureroasă?

– Procedura de recoltare a ovocitelor se face prin puncție transvaginală ecoghidată. Pentru aceasta se face o analgezie de scurtă durată, iar pacienta nu simte nimic.

– Ce se întâmplă cu ovulele extrase? Povestiţi-ne puţin despre procedura din laborator, vă rog!

– După ce lichidul folicular este extras, este dus în laborator, unde se identifică ovocitele. Până la recoltarea ovocitelor partenerul recoltează sperma, care va fi prelucrată. După aproximativ trei-patru ore de la recoltarea ovocitelor, acestea vor fi puse în contact cu sperma. La 24 de ore de la inseminarea ovocitelor se verifică fertilizarea lor. Trebuie ştiut că doar ovocitele mature vor fertiliza, ovocitele imature nu au această capaciate. După fertilizare, evoluţia embrionilor poate fi diferită, în sensul că pot evolua toţi sau se pot opri din evoluţie.

– Există ovule care nu conțin ovocite, iar dintre cele recoltate nu toate sunt viabile… Care e cauza?

– Cea mai frecventă cauză pentru care nu fertilizează ovocitele este faptul că sunt imature. Iar dacă fertilizează ele pot evolua diferit. Adică unele se pot divide mai departe şi dau un embrion/embrioni de calitate pe care îi transferăm şi pot da sarcina sau se pot opri în evoluţie în diverse stadii (ziua 1, 2, 3, 4, 5). După embriotransfer nu mai avem posibilitatea de a controla ce se întâmplă în uter, aşteptăm cele două săptămîni, facem testul de sarcină şi vedem rezultatul.

pe-fuga.blogspot.ro

5 Comments
 1. Răspunde
  Maricescu Ana Maria

  Bună ziua aș vrea să iau și eu legătură cu doamna dr Baluță Marinela

  • Răspunde
   Clinica Medicum

   Va puteti programa online sau telefonic pentru un consult la doamna doctor!

  • Răspunde
   Clinica Medicum

   Lista de preturi este disponibila pe site. De asemenea, ne puteti suna pentru mai multe informatii.

 2. Răspunde
  Simona Mogosan

  As vrea sa o intreb pe d na doctor dacă aș putea rămâne însărcinată la 53 de ani la clinica dinsei ne dorim foarte mult va multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X