Cum se diagnostichează autismul la copii și adolescenți clinica medicum

Cum se diagnostichează autismul la copii și adolescenți?

În psihologie, există un instrument numit Scala de Observare pentru Diagnosticarea Autismului (ADOS-2, pe scurt). Gândește-te la el ca la un set de activități pe care cel mic le face împreună cu un specialist pentru a ajuta părinții să înțeleagă mai bine cum comunică, cum se joacă și cum interacționează. Este folosit atunci când avem motive să credem că un copil ar putea avea o tulburare de spectru autist (TSA). 

Această metodă este recunoscută ca fiind cea mai de încredere în evaluarea autismului, deoarece oferă o perspectivă amănunțită asupra modului în care copilul se comportă în diferite situații de viață.

Pentru cine este recomandată evaluarea ADOS-2?

ADOS-2 este concepută pentru persoane de toate vârstele, de la copii mici de un an și până la adulți. Cu toate acestea, pentru ca testul să fie relevant, copilul trebuie să aibă cel puțin nivelul de dezvoltare al unui copil de 12 luni și să nu aibă dificultăți majore de vedere sau auz care să împiedice evaluarea.

Testul ADOS-2 are mai multe module diferite, care sunt alese în funcție de vârsta copilului și de cât de bine vorbește. De exemplu, un copil care nu vorbește deloc va face un set diferit de activități față de un copil care vorbește fluent.

Cum se desfășoară o astfel de evaluare la Clinica MEDICUM?

Când te programezi la o evaluare psihologică la MEDICUM, ADOS-2 va fi doar o parte din tot ce vom face pentru a înțelege situația celui mic. Pe lângă activitățile din ADOS-2, vom analiza formularul de istoric pe care-l vei primi de la specialist despre cum a fost nașterea copilului, despre sănătatea și dezvoltarea lui și despre orice simptome sau particularități medicale identificate în prealabil.

De asemenea, vom aduna informații din alte teste cum ar fi ASRS sau teste moderne de dezvoltare. Întregul proces poate dura doar o singură întâlnire sau se poate desfășura pe parcursul a mai multe întâlniri, în funcție de nevoile copilului și de cerințele părintelui.

Ce se întâmplă în timpul evaluării ADOS-2?

Testul propriu-zis durează între 30 și 60 de minute. Este important ca specialistul care lucrează cu copilul  să fie cineva pe care copilul nu îl cunoaște bine, pentru ca comportamentul său să fie cât mai natural, nealterat. Dacă este vorba despre un copil mic, vei putea să fii în cameră și să observi tot ce se întâmplă.

Uneori,  specialistul îți va cere să interacționezi cu copilul în anumite moduri, dar rolul tău principal va fi să observi. Pentru adolescenți și adulți, evaluarea se face doar între specialist și persoana evaluată.

Ce urmează după o evaluare?

După ce se încheie evaluarea, specialistul va emite un raport în care va scrie în detaliu care sunt rezultatele și observațiile relevante. În unele cazuri, veți putea programa o nouă întâlnire pentru a analiza în detaliu rezultatele și recomandările (cum ar putea fi implementate în rutina zilnică). Raportul scris îți va oferi sugestii și ghiduri despre ce pași să urmezi mai departe ca părinte. Cu raportul te vei întoarce la medicul psihiatru pentru a discuta rezultatele și a stabili diagnosticul. Acest raport este, de obicei, gata în 1-2 săptămâni după evaluare.

Ca o concluzie – deși ADOS-2 este unul dintre cele mai bune teste pentru a evalua autismul, este doar o parte a unui proces mai amplu. Diagnosticul final de autism nu se bazează doar pe rezultatele acestui test. Este nevoie să luăm în considerare întreaga istorie de dezvoltare a copilului, informațiile pe care ni le dai tu și ceilalți oameni importanți din viața lui, precum și observațiile făcute de specialiști cu experiență. Numai împreună, toate aceste informații pot ajuta la stabilirea unui diagnostic corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X