Fimoza este definită prin imposibilitatea retracției preputului (înveliș anatomic al glandului) de pe suprafața glandului penian. Diagnosticul se stabilește în cadrul unui consult clinic de specialitate și se decide atitudinea terapeutică.
Când este necesară vizita la medic?
La naștere, în mod fiziologic, mai mult de 96% dintre băieți au un preput aderent, care nu se poate decalota. Acest procent scade la 50% la vârsta de 1 an și la 10% la 3 ani.
Decalotările intempestive nu sunt necesare și nu aduc beneficii pacientului ci în mod contrar produc fisuri, eroziuni și cicatrici fibroase, având ca rezultat o fimoză cicatriceală.
Ce trebuie să știi despre decalotare?
Desfacerea aderențelor balano-preputiale este un proces normal, care nu ar trebui să impună un gest forțat. Secreția glandulară cu formarea de smegmă favorizează separarea celor două structuri printr-o acumulare perlată care este considerată drept secreție purulentă de către persoanele neavizate.
Poate fimoza să producă simptome?
Inflamația glandului (balanită) sau a preputului (postită) se poate manifesta foarte zgomotos și aduce pacientul în cabinet. Tratamentul impus este unul conservator în faza inflamatorie, cu evaluarea necesității intervenției chirurgicale la distanță, după vindecarea completă a episodului inflamator.
!!! Parafimoza este complicația cu caracter de urgență, care necesită imediat intervenția medicală pentru manevra de reducere. Aceasta se produce atunci când inelul fibros al preputului permite decalotarea fără a permite recalotarea.
Care este tratamentul?
Până la vârsta de 1-3 ani, fimoza este considerată fiziologică, așadar nu necesită intervenția chirurgicală. După această vârstă există mai multe opțiuni de tratament: conservator (aplicarea unei creme locale) sau chirurgical (plastie sau circumcizie).
Circumcizia este practicată pe scară largă pe alte continente însă este mai greu acceptată în Europa unde are indicație în rare cazuri.
Argumente care pledează pentru circumcizie:
- prevenția infecțiilor urinare;
- scade incidența cancerului penian;
- scade incidența bolilor cu transmitere sexuală;
- scade incidența parafimozei și a leziunilor de tip “fermoar”