Conform Ghidului Asociației Americane de Diabet, încă din 2003, valorile normale ale glicemiei bazale (dimineața pe nemâncate, după post nocturn 8-10 ore) se încadrează între 70 și 99 mg/dl.
În România, conform Ghidului Medical pentru Îngrijirea Pacienților cu Diabet Zaharat 2016, limita superioară a glicemiei normale este considerată încă 110 mg/dl.
Persoanele a căror glicemie bazală se încadrează între 100 și 110 mg/dl trebuie să primească consiliere specifică din partea unui medic diabetolog pentru optimizarea stilului de viață și trebuie să fie reevaluate anual, întrucât se află la risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, acesta având un caracter evolutiv.
O valoare glicemica “random” (determinată la întâmplare oricând în cursul zilei) este considerată normală dacă se încadrează între 70 și 140 mg/dl.
PREDIABETUL este prima etapă în evoluția către diabetul zaharat și poate să aibă două forme: glicemia bazală modificată (între 100 sau 110 mg/dl și 125 mg/dl) și toleranță alterată la glucoză (glicemie “random” sau glicemie la 2 ore după testul de încărcare cu 75 g glucoză între 140 și 199 mg/dl)
DIABETUL ZAHARAT este caracterizat prin cel puțin una din următoarele modificări:
- valori ale glicemiei bazale ≥ 126 mg/dl
- o glicemie la 2 ore după testul de încărcare cu 75 g glucoză ≥ 200 mg/dl
- o glicemie random ≥ 200 mg/dl (însoțită de simptomele specifice)
HEMOGLOBINĂ GLICATA (hemoglobină glicozilata; prescuratat: HbA1c sau A1c) este o analiză recoltată din sânge care arată media glicemiilor din ultimele 3 luni și este utilă atât pentru diagnosticul prediabetului și a diabetul zaharat cât și pentru a evalua controlul glicemic al unul pacient cunsocut deja cu această patologie.
- Valori normale: HbA1c ≤5.6%
- Prediabet: HbA1c: 5.7-6.4%
- Diabet zaharat: ≥6.5 %
Pentru a efectua o programare la Clinica Medicum sau a solicita informații suplimentare despre costurile procedurilor, ne puteți contacta telefonic la 0753818181.
Dr. Matei Laura Roxana
Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice