Care sunt valorile normale ale glicemiei? Diabetologie Clinica Medicum Dr. Matei Laura Roxana

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Conform Ghidului Asociației Americane de Diabet, încă din 2003, valorile normale ale glicemiei bazale (dimineața pe nemâncate, după post nocturn 8-10 ore) se încadrează între 70 și 99 mg/dl. 

În România, conform Ghidului Medical pentru Îngrijirea Pacienților cu Diabet Zaharat 2016, limita superioară a glicemiei normale este considerată încă 110 mg/dl.

Persoanele a căror glicemie bazală se încadrează între 100 și 110 mg/dl trebuie să primească consiliere specifică din partea unui medic diabetolog pentru optimizarea stilului de viață și trebuie să fie reevaluate anual, întrucât se află la risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, acesta având un caracter evolutiv.

O valoare glicemica “random” (determinată la întâmplare oricând în cursul zilei) este considerată normală dacă se încadrează între 70 și 140 mg/dl.

PREDIABETUL este prima etapă în evoluția către diabetul zaharat și poate să aibă două forme: glicemia bazală modificată (între 100 sau 110 mg/dl și 125 mg/dl) și toleranță alterată la glucoză (glicemie “random” sau glicemie la 2 ore după testul de încărcare cu 75 g glucoză între 140 și 199 mg/dl)

DIABETUL ZAHARAT este caracterizat prin cel puțin una din următoarele modificări:

  • valori ale glicemiei bazale ≥ 126 mg/dl
  • o glicemie la 2 ore după testul de încărcare cu 75 g glucoză ≥ 200 mg/dl
  • o glicemie random ≥ 200 mg/dl (însoțită de simptomele specifice)

HEMOGLOBINĂ GLICATA (hemoglobină glicozilata; prescuratat: HbA1c sau A1c) este o analiză recoltată din sânge care arată media glicemiilor din ultimele 3 luni și este utilă atât pentru diagnosticul prediabetului și a diabetul zaharat cât și pentru a evalua controlul glicemic al unul pacient cunsocut deja cu această patologie.

  • Valori normale: HbA1c ≤5.6%
  • Prediabet: HbA1c: 5.7-6.4%
  • Diabet zaharat: ≥6.5 %

Pentru a efectua o programare la Clinica Medicum sau a solicita informații suplimentare despre costurile procedurilor, ne puteți contacta telefonic la 0753818181. 

Dr. Matei Laura Roxana
Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X