1000 de pasi incep cu primul pas despre cancerul de san de la primele semne la chirurgia oncoplastica - clinica medicum

“1000 de pasi incep cu primul pas”, despre cancerul de san de la primele semne la chirurgia oncoplastica

Dupa 5 ani de la ceea ce credea ca a fost “incercarea vietii” ei, Simona Soare, diagnosticata cu un cancer de san, viata a capatat un alt sens. Zambeste acum. Isi aminteste acele momente ca pe un film, in care nu a crezut initial ca este actor principal. A repetat unele investigatii, pentru ca nu ii venea sa creada.

Familia i-a fost suport, mai ales baietelul ei de numai 4 ani atunci a fost cel care a mobilizat-o.

Era foarte mic. M-a vazut in toate etapele…cu drena, fara drena, cu par, fara par, apoi fara un san…sau atunci cand mi-a fost rau dupa chimioterapie. Asta m-a si intarit, intr-un fel. Dar a trecut…

Ce a invatat? Ca-i greu de depasit un astfel de diagnostic, dar nu imposibil, ca este o incercare in care medicul si pacientul devin echipa, o a doua familie. Si a mai invatat ceva: atentia fata de propria persoana. Are mai multa grija de ea, se investigheaza cu regularitate, se odihneste atunci cand simte nevoia…

Am povestit cu Simona si cu jurnalista Ionela Nastase despre lupta cu boala. Am cerut opinia specialistilor, Dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica ginecologie si Dr. Victor Titirez, medic specialist chirugie oncoplastica a sanului, pentru a stabili care sunt pasii pe care o femeie ar trebui sa ii cunoasca atunci cand vorbim despre investigarea, diagnosticarea si tratamentul cancerului de san.

Examinarea sanilor, in conceptia medicala, ar trebui facuta din momentul in care acest organ apare vizibil, morfologic, pentru ca pot exista modificari inca din perioada pubertatii. Daca vorbim de aspectele oncologice, respectiv despre cancerul mamar, examinarea sanului poate sa insemne autoexaminare, prin metoda autopalparii sau prezentare la medic, medicul de familie sau medicul ginecolog.

Simona, pacienta noastra, spune ca prima data a simtit in sanul sau “ceva ce nu era acolo, ce nu ar trebui sa o sperie”…

Cand ar trebui facuta investigarea sanilor si cum se face corect autoexaminarea?

Fiecare femeie ar trebui sa isi faca o rutina a autoexaminarii sanilor, pentru a putea constata aparitia unei anomalii  (nodul, tumoreta, zona de impastare etc.) si in acest context, sa se prezinte la medic. O data pe luna este normal, din punct de vedere medical, ca femeia sa isi examineze sanii, de preferinta dupa terminarea menstrei, pentru ca perioada premenstruala poate sa genereze modificari structurale care pot falsifica conformatia naturala, fiziologica a sanilor, deci, de regula, dupa terminarea menstrei si intr-o perioada care sa nu insemne mai putin de o luna intre o auto-examinare si cealalta. Ca tehnica, femeia trebuie sa isi examineze sanul prin doua modalitati de palpare: o palpare radiara, incepand de la mamelon, de la areola mamara catre periferie si o palpare circulara, amandoua metodele secvential. De preferinta, bratul de partea examinata ar trebui sa fie in tensiune, fie sprijinit de perete, fie in sold, pentru a iti permite sa simti planurile profunde, in felul acesta facilitand detectarea mai buna a eventualelor modificari ale tesutului mamar. Nu in ultimul rand, este nevoie de examinare axilei, locul unde, de obicei, o tumara mamara se extinde sau metastazeaza.

Dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica ginecologie

Care ar fi primele semne care sa insemne suspiciune de tumora benigna sau maligna a sanului?

Daca prin auto-examinarea sanului, femeia sesizeaza o modificare, respectiv aparitia unui nodul, a unei zone mai dure, neregulate in structura elastica a sanului sau in situatia in care apare o deformare a tegumentelor sanului, o retractie a mamelonului, atunci trebuie sa apeleze imediat la un consult de specialitate, intrucit acestea pot fi primele simptome ale unui cancer mamar. De asemenea, autoexaminarea trebuie sa includa si axilele deoarece uneori poate fi mai usor de depistat o anomalie in aceste zone decit in san, acestea pot constitui suspiciune de a exista un nodul, o adenopatie, fie ca vorbim de san, fie la nivelul axilei sau in zona supraclaviculara. Sigur ca exita semne imagistice (ecografice sau mamografice) care sugereaza caracterul benign sau malign al unei leziuni, dar diagnosticul de certitudine este cel anatomopatologic care se poate face dupa punctia tumorii.

Dr. Victor Titirez, medic specialist chirugie oncoplastica a sanului

Odata suspicionat un nodul la san ce ar trebui sa faca o femeie?

Investigarea sanului incepe cu un examen clinic si in functie de acesta, de varsta, de intregul tablou de factori de risc se recomanda ecografie, sonoelastografie, mamografie. Dupa varsta de 40 de ani, la femeile care nu au antecedente personale sau familiale de malignitate este recomandat sa se efectueze un examen mamografic, urmat sau nu de examen ecografic. In acest context, un program national de screening ar aduce beneficii notabile in depistarea timpurie a cancerului de san. Dupa 40 de ani mamografia ramane calea cea eficienta de a descoperi cancerului in stadiile primare.

Dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica ginecologie

Daca in urma investigatiei imagistice exista o suspiciune sau un diagnostic cert de cancer de san ce recomandari se pot face? Care este prognosticul in cazul cancerului de san descoperit tardiv? Ce mai poate face chirurgul in cazul cancerelor in stadiul III/IV?

Ori de cate ori exista suspiciuni, in urma diagnosticului imagistic, trebuie facuta o biopsie. Biopsia este singura modalitate prin care se clarifica natura leziunii respective. Poate spune “da, este cancer, din pacate” sau nu. Exista mitul ca biopsia mamara faciliteaza raspandirea celulelor maligne, Acesta este un lucru absolut fals. Fara ajutorul biopsiei nu se poate incepe tratamentul. In majoritatea tarilor europene, de pilda in Marea Britanie, biopsia este pasul hotarator in stabilirea diagnosticului. Daca avem de a face un diagnostic de malignitate, in functie de tipul de cancer, echipa medicala (ce include chirurg, chimioterapeut, radiolog si anatomopatolog) va stabili tratamentul adecvat.

Prognosticul in cazul cancerului de san depinde de o multitudine de factori, marimea leziunii fiind unul din ele. Cu cat neoplasmul este mai extins, cu atat este mai mare probabilitatea ca ganglionii axilari sa fie afectati, consecutiv crescand probabilitatea ca celulele canceroase sa se extinda si in alte zone ale corpului. De aceea, prognosticul devine mai rezervat in stadiul III de boala, dar tratamentul multidisciplinar isi pastreaza intentia de a vindeca (sansele de reusita sint insa mai mici). Din pacate, in stadiul IV, in care boala s-a extins la alte parti ale corpului, tartamentul are doar intentie paliativa.

Dr. Victor Titirez, medic specialist chirugie oncoplastica a sanului

Dupa chirurgia radicala a cancerului de san este recomandata reconstructia sanului in cadrul interventiei de excizie a tumorii sau necesita o perioada de refacere a tesuturilor? Exista riscuri in ce priveste reaparitia cancerului post-reconstructie mamara?

Chirurgia oncoplastica este un domeniu in progres la nivel mondial care s-a dezvoltat ca urmare a abordarii holistice a tratamentului cancerului de san. Aceasta abordare recunoaste ca, desi prioritara este inlaturarea cancerului, extrem de importanta este si calitatea vietii pacientei. Multe femei, dupa ce sufereau o mastectomie, ramaneau mutilate fizic dar mai ales psihic. De aici s-a nascut nevoia de a reconstrui sanul. Se prefera intotdeauna o reconstructie imediata deoarece rezultatele cosmetice sunt mai bune, dar si pentru ca pacienta se trezeste din operatie cu un nou san si nu trebuie sa mai treaca prin stresul psihic produs de absenta acestuia. Chirurgia oncoplastica este o chirurgie reconstructiva in care chirurgul încearca sa-i ofere femeii care a suferit o mastectomie un aspect din punct de vedere estetic cat mai apropiat de cel anterior. Reconstructia mamara este o operatie sigura, care nu creste riscul de recidiva, altfel spus, recidivele pot aparea cu sau fara reconstructie mamara. In majoritatea tarilor europene reconstructia este oferita aproape tuturor pacientelor care vor avea o mastectomie. Rezultatele reconstructiei mamare dupa interventiile radicale ne arata un risc de recidiva a cancerului destul de scazut. Reconstructia mamara insa nu garanteaza absenta recidivei, in acelasi timp decizia se va lua intotdeauna numai in cazul in care riscul recidivei este extrem de scazut.

Dr. Victor Titirez, medic specialist chirugie oncoplastica  a sanului

Se discuta mult despre preventia cancerului de san. Exista informatie, nu intotdeauna din surse medicale, exista mituri si “retete”. Este, din pacate, un subiect “la moda”, pentru ca noi toti cunoastem sau am auzit despre o prietena, o mama sau despre paciente cu cancer de san. In medicina se iau in calcul foarte mult probabilitati si riscuri.
Din sursa sigura, de la medicii clinicii care zilnic consulta, diagnosticheaza sau trateaza boala, devenind parte din aceasta “lupta pentru cei 1000 de pasi…” ce este sigur 100% este ca principala metoda de preventie a cancerului de san este diagnosticul precoce.
Pentru a diagnostica un cancer in stadiu incipient, pe langă autoexaminare, este important ca femeia sa beneficieze de un examen radiologic anual. Leziunile foarte mici sau cele din profunzime nu sunt intotdeauna usor accesibile prin palpare.
Dupa 40 de ani este timpul pentru prima mamografie!
Proverb japonez: 1.000 de pasi incep cu primul pas: Ai grija de tine, in primul rand, sa poti avea grija de cei din jurul tau! Urmareste-ti propriul corp! Mergi la medic inainte sa apara primele semne!
Ministrul sanatatii, Dna. Sorina Pintea, a anuntat ca programul de screening pentru cancerul de san va fi disponibil in Romania incepand cu luna mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X