sindromul ovarelor polichistice - clinica medicum

Sindromul ovarelor polichistice, un diagnostic la graniţa ȋntre specialităţi

Foarte frecvent descoperit ȋn contextul infertilităţii de cauză feminină, ȋntre 5-10% dintre femeile aflate la o vârstă fertilă suferă de sindromul ovarelor polichistice – SOPC.

Este o patologie pentru care nu avem o cauză certă, fiind invocat bagajul genetic al femeii. Din acest motiv, este o mare provocare și necesită o abordare multidisciplinară.

Este un diagnostic la granița dintre specialităţi: obstetrică ginecologie, endocrinologie și uneori, ȋn contextul simptomelor invocate, nutriţie & dermatologie.

Diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice presupune:

 • un examen clinic realizat de medicul specializat obstetrică-ginecologie sau medicul endocrinolog
 • realizarea unui set de analize de sânge (analize hormonale)
 • un examen imagistic prin ecografie transvaginală pentru a identifica chisturile prezente la nivelul ovarului

I-am adresat câteva ȋntrebări doamnei doctor Antoaneta Budu, medic primar obstetrică ginecologie, pentru a afla opinia unui expert despre acest subiect:

1. Ce se ȋntâmplă anormal când ne confruntăm cu acest sindrom al ovarelor polichistice, în contextul infertilităţii?

“Din punct de vedere funcţional, ovarul femeii eliberează un ovocit lună de lună prin procesul de ovulaţie. Ȋn SOPC ovocitul poate să nu fie eliberat deloc, pe o perioadă variabilă de timp. Dacă ovocitul nu a fost eliberat sau nu a fost fecundat, endometrul se elimină lunar prin menstruaţie. Din acest punct de vedere, mai puţin de 8 menstruaţii ȋntr-un an pot conduce către acest diagnostic și cert către infertilitate din această cauză.

La nivelul diagnosticării sindromului prin ecografie aș vrea să subliniez importanţa cunoașterii particularităţii patologiei. Nu orice aglomerare de chisturi indică manifestarea SOPC! Când vedem pe fiecare ovar mai mult de 15 foliculi dispuși ȋn coroană ne punem problema diagnosticului de SOPC – desigur, ȋn contextual interpretării unui ȋntreg tablou clinic și a simptomatologiei.”

2. Care sunt opţiunile/soluţiile terapeutice pe care le au femeile care au primit diagnosticul de SOPC ȋn perioada fertilă, când ȋși doresc obţinerea unei sarcini?

“Ceea ce constituie provocarea noastră ca medici cu competenţă ȋn domeniul RUA (Reproducere Umană Asistată) este monitorizarea procesului ovulatoriu, o terapie adjuvantă, de inducere/control al ovulației, în paralel cu mecanismul de pregătire a endometrului pentru susţinerea unei sarcini.

Tratamentul recomandat în SOPC depinde foarte mult de ȋntregul context clinic, de cauzele procesului, ȋn concordanţă cu obiectivele stabilite. Se poate recurge la tratament pentru inducerea ovulaţiei, de tipul celor celor care stimulează mecanismul ovarelor sau celor care reduc nivelul de insulină, dar totul trebuie analizat și ghidat de medicul specialist.”

3. Ce schimbări ale stilului de viață implică SOPC?

“Independent de tratament, stilul de viaţă al femeii cu acest sindrom este esențial și adjuvant oricărui tip de demers natural. Dieta sănătoasă, controlul greutăţii, sportul practicat cu regularitate și-au dovedit eficienţa.

Netratat, SOPC duce nu numai la ȋntârzierea apariţiei unei sarcini, ci și la apariţia unor afecţiuni precum diabetul de tip 2, diabetul gestational, hipertensiunea arterială, apneea ȋn somn, depresiea. Sunt patologii complicate care ar trebui prevenite mai ales ȋn contextul pregătirii femeii pentru o sarcină!”

4. Este SOPC doar un diagnostic de graniţa ȋntre specialităţi sau chiar o graniţă pentru femeile care ȋși doresc o sarcină? Există soluţii pentru aceste paciente?

“Cu siguranţă este un domeniu de graniţă pentru că SOPC are manifestări endocrine, care determină afectarea mecanismelor de reproducere. Nu este o graniţă, ȋn sensul de diagnostic grav, de nedepășit. Femeile cu acest sindrom, sub asistare și tratament de specialitate, aduc pe lume copii – printr-un proces RUA sau chiar pe cale naturală.

Dacă ne referim la tratamentul SOPC cu anticoncepţionale, subliniez necesitatea instituirii unui tratament medicamentos personalizat sub atenta supraveghere a medicului! Da, există mituri și preconcepţii care susţin că anticoncepţionalele dăunează fertilităţii, însă pilulele contraceptive utilizate ȋn terapia SOPC au rezultate dovedite ȋn echilibrarea balanţei hormonale.

Nu aș pierde din vedere nici componenta dermato-estetică, pentru că vorbim și despre efecte la nivelul pielii (acnee), pilozităţii ȋn exces sau altor caractere de tip androgen, care afectează o femeie, fizic și emoţional.

Tratamentele la care au fost uneori expuse femeile cu această patologie au fost insuficient explicitate sau ȋnţelese. Dacă aceste terapii au fost oprite fără avizul medicului, ciclul vicios asociat SOPC se reia, pentru că este o patologie recidivantă.

Uneori pilulele contraceptive sunt utilizate haotic, mai ales de către persoanele tinere, care nu anticipează efectele pe termen mediu și lung. Pilulele contraceptive au rol ȋn controlul pilozităţii și acneei, dar nu rezolvă boala de fond. Administrarea pilulelor contraceptive nu afectează fertilitatea – nici ȋn acest context al sindromului ovarelor polichistice.”

Dr. Antoaneta Budu
Medic primar obstetrică ginecologie

4 Comments
 1. Răspunde
  Gheorghe Verginica

  Fetita mea de 15 ani a fost diagnosticată cu ovar polichistc,are menstruatie o data la 2-3 luni.Am fost la diferiți medici ginecologi,din care unul singur mi-a prescris un tratament hormonal,dar pe care nu i l-am administrat.Ce-mi recomandați?

  • Răspunde
   Clinica Medicum

   Singura posibilitate de a analiza situația este printr-un consult ginecologic amănunțit. Nu vă putem oferi consultații online.

 2. Răspunde
  Maria Varga

  Buna. Nu mi-a venit ciclul menstrual de aproximativ 8 luni de zile. Am probleme cu pilozitatea. Ce sa fac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X