Dr. Titirez Victor - Clinica Medicum

Rezectiile mamare limitate ghidate cu fir metalic

Neoplasmul de san este cel mai frecvent cancer care afecteaza femeile din Marea Britanie. O femeie din sapte va dezvolta aceasta boala in cursul vietii. Incidenta cancerului de san este in crestere atit din cauza inmultirii factorilor de risc, cit si datorita prelungirii sperantei de viata. Din fericire, supravietuirea in cancerul de san are un trend ascendent. Acest lucru se datoreaza pe de o parte imbunatatirii metodelor de tratament (in special chimioterapia si imunoterapia) dar si cresterii detectiei in faze incipiente. Sansele de a avea un rezultat bun in lupta cu aceasta boala sint strins legate de stadiul in care este depistata. Astfel, aproape toate femeile diagnosticate intr-un stadiu incipient vor supravietui bolii 5 ani sau mai mult, pe cind numai 3 din 20 vor supravietui in acelasi interval de timp daca sint diagnosticate intr-un stadiu avansat. Un alt beneficiu al depistarii precoce este faptul ca tratamentul nu este la fel de agresiv ca in stadiile avansate. Cele mai multe paciente nu vor necesita tratament chimioterapic iar interventia chirurgicala, de cele mai multe ori, nu trebuie sa fie la fel de extinsa ca in stadiile avansate.

Cele mai multe tumori in stadiile incipiente nu sint palpabile adica nu pot fi detectate prin examen clinic. Ele sint insa vizibile pe mamografie si necesita un tratament chirurgical. De multe ori, pacientei i se propune indepartarea sanului (mastectomia) pentru a avea siguranta ca in acest mod cancerul este indepartat. Aceasta operatie ampla (si mutilanta) nu ofera nici un beneficiu in termeni de supravietuire daca este comparata cu tratamentul conservator. Astfel apare acest paradox, in sensul ca unei paciente cu un cancer impalpabil (ceea ce reprezinta in marea majoritate a cazurilor un stadiuincipient) ii este oferita o operatie mai extinsa decit unei paciente cu un cancer palpabil.

Solutia in aceste cazuri este reprezentata de folosirea unui ghid care sa localizeze tumora. De cele mai multe ori, ghidul folosit este un fir metalic (se poate folosi si o trasor radioactiv) care se introduce cu citeva ore inaintea operatiei sub control mamografic sau ecografic. Imediat dupa introducerea firului, se face o mamografie de control pentru a fi siguri ca virful ghidului metalic se gaseste in vecinatatea leziunii mamare (aceasta tehnica se foloseste atit pentru leziuni benigne cit si maligne). Pacienta merge apoi in sala de operatie unde, sub anestezie generala, chirurgul indeparteaza leziunea fiind ghidat de acest fir metalic. Piesa operatorie este apoi radiografiata pentru a controla in mare marginile de rezectie. Daca una din margini se gaseste foarte aproape de tumora, se poate exciza imediat mai mult tesut din acea zona. Apoi este  trimisa la examen histopatologic care este examenul final.

Aceasta tehnica permite indepartarea leziunilor infraclinice cu rezectia minima a tesutului mamar asigurind un bun rezultat estetic. Asa cum am precizat mai devreme, tratamentul conservator in cancerul mamar nu afecteaza supravietuirea. In Marea Britanie, aproximativ 80% din tratamentul cancerului mamar este conservator, iar dintre aceste rezectii limitate 40% sint ghidate de un fir metalic.

Focar de carcinom invaziv ductal masurand 7 mm pe mamografie, situat aproape de muschiul pectoral

Focar de microcalcificari maligne impalpabileFocar de microcalcificari maligne impalpabile

Dr. Victor Titirez
Specialist in chirurgia oncoplastica a sanului
Chesterfield Royal Hospital, United Kingdom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X