Noi tehnici de diagnostic a cancerului mamar, mamografia cu substanta de contrast

Noi tehnici de diagnostic a cancerului mamar, mamografia cu substanta de contrast

Potrivit statisticilor, cancerul de san ramane principala cauza de deces in randul femeilor la nivel global. Potrivit Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania mortalitatea cauzata de cancerul de san este de 36%, 7.000 de femei fiind diagnosticate anual cu cancer de san, acest tip de cancer fiind si principala cauză de mortalitate la femei.

Desi zilnic sunt depistate noi cazuri de cancer de san, in tarile europene si in SUA mortalitatea cauzata de acest tip cancer este in scadere, intr-un procent considerabil. Potrivit American Cancer Society (ACS), in SUA, de exemplu, acest procent este de 40%. Cu exceptia self-screeningului, efectuat prin palparea perioadica a sanilor, pricipalul factor de reducere a mortalitatii cauzata de cancerul de san este depistarea precoce a acestui tip de cancer prin mamografie.

In special dupa varsta de 40 de ani, mamografia este investigatia cea mai sigura, care poate detecta semnele primare ale cancerului de san. Pentru ca femeia este in centrul universului, Medicum aduce in Romania cea mai revolutionara tehnologie in materie de mamografie: mamograful Pristina GE cu substanta de contrast.

Care sunt principiile de functionare ale mamografiei cu substanta de contrast?

In timpul cresterii si dezvoltarii tumorilor mamare se formeaza vase noi de sange (angiogeneza), care pot fi puse in evidenta prin injectarea intravenoasa  a unei substante de contrast radiopace, ceea ce va permite o evidentiere clara a tumorii, cancerul  captand mult mai mult contrast, comparativ cu tesutul  glandular normal din jur. Substanta de contrast acumulata in zona canceroasa va bloca  transmiterea razele X si va  determina  aparitia pe filmul radiologic a unei “zone albe”.

De asemenea, substanta de contrast utilizata pentru mamografie  va persita un timp mai indelungat, cca 10 minute  in zona tumorala, cu alte cuvinte va fi “spalata”-mai greu, comparativ cu IRM-ul sau rezonanta magnetica nucleara, in care timpul de spalare este semnificativ mai scurt.

Care sunt principalele beneficii ale mamografiei cu substanta de contrast, raportat la celelalte tipuri de investigantii (mamografie digitala, mamografia cu tomosinteza, IRM mamar etc.):

 1. Ofera un diagnostic rapid si precis al cancerului mamar, mai ales in sanul dens.
 2. Transeaza diagnosticul de benignitate sau  malignitate in cazul leziunilor discordante mamo/eco(US) care sunt leziuni mamare benigne dar cu risc crescut de malignizare si care au un aspect imagistic fals pozitiv, in cele doua metode.
 3. Pentru ca anumite cancere mamare nu au o neovascularizatie bine reprezentata, pot fi omise la examenul  IRM, fapt datorat caracteristicilor de dinamica a tipului de substanta de contrast utilizata in aceasta procedura. Spre deosebire de acesta, mamografia cu contrast, datorita fenomenului de difuzie a substantei iodate radioopace, poate realiza o evidentiere clara a celulelor tumorale, chiar si  intr-o neovascularizatie saraca. Astfel explicam vizibilitatea mai buna obtinuta la mamografia cu contrast(CESM) comparativ cu IRM-ul!
 4. Se poate efectua si bilateral, ca orice mamografie digitala obisnuita.
 5. La mamografie nu exista artefacte de miscare care pot fi intalnite la examinarea IRM  deoarece sanul este mentinut intr-o pozitie fixa, fiind comprimat 20 secunde.
 6. Rezolutia spatiala sau puterea de detaliu a acestui tip de mamografie este de 10 ori mai mare decat rezolutia spatiala a IRM-ului!
 7. Detectarea cancerelor secundare intramamare atinge un procent de 96%, fiind similara cu cea a IRM-ului.
 8. Are mai putine rezultate fals positive comparativ cu IRM-ul.
 9. Pune diagnosticul in recidivele cancerului mamar dupa tratamente de tip chimioterapie sau tratament chirurgical.
 10. Urmareste evolutia tumorala sub tratament chimio si radioterapie.
 11. Nu este influentata de fazele ciclului menstrual.

Exista dezavantaje sau limitari ale mamografiei cu substanta de contrast?

 1. Ca in orice tip de injectare a unei substante de contrast, persoanele alergice in general, mai ales la substantele de contrast iodate, necesita o pregatire medicamentoasa  prealabila. Exista posibilitatea aparitiei unor reactii anafilactice la substanta de contrast fiind raportate la cca 1/100.000 pana la 1/200.000 dintre pacienti examinati.
 2. Existenta unor boli renale cu afectarea filtrarii glomerulare sau insuficienta renala contraindica utilizarea substantei de contrast iodate.
 3. Exista limite in diagnosticarea adenopatiei suspecte-intrucat aceasta nu poate fi prinsa-la compresie.

Este o tehnologie iradianta pentru paciente?

 • Desi exista o crestere mica a dozei de iradiere fata de mamografia digitala, in timpul examinarii mamografice cu contrast vor fi efectuate doua expuneri, pe o singura compresie a sanului, cu energii  diferite, respectiv: energii joase, utilizate intr-o mamografie clasica si energii inalte, utilizate pentru evidentierea doar a substantei de contrast din vasele tumorale.
 • Aceasta expunere bifazica  din timpul mamografiei cu substanta de contrast, va creste doza de iradiere a tesutului glandular cu doar 20% fata de doza primita la o mamografie digitala clasica, ce presupune o singura expunere. Cu alte cuvinte, doza de iradiere a sanului in expunerea  din faza a doua, respectiv aceea care utilizeaza  energiile  inalte, va fi cu 80% mai mica comparativ cu doza absorbita de fiecare san in parte intr-o expunere digitala clasica.

 Acest tip de investigatie este dureroasa?

 • Potrivit studiului EVANS, durerea a reprezentat, in proportie de 25-46%,  principalul impediment in efectuarea examenului mamografic. La nivel mondial, s-au cautat solutii pentru ca experienta pacientei in efectuarea examinarii mamografice sa nu fie deloc traumatizanta.
 • Creat de cercetatori femei pentru femei, mamograful Pristina GE a fost prevazut cu un mecanism de autocontrol in compresia sanului. Compresia se executa de catre pacienta, dupa pozitionarea sanului de catre tehnicianul radiolog, cu ajutorul unui dispozitiv wireless, pe care pacienta il tine in mana libera, oferind astfel un grad sporit de confort in timpul examenului mamografic, ceea ce ajuta la reducerea durerii si a anxietatii pacientei.
 • Caracteristicile ergonomice au fost concepute special pentru ca aparatul sa fie cat mai confortabil. Toate partile  ce vin in contact direct cu sanul, sunt rotunjite bland. Sistemul dispune de cotiere confortabile, care relaxeaza muschii pectorali pentru a simplifica pozitionarea, compresia si achizitia imaginii.

Care este durata de efectuarea a examinarii si durata de raspuns?

 • Durata examenului mamografic cu substanta de contrast  va fi de maxim 10 min, iar rezultatul poate fi comunicat pacientei in urmatoarele 10 min.
 • Metoda este considerate ca o alternativa, mult mai ieftina si mai rapida a examenului IRM mamar cu substanta de contrast, avand o sensibilitate similara acestei metode-de 93,6% si un indice de predictibilitate de 100%.
 • Datorita acestor avantaje si a gradului de predictibilitate a diagnosticului, mamografia cu substanta de contrast reuseste, de cele mai multe ori, sa evite dignosticarea prin punctie biopsie mamara!

Care este viitorul in materie de examinare a cancerului de san prin metoda mamografiei?

Mamografia spectrala imbunatatita cu contrast este o metoda imagistica promitatoare, cu potential crescut in evidentierea si descrierea caracteristicilor morfologice si de perfuzie a leziunilor mamare la-costuri reduse, oferind un diagnostic rapid, cu o achizitie rapida a imaginilor, oferind un raspuns diagnostic imediat, cu o sensibilitate egala IRM-ului, dar cu un indice de predictibilitate de aproape 100% fata de aceasta! Metoda poate detecta cancerele mamare secundare, nevizualizabile prin mamografia clasica sau ecografie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X