Care sunt beneficiile alaptarii - clinica medicum

Care sunt beneficiile alăptării?

Pe foarte multe bloguri și forumuri de parenting, subiectul alăptării este frecvent dezbătut de către noile mămici. Apar la suprafață foarte multe păreri contradictorii, nu întotdeauna avizate, care îți pot stârni confuzie și indignare.

Tocmai de aceea, ne-am decis ca în acest articol să îți prezentăm obiectiv avantajele alăptării, dintr-o perspectivă medicală.

Am rugat-o pe doctor Veronica Crișan, medic pediatru, să ne răspundă la câteva dintre cele mai frecvent întâlnite întrebări legate de procesul de alăptare. 

1. Ce părere are societatea medicală despre alăptare?

Alimentația naturală este considerată modalitatea cea mai bună de hrănire a unui nou născut sau sugar, laptele de mamă rămânând alimentul ideal în acea etapă crucială de dezvoltare. Orice pediatru are obligația să o sfătuiască pe viitoarea mămică în ceea ce privește procesul alăptării. Încă din ultimul trimestru de sarcină, i se va explică cum se face corect pregătirea mameloanelor și se va pune accentul pe cât este de avantajos, atât pentru bebeluș cât și pentru mămică, că alăptarea să aibă loc.”

2. Cât de devreme poate să fie alăptat un nou-născut?

Contactul precoce mamă-copil are un rol important în definirea comportamentului suptului și a relației dintre cei doi. Recomandările actuale sunt ca alăptarea să se inițieze în primele 2 ore de la naștere!”

3. Ce determină succesul alăptării?

“Succesul alăptării ține cont de mai mulți factori. Dintre aceștia, cel psihic și cel mecanic au o importanță sporită. Primul este definit de buna dispoziție a mamei, sprijinul familiei și al apropiaților, dorința de a alăpta și puterea de a trece peste momentele critice care pot apărea în acesta perioada. Al doilea se referă la stimularea secreției lactate prin punerea regulată la sân a nou-născutului sau a sugarului.”

4. Care sunt semnele unei alăptări eficiente?

Semnele unei alăptari eficiente sunt următoarele: mama reușește să așeze sugarul la sân astfel încât atașarea să fie corectă, sugarul suge și înghite într-un ritm regulat și susținut (10-20 de cicluri de supt în cursul unei sesiuni de alăptat), sugarul este mulțumit la final, curba de creștere a bebelușului este corespunzătoare vârstei sale, comunicarea afectivă mamă-copil este eficientă.”

5. Care sunt semnele unei alăptări ineficiente?

Semnele unei alăptari ineficiente sunt următoarele: incapacitatea sugarului de a se atașa corect la sân, golirea ineficientă a fiecărui sân, plânsete puternice imediat după alăptare, o creștere în greutate sub standarde (mai puțin de 100-200 de grame per săptămână, în primul trimestru de viață), micțiuni rare, urină concentrată și în cantitate mică, scaune rare și de consistență crescută.”

 6. Care sunt beneficiile alăptării?

“Alăptarea aduce în primul rând beneficii nou-născutului și sugarului, dar și mamei prin scăderea anemiei postpartum, reducerea riscului de cancer ovarian / de sân, prevenirea hemoragiilor postpartum, accelerarea procesului de pierdere în greutate și realizarea unei legături psiho-afective profunde cu sugarul. 

Avantajele alimentației naturale pentru bebeluș sunt multiple: laptele stimulează dezvoltarea cognitivă, previne malnutriția, reduce riscul obezității și al hipercolesterolemiei, scade incidența morții subite, reduce riscul aparițiilor alergiilor, reduce riscul de a dezvoltă diabet zaharat și, nu în ultimul rând, contribuie la o bună dezvoltare a sistemului imunitar prin conținutul crescut de substanțe bioactive.”

7. Care este legătura dintre sistemul imunitar al bebelușului și laptele matern?

“Efectul protector al laptelui matern împotriva diverselor infecții este cunoscut încă din anul 1892, când a apărut pentru prima dată în literatură medicală un articol despre protecția pe care o oferă laptele matern bebelușilor din diverse specii, inclusiv a noastră. 

Laptele matern poate fi considerat un sistem biologic dinamic, care conține factori specifici bioactivi și imunomodulatori: imunoglobulinue, lactoferină, lizozim, oligozaharide, nucleotide, factori de creștere, enzime, antioxidanți, componente celulare. Acestea asigură apărarea gazdei împotriva infecțiilor, modulează răspunsul imunologic și modifică flora bacteriană intestinală.

Laptele matern este sursa cea mai bogată de imunoglobulina A. Alăptarea protejează sugarii împotriva diareii, infecțiilor respiratorii și infecțiilor urinare. Datorită stimulării sistemului imunitar propriu, copiii alăptați au răspuns imunologic mai bun față de vaccinuri.

8. Există cazuri în care mama nu produce suficient lapte? 

Din păcate, da – există și mame hipogalactice. Ele nu au un lapte de calitate slabă, ci doar în cantitate mai mică decât necesarul creșterii optime a bebelușului. În această situație, părintele trebuie să suplimenteze cu o formulă de lapte praf de început, adecvată pentru asigurarea unui aport nutritiv optim și cu ingrediente calitative.”

Sperăm că acest articol a fost util pentru tine și că ți-a răspuns la curiozitățile legate de alăptare! Pentru mai multe informații de specialitate despre îngrijirea copilului, te poți programa telefonic sau online pentru o discuție cu doamna doctor. Te așteptăm la departamentul de pediatrie Medicum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X