KUBIK, prietenul grădiniţei tale

O reacție alergică ar trebui privită ca un caleidoscop de imagini și trăiri care se pot derula cu o viteză uimitoare. Deși descifrarea și gestionarea ei îți poate părea o reală provocare, transpunerea ei într-un joc de inteligență, creativitate, perseverență ar fi probabil atât de convingătoare, încât nu te-ai putea abține să n-o rezolvi. De aici s-a născut proiectul KUBIK, programul educațional dedicat copiilor alergici, părinților, educatorilor și personalului de pregătire a alimentaţiei copiilor ȋn grădiniţe.
KUBIK, prietenul grădiniţei tale
Dr. Nicolae Adriana, clinica Medicum

Dr. Claudia Adriana Nicolae

medic primar alergologie si imunologie clinică

“Dezideratul de la care am pornit punând bazele acestui proiect de educație medicală a fost crearea unei lumi cât mai sigure pentru copiii cu alergii alimentare. În toți anii în care m-am ocupat de îngrijirea lor, am realizat că descifrarea și gestionarea unei probleme atât de complexe, poate fi o reală provocare pentru toți cei implicați și m-am gândit să încerc s-o simplific făcând o analogie cu rezolvarea unui cub Rubik. Acest gen de puzzle poate fi decriptat în egală măsură și de cei mici și de cei mari, făcând apel doar la creativitate și perseverență. El va avea scopul de a ajuta cât mai multe familii să dobândească o cât mai bună calitate a vieții, minimalizându-le stresul la care ar putea fi supuși atât ei cât și micuții lor, după confirmarea unei alergii alimentare.

Prevenirea dar și pregătirea pentru situațiile de urgență reprezintă cei doi piloni principali ai gestionării alergiilor alimentare, care ar trebui să fie puși în aplicare în orice moment, în orice situație și în orice mediu cu care interacționează copilul alergic și apropiații lui.”

În derularea proiectului, în afară de consilierea directă a familiilor, vom urmări să “antrenăm” și personalul din grădinițe și școli, de la educatori la îngrijitori, de la cei care zilnic le prepară și le servesc mâncarea, până la personalul de suport care ar trebuie să cunoască, de pildă, câteva reguli de bază pentru a acorda un prim ajutor copiilor ȋn cazuri extreme. Trebuie să se înțeleagă faptul că orice persoană care trebuie să interacționeze cu un copil cu alergii alimentare, ar trebui să cunoască și să respecte regulile legate de alimentația acestuia în condiții de maximă siguranță. Instituțiile care se ocupă direct de educația și îngrijirea copiilor ar trebui să dispună de truse de urgență incluzând și autoinjectoare cu adrenalină și să aibă cât mai mulți membrii ai personalului instruiți să le folosească.
Am realizat din ce în ce mai mult că există o nevoie imensă, complet nesatisfăcută de educație medicală în majoritatea instituțiilor de învățământ preșcolare și școlare.
Printr-un mod simplu de a învăța, prin joacă și desen, proiectul va ȋncepe prin expunerea regulilor de bază:
KUBIK, prietenul grădiniţei tale

Mă spăl pe mânuțe înainte de masă!

KUBIK, prietenul grădiniţei tale

Nu împart mâncarea cu prietenul meu alergic!

KUBIK, prietenul grădiniţei tale

Nu beau din același pahar sau aceeași sticlă cu prietenul meu alergic!

KUBIK, prietenul grădiniţei tale

Chem repede un adult dacă prietenului meu alergic i s-a făcut rău sau nu se simte bine.

KUBIK, prietenul grădiniţei tale

Știu și eu ce alimente îi fac rău prietenului meu.

KUBIK, prietenul grădiniţei tale

Nu-mi părăsesc prietenul pentru că este alergic!

Ȋn acest spirit, mai presus de a fi un program captivant despre siguranță, comunicare și strategie, Kubik va fi o declarație de solidaritate ȋntre oameni mari si mici, care ar putea trece peste bariere de limbă, de vârstă și de convenţii sociale, atât de evidentă, încât să nu mai ai nevoie nici de instrucțiunile de utilizare!

Oare ce ar fi fost mai binevenit decât o caravană care să aducă acest program educativ chiar în mijlocul comunităților voastre? Ați putea beneficia de oportunitatea de a pune cât mai multe întrebări, de a învăța cât mai multe despre mecanismul atât de complicat al reacțiilor alergice, despre citirea corectă a etichetelor produselor alimentare, despre evitarea contaminării alergenice încrucișate, dar și despre recunoașterea cât mai rapidă a situațiilor de urgență și aplicarea măsurilor menționate în planul de acțiune.

Așadar, vă invit pe toți să pornim împreună pe caravana Kubik!

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0753 818 181

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X