Vitamina C (acidul ascorbic) este o vitamină esențială, ceea ce înseamnă că nu poate fi produsă direct de către organismul nostru. Cu toate acestea, are multe roluri în corpul uman și beneficii impresionante pentru sănătate!
Este necesară pentru creșterea, dezvoltarea și repararea tuturor țesuturilor corpului. Este implicată în multe funcții ale corpului, inclusiv formarea de colagen, absorbția fierului, sistemul imunitar, vindecarea rănilor și menținerea sănătății cartilajelor, oaselor și dinților.
A fost descoperită în 1912, izolată în 1928, iar în 1933, a fost prima vitamină produsă chimic în laborator.
Este solubilă în apă și se găsește în multe fructe și legume, inclusiv portocale, căpșune, kiwi, ardei gras, broccoli, kale, pătrunjel și spanac. Aportul zilnic recomandat este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați.
Vitamina C este în general bine tolerată, însă dozele prea mari pot provoca disconfort gastrointestinal, dureri de cap, probleme cu somnul și înroșirea pielii.
Dozele normale sunt sigure în timpul sarcinii.
Vitamina C se descompune chimic rapid în anumite condiții, multe dintre ele putând apărea în timpul procesului de gătire. Concentrațiile de acid ascorbic din diferite alimente scad în timp, în funcție de temperatura la care sunt păstrate. Prepararea termică poate reduce conținutul de vitamina C din legume și fructe cu aproximativ 60%, posibil datorită distrugerii enzimatice crescute.
Termenul popular pentru deficiența de vitamina C este scorbut. Boala este diagnosticată de către un endocrinolog.
Primele simptome ale deficienței includ slăbiciunea fizică, senzația de oboseală și dureri ale membrelor. Fără tratament, pot apărea scăderea numărului de globule roșii, boala gingiilor, modificări ale părului și sângerări cutanate. Pe măsură ce scorbutul se înrăutățește, rănile se vor vindeca mai greu, apar modificări ale personalității și, în final, poate apărea moartea prin infecție sau sângerare.
Este o boală destul de rară în ziua de azi, apărând adesea în țările subdezvoltate, la persoanele care suferă de malnutriție.
Deși se recomandă în mod obișnuit să obținem aportul de vitamina C direct din alimente, multe persoane apelează la suplimente din comerț pentru a spori cantitatea zilnică.
6 beneficii (dovedite științific) ale consumului de vitamina C:
- Antioxidant puternic – crește imunitatea, reduce riscul de boli cronice
- Reduce tensiunea – poate ajuta la prevenirea unor probleme cardiace
- Reduce nivelul de acid uric din sânge – poate ajuta la prevenirea gutei
- Previne deficiențele de fier – facilitează absorbția fierului de către organism
- Sporește imunitatea – ajută celulele albe să funcționeze mai bine
- Protejează memoria – ajută la combaterea pierderilor de memorie odată cu înaintarea în vârstă
Miturile legate de consumul de vitamina C includ:
- prevenirea răcelilor
- reducerea riscului de cancer
- prevenirea unor probleme oculare precum cataracta
- tratarea intoxicației cu plumb
Dr. Marilena Murguleț,
Nutriționist