“Am un neg pe piele” este un motiv frecvent de consultatie. Ce sunt insa negii? Acest termen reuneste multe categorii de leziuni de pe piele, de regula excrescente. Din punct de vedere medical aceastea sunt alunite (nevi), papiloame, keratoze seboreice, veruci virale.
Papiloamele (fibroamele moi)
Sunt mici excrescente legate de piele printr-un piciorus. Apar de regula pe zonele de frecare ale pielii (gat, axile, zona inghinala, pleoape). Pot atinge dimensiuni mari, pana la 2-3cm, dar de regula au cativa mm.
Cauzele lor nu sunt exact cunoscute, se presupune ca sunt favorizate de anumite defecte ale tesutului elastic dermic, genetic determinate sau corelate cu frecarea, obezitatea, diabetul. Numele de papiloame nu trebuie sa ne duca totdeauna cu gandul la cauza virala (asocierea cu Human Papilloma Virus); doar leziunile mici (1-2mm), multiple al caror numar creste rapid sunt determinate de acest virus.
Indicatia lor este de indepartare prin retezarea de pe baza, datorita impactului estetic negativ dar si riscului de a se inflama prin torsionare.
Keratozele seboreice
Apar ca niste placute pe suprafata pelii uneori foarte fine alteori proeminente, uneori de culoarea pielii alteori pigmentare mimand o alunita. De regula sunt multiple, numarul lor crescand cu varsta si variind in functie de mostenirea genetica. Se produc prin inmultirea si acumularea de keratinocite mature cimentate cu sebum.
Nu sunt leziuni maligne, riscul de a se transforma eventual intr-un carcinom bazo-celular fiind redus si inca destul de controversat. Totusi sunt inestetice si se pot inflama pe zonele de frecare, de aceea multi pacienti aleg sa le indeparteze. Se pot indeparta prin diverse metode: chiuretare, cauterizare, excizie, terapii laser, chiar peeling. Daca aspectul clinic nu este clar si se pune problema diferentierii de o alunita sau un cancer de piele, medicul dvs poate decide excizia si trimiterea piesei la examen anatomo-patologic.
Verucile virale
Sunt excrescente de forma unei conopide, jumatate ingropate in piele (uneori complet- cum e cazul celor din talpa). Ele sunt contagioase fiind determinate de inmultirea in piele a unor virusuri (Human Papilloma Virus – HPV). Trebuie distruse pentru a nu se inmulti si/sau pentru a nu fi transmise altor persoane. Distrugerea lor se face cu solutii chimice, metode chirurgicale (cauterizare, crioterapie, chiuretare, mai rar excizie) sau prin tratamente LASER. LASER-ul cu culoare pulsata (PDL) reprezinta o metoda moderna, neinvaziva si putin dureroasa de indepartare a lor
Alte tumori
Chisturile sunt formatiuni cavitare pline de regula cu un continut lichid/semilichid. La suprafata pielii intalnim frecvent chistul dermoid (cunoscut ca si chist sebaceu) mai rar cel cu continut seros sau mucos. Poate atinge dimensiuni mari. Se malignizeaza extrem de rar, in schimb, in urma traumatismelor (uneori minore, nesesizabile) se pot sparge si suprainfecta. Din cauza acestui risc se recomanda excizia, mai ales daca sunt de dimensiuni peste 1-1,5 cm.
Lipoamele sunt tumori benigne alcatuite din tesut adipos, marginite de o capsula. Pot fi unice sau multiple, de consistenta elastica. Indicatia chirugicala (excizia) depinde de simptomatologie (pot fi dureroase datorita compresiei pe filete nervoase), tendinta la crestere, zona etc. Cele mari si/sau situate pe anumite zone pot necesita explorare imagistica prealabila, pentru ca pot avea profunzimi nebanuite, trimitand prelungiri intre structuri delicate (vase, nervi). Uneori este necesara o ecografie prealabila de tesuturi moi pentru a localiza cu precizie limitele si implicit riscurile operatorii.