Pielea este un organ expus, atat mediului, cat si vederii. Acest fapt are si neplaceri dar si beneficii: putem investiga mai usor o leziune, putem opera mai usor, s-au inventat tehnologii care ne ajuta in tratarea aproape a fiecarei boli de piele.
Laserele reprezinta o lumina amplificata, emisa intr-o lungime de unda foarte exacta, capabila sa rezoneze cu anumite structuri din piele (melanina – pigmentul din epiderm sau din firele de par, hemoglobina din vase). In momentul in care radiatia intalneste culoarea pereche, energia optica se transforma in energie termica si doar tesuturile colorate specific sunt coagulate si distruse.
Lumina inalt pulsata emite policromatic, neselectiv dar la intensitati foarte mari. Aceasta face ca ea sa poata tinti simultan mai multe structuri aflate in marja sa de frecventa. De aceea acest tip de radiatie se poate folosi pentru inchiderea vaselor, indepartarea firelor de par, rejuvenare superficiala dar si stimularea fibrelor de colagen.
Alte lasere tintesc pur si simplu neselectiv apa din tesuturi pe care evaporand-o brusc duce la distructia tintei.
Radiofrecventa actioneaza in principal prin efect termic. Anumite tipuri de unde incalzesc tesutul subcutanat stimuland sinteza de colagen si crescand astfel tonusul pielii, pe cand alte tipuri focusate si cu energie mare sunt capabile sa distruga tesuturile precum un laser.
Radiofrecventa fractionata este putin dureroasa, scurta nu necesita anestezie si nici repaus la domiciliu (urmele tratamentului, desi vizibile cateva zile, pot fi ignorate sau camuflate cu fond de ten). Energia laser arde tesutul bolnav in coloane imperceptibile pentru ochi. Se indeparteaza astfel tesuturile afectate (cicatrici, zone cu fibre de colagen laxe, zone cu pigmentatie superficiala in exces – melasma) si stimuleaza formarea de fibre de colagen nou, sanatos, care vor umple adanciturile. Atentie, nu instantaneu! Colagenul necesita 3-6 luni ca sa se poata regenera, dar rezultatele sunt extrem de satisfacatoare.
Tratamentele LASER – precautii generale
Expunerea la soare este interzisa cu o luna inainte si pe toata durata tratamentelor. Riscul de arsura urmata de patarea pielii si chiar cicatrici este foarte mare.
Anumite medicamente sau chiar extracte din plante cresc riscul de arsura deoarece fac ca pielea sa capteze mai multa energie. Exemple cunoscute sunt antiacneicul isotretionoi (Roaccutane, Sotret), antibioticele din grupul tetraciclinelor si doxiciclina, dar si suplimentele ce contin sunatoare. Anuntati medicul sau asistenta despre medicatia urmata inainte de fiecare sedinta.
Persoanelor care sufera de epilepsie sau alte boli cu crize declansate de flashuri luminose le este formal interzisa orice procedura laser.
Epilarea LASER
Numita multa vreme epilare totala si/sau definitiva, se bazeaza pe distructia selectiva a radacinilor firelor de par. Se folosesc diferite tipuri de radiatii laser (dioda in special), lumina inalt pulsata sau mai modern cea square-pulsed (pulsul de forma patrata garanteaza uniformitatea emisiei de enrgie si permite folosirea de energii mai mici, deci mai putin dureroase). Sunt necesare minimum 5-6 sedinte, spatiate la 4-6 saptamani interval (mai mult pentru zone cu crestere lenta precum toracele).
Cateva aspecte sunt importante din punct de vedere practic:
- Sansele cele mai mari le au firele inchise la culoare si groase pe o piele cat mai deschisa.
- Este abslut interzisa epilarea laser sau Ipl pe o piele brozata. Pigmentul din pielea bronzata absoarbe energia inaintea radacinii firului de par, determinand o arsura superficiala. Avem astfel efecte adverse uneori ireparabile fara a avea efectele pozitive dorite.
- Este indicat ca parul sa nu se epileze prin smulgere cu o luna inainte de prima sedinta si intre epilari. Aceasta permite ca mult mai multe fire sa ajunga aproape de suprafata si creste eficienta tratamentului.
- Parul din zonele influentate de hormoni (mustata, perciuni, barba perimamelonar – la femeie) raspunde mai greu la tratament decat parul de la axila, inghinal sau de pe membre, deoarece hormonii stimuleaza productia crescuta de noi fire.
Tratamente de inchidere a vaselor dilatate (sparte) – cuperoza, vasele de pe nas si fata, vasele de pe membrele inferioare
Vasele dilatate se pot inchide cu ajutorul laserului cu culoare pulsata (PDL). Acesta emite in lungimea de unda de 585nm ce coincide cu absorbtia maxima a hemoglobinei din celulele rosii din vase. Este un laser foarte versatil care permite folosirea unor spoturi de diferite dimensiuni si forme, adaptate zonei sau vasului-tinta. Durata pulsului se poate de asemenea varia in functie de dimensiunea si profunzimea capilarelor. Sedintele de tratament se spatiaza la 3-6 saptamani. Minimumul este de trei sedinte, pentru a obtine efecte stabile. Sedinte de intretinere pot fi necesare in functie de terenul si expunerea la riscuri a fiecarui pacient.
Sunt valabile precautiile generale ale tratamentelor laser.
Stergerea petelor si tumoretelor vasculare
Un procent de 5% dintre copii se nasc cu diverse pete rosii, majoritatea la nivelul capului. Cea mai mare parte a acestora sunt hemangioame, formatiuni constituite din capilare imature ramase din viata embrionara. Culoarea lor este de obicei rosu apins, au tendinta sa creasca in primele luni de viata si apoi sa scada in dimensiuni si colorit. Alte pete situate de obicei pe obraz sunt de culoare violaceu mai inchis (port-wine stain); aceste sunt formate din capilare mature si nu diminueaza in timp.
Laserul PDL cu culoare pulsata poate inchide panza de capilare din aceste vase. Este nevoie de mai multe sedinte. Decolorarea se va face la inceput neuniform in tabla de sah, culoare se omogenizeaza pe durata tratamentului. Tratamentul cu lasere vasculare este indicat in hemangioamele cu risc mare de sangerare si sau de crestere chiar inainte de sapte ani si este singurul tratament in port-wine stain.
Cearcanele
Sunt o problema estetica cu implicatii in simptomatologia reala a anumitor boli. Ele au o componenta de volum si o componenta de culoare. Componenta de volum se refera la adancirea spatiului de sub globii oculari din cauza resorbtiei osoase si a ptozei musculare si grasoase. La unele persoane cu diverse probleme interne (renale, circulatorii, hepatice, carente proteice) acest spatiu poate aparea edematiat, ca o punga cu lichid (ochii umflati). Cu timpul datorita microstazei vasculare in circulatia din zona, vasele se largesc, mici cantitati de eritrocite incarcate cu fier ies in tesut si colreaza zona ca un tatuaj natural, in violaceu-galbui-brun.
Laserul PDL actioneaza pe componenta vasculara reducand edemele si culoarea, inchizand vasele fragile si crescand tonusul fibrelor de colagen.
Sunt necesare de regula sesiuni de cate doua trei sedinte la 4-6 saptamani interval. Persoanele care poarta ochelari, cele care fiziologic fac mai usor echimoze vor simti nevoia sa repete aceste tratamente la 9-12 luni.
Componenta de adincire prin pierdere de volum se corecteaza prin injectarea de acid hialuronic.
Remodelarea cicatricilor
Cicatricile keloide sunt formate prin productia in exces de fibre de colagen groase cu o vascularizatie intensa, aberanta, pe locul unor traumatisme locale, la indivizi predispusi, pe zone predispuse (toracele superior, brate, umeri, lobul urechii). Culoarea lor este rosie violacee, sunt proeminente, dure dureroase uneori.
Tratamentele sunt complexe si dau rezultate partiale lent in timp. Printre cele mai eficiente tratamente se numara tratamentele cu laser PDL care inchizand suportul vascular al leziunii determina remodelarea fibrelor de colagen, decolorarea si inmuierea cicatricii. Se poate folosi singur sau in asociere cu injectari de toxina botulinica si/sau cortizon de potenta inalta.
Sunt necesare mai multe sedinte spatiate la o luna interval.
Cicatricile atrofice (adancite) datorate pierderii de substanta, se remodeleaza cu ajutorul radiofrecventei fractionate. Sunt necesare trei-patru sedinte la o luna interval. Rezultatele sunt maximale dupa sase luni. Coloanele energetice sectioneaza fibrilele de colagen de proasta calitate similar modului cum sunt retezate radacinile bolnave ale unei plante, pentru a permite regenerarea.
Acnee
Acneea inflamatorie (cu leziuni rosii, pustuloase sau nodulare si cicatrici inflamate, indurate) beneficiaza de laserele cu culoare pulsata (pulsed dye laser) si de lumina inalt pulsata (IPL), dar si de terapia fotodinamica (PDT). In cateva sedinte, prin absorbtia luminii in glandele sebacee, acestea isi modifca dimensiunile, capacitatea de a mai genera noi cosuri, se reduce flora caracteristica implicata in declansarea bolii.
Acneea cicatriceala beneficiaza de tratamente cu energie fractionata (laser sau radiofrecventa) sau de tratamente laser ablative (care ard suprafata pielii in totalitate). In clinica noastra se pot face tratamente cu radiofrecventa fractionata, ultima tehnologie a firmei Syneron-Candela (Emax). Procedura este foarte putin dureroasa, nu necesita anestezie, nu dureaza mult timp, si nu necesita repaus la domiciliu (urmele tratamentului, desi vizibile cateva zile, pot fi ignorate sau camulflate cu fond de ten). Energia laser arde tesutul bolnav in coloane imperceptibile pentru ochi si stimuleaza formarea de fibre de colagen nou, sanatos, care vor umple adanciturile.
Negii (verucile)
Verucile sunt tumorete virale formate prin inmultirea necontrolata a celulelor epiteliale infectate cu virusul Human Papiloma Virus. Pot fi plane sau conopidiforme (denumite si vulgare, deoarece sunt cele mai banale). Tratamentul de baza este distructia lor, care se poate face chimic progresiv cu solutii care ard straturile pielii dinspre suprafata spre profunzime, prin criogenizare, electric sau laser. Tratamentele de distructie operatorie (cauterizare, radiocauterizare, laser crioterapii) lasa de obicei in urma o rana deschisa, uneori ca o cavitate (in special in talpa). Au avantajul tratarii dintr-o singura sedinta.
Tratamentul laser modern cu laserul PDL inchide vasele care hranesc veruca si astfel aceasta se strange progresiv, se ususca, moare si se elimina. Nu se formeaza de obicei rani si nici cicatrici. Pentru verucile mari sau profunde poate fi nevoie de mai multe sedinte spatiate la 2-3 saptamani.
Aceleasi tratamente se aplica vergeturilor si cicatricilor dupa arsuri sau operatii. Aici vorbim fie de un material genetic de calitate mai slaba fie de un tesut traumatizat, totusi rezultatele obtinute prin radiofrecventa fractionata sunt reale si semnificative.
Psoriazisul
Este o boala cronica ce evolueaza prin pete rosii acoperite cu scuame albe stralucitoare. Are multiple forme si moduri de evolutie. Psoriazisul stabil in placi fixe rebele la tratamente poate fi tratat cu laserul PDL care reduce vascularizatia si implicit inflamatia petelor.
Sunt necesare doua-trei sedinte, care fac parte dintr-un program complex de evaluare si tratament.
Rejuvenarea pielii (riduri, textura, suprafata)
Imbatranirea pielii presupune ingrosarea epidermului care devine aspru si cornos, substierea dermului prin pierderea suportului de colagen dar si dilatarea vaselor si acumularea de pigment la suprafata.
Exista tehnologii care se adreseaza uneia su simultan mai multora dintre aceste probleme.
Primul pas ar trebui sa fie o sedinta de microdermoabraziune care sa indeparteze stratul de celule moarte de la suprafata si sa permita penetrarea radiatiilor active mai profund. Se poate asocia cu infuzii cu oxigen activ si/sau ultrasunete care sa realizeze o hidratare profunda si de durata.
Folosirea laserului vascular PDL si a luminii inalt pulsate poate sterge petele pigmentare de pe suprafata pielii, inchide vasele dilatate si, peste sase sedinte, stimuleaza fibrele de colagen sa produca fibrile noi, crescand astfel grosimea si tonusul dermului.
Vergeturile se formeaza prin desirarea dermului ca un material care este intins dincolo de limita sa de elasticitate. Fibrele de colagen se raresc, se intind si se rup. In prima faza vergeturile sunt rosii datorita inflamatiei produse, capetele fibrelor nu sunt totalmente cicatrizate si este cel mai bun potential de regenerare. Concomitent cu investigarea si tratarea cauzei s efac sedinte combinate de laser vascular (PDL) sau lumina inalt pulsata care inchid vasele si stimuleaza lipirea fibrelor.
Vergeturile albe sidefii pot fi cansiderate un fel de cicatrici vechi sub piele. Este nevoie de radiofrecventa fractionata care retezand capetele inactive ale fibrelor sa permita revenirea lor la activitate si la productia de noi fibre care construiesc un derm nou in locul vergeturilor Acestea se strang si devin mult mai superficiale si mai putin vizibile. Sunt necesare patru sedinte la o luna interval. Evaluarea se face la sase luni de la incheierea tratamentelor.
2 Comments
Patricia
Bună ziua. Am luat 20 de zile de doxixiclina pt niste probleme ginecologice. Dupa cat timp as putea folosi laserul?
Anghel Trandafira
Bună ziua
Aș dori o programare pentru un consult
Am în jurul ochilor cearcăne foarte pronuntate