Corpul uman produce vitamina D ca răspuns la expunerea la soare. O persoană își poate îmbunătăți aportul de vitamina D prin anumite alimente sau suplimente.
Vitamina D este esențială din mai multe motive, inclusiv menținerea sănătății oaselor și a dinților. De asemenea, ne poate proteja împotriva unei serii de boli și afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 1.
În ciuda numelui său, vitamina D nu este o vitamină, ci un prehormon (precursor al unui hormon). Vitaminele sunt substanțe nutritive pe care organismul nu le poate crea, astfel încât o persoană trebuie să le introducă în organism prin alimentație. Corpul uman poate produce vitamina D pe cont propriu.
Vitamina D are multiple roluri în organism:
- menținearea sănătății oaselor și a dinților
- sprijinirea sănătății sistemului imunitar, cerebral și nervos
- reglarea nivelului de insulină și sprijinirea gestionării diabetului
- sprijinirea funcției pulmonare și a sănătății cardiovasculare
- influențarea exprimării genelor implicate în dezvoltarea cancerului
- antidepresiv
Vitamina D joacă un rol important în reglarea calciului și menținerea nivelului de fosfor din sânge. Oamenii au nevoie de vitamina D pentru a permite intestinelor să stimuleze și să absoarbă calciu și să recupereze calciul pe care altfel rinichii l-ar excreta.
Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism, ceea ce duce la un aspect sever înclinat din cauza înmuierii oaselor. În mod similar, la adulți, deficiența de vitamina D se manifestă ca osteomalacie (înmuierea oaselor).
Osteomalacia duce la o densitate osoasă slabă și slăbiciune musculară.
O deficiență de vitamina D poate fi prezentă și la persoanele cu osteoporoză. De asemenea, medicii asociază lipsa de vitamina D cu diabetul gestațional și vaginoza bacteriană la gravide.
Deși oamenii pot lua suplimente de vitamina D, este mai bine în general să o obțină din surse naturale. Expunerea la suficientă lumină solară este cea mai bună metodă de a ajuta organismul să producă vitamina D.
Surse alimentare abundente în vitamina D:
- peștii grași (somon, macrou, ton)
- gălbenușul de ou
- brânza
- ficatul de vita
- ciupercile
- laptele fortificat
- cerealele și sucurile fortificate
Consumul excesiv de vitamina D poate duce la calcifierea oaselor și la întărirea vaselor de sânge, rinichilor, plămânilor și țesuturilor cardiace.
Pentru a monitoriza nivelul de vitamina D din organism, este indicat să fie efectuate niște analize de sânge cel puțin o dată pe an.
Dr. Marilena Murguleț,
Nutriționist