Albirea dentară este procedeul stomatologic prin care culoarea dinților este modificată chimic. Discromiile dentare sunt unul dintre frecventele motive pentru care pacienții aleg să se adreseze medicului stomatolog pentru a efectua o albire dentară!
Aceasta poate fi realizată la domiciuliu (acasă), în cabinetul de stomatologie sau printr-o combinație cabinet-domiciliu.
Există mai multe substanțe care pot fi utilizate în acest sens, printre care se numără peroxidul de hidrogen, perboratul de sodiu, peroxidul de carbamidă. Actualmente, cea mai utilizată dintre acestea este peroxidul de hidrogen, în diferite concentrații, activat sau nu de lampă/laser.
În urma albirii, dinții pot prezenta modificări cu 2-3 nuanțe față de culoarea inițială, la bază aflându-se un procedeu de oxidare chimică care duce la eliminarea discromiilor. Este important de știut că albirea dentară nu interesează restaurările preexistente. Anumite discromii pot să nu răspundă la tratamentul de albire.
Înainte însă de a apela la un astfel de tratament, este bine de știut că nu e recomandat tuturor. Copiii și adolescenții cu vârste sub 15 ani, femeile însărcinate sau pacienții cu hipersensibilitate dentară, alergii, dinți cu diferite fracturi unde există dentină expusă, aceste categorii de persoane ar trebui să evite albirile!
Efectele adverse includ hipersensibilitatea dentară (permeabilizarea canaliculelor dentare din cauza pH-ului scăzut al substanței utilizate). Acest lucru poate să persiste până la 3-4 zile după realizarea albirii.
Imediat după realizarea albirii apar modificări ale nuanței dinților, dar este important de știut că ele vor continua să apară și să se intensifice în zilele următoare, motiv pentru care este important ca pacientul să nu facă anumite greșeli cum ar fi consumul de cafea, tutun, vin, băuturi energizante etc.
Efectele asupra restaurărilor existente variază. În cazul obturațiilor din amalgam, peroxidul de carbamidă favorizează eliberarea de mercur în organism timp de 1-2 zile după albire. La obturațiile din rășină compozită poate fi slabită legătura dintre smalțul dintelui și rășină, iar în cazul glass-ionomerului, peroxidul îi poate crește solubilitatea.
Dacă sunteți interesați de informații suplimentare despre albiri dentare sau alte tipuri de proceduri stomatologice, vă așteptăm la Medicum DuoSmiles, unde echipa noastră de profesioniști vă va oferi toate datele necesare!
Dr. Oana Stoica
Medic Stomatolog