In perioada cea mai fertila a femeii, aparatul reproducator se pregateste intens pentru a gazdui si proteja “noua viata”. Perioada cea mai fertila a femeii o reprezinta mijlocul ciclului menstrual, insa la unele femei, in functie de durata ciclului menstrual, aceasta poate fi mai devreme sau mai tirziu de aceasta perioada, femeia putand ramane insarcinata si de aceea, cunoasterea acestei faze este de maxima importanta pentru cele care isi planifica momentul procreerii.
Medicul specialist in reproducere umana asistata stabileste un protocol de monitorizare a cuplului, in speta a femeii, in prima instanta, prin monitorizarea ovulatiei. Prin monitorizarea ovulatiei se urmareste sincronizarea perioadei, adica aparitia foliculului, precum si calitatea endometrului. Rezultatele unei proceduri de reproducere umana asistata, depind foarte mult de sincronizarea embrionului cu endometrul. Drept urmare conteaza atat calitatea embrionului, cât și a endometrului.
Pentru a aprecia calitatea embrionului, embriologul face o apreciere din punct de vedere morphologic si este atent la numarul de cellule si aspectul in ziua in care se face embriotransferul. Pentru endometru, calitatea lui este monitorizata pe parcursul stimularii prin ecografii transvaginale. Se considera un endometru bun, atunci cind creste corespunzator, iar dimensiunile masurate ecografic trebuie sa fie peste 7 mm. Multe femei diagnosticate cu infertilitate au fost nevoite sa anuleze o procedura de fertilizare in vitro din cauza ca endometrul nu a crescut corespunzator.
Dna. Dr. Marilena Baluta, medic specialist obstetrica-ginecologie, embriolog senior al Clinicii Medicum ne explica:
Pentru doamnele la care endometrul nu creste mai mult de 7 mm, indiferent de protocolul folosit si/sau doza de hormone folosita, din pacate nu exista o solutie. S-au incercat tot felul de terapii adjuvante cum ar fi: administrare de aspirina in doza mica, Sildenafil (Viagra) administrate intravaginal, Pentoxilifila sau administrarea intrauterina de stimulatori ai coloniilor de granulocite. Datele publicate despre aceste incercari nu au fost încurajatoare, iar rezultatele nu au fost cele asteptate.
Pentru ca medicina evolueaza si se fac progrese in toate ariile de experitiza și in ginecologie, isi face loc medicina regenerativa cu rezultate bune in patologii in care au fost utilizate terapii altenative, dar fara rezultate.
Medicina regenerativa include 4 mari directii de terapie, o parte dintre ele capatand recunoastere deja:
- terapia cu celule stem
- terapiagenică
- reconstructia 3D de organe
- terapii de stimulare a proceselor reparatorii proprii
La acest ulltim proces se refera si PRP (Platelet Rich Plasma) cunoscuta și sub denumirea de “Terapia vampir“, utilizata in prezent cu success in dermato-cosmetica, stomatologie, otopedie si mai nou in ginecologie.
Rezultate bune au fostobtinute la femeile cu infertilitate de cauza endometriala, la care indiferent de doza de hormoni folosita pentru “cresterea” endometrului, acesta nu ajunge sa masoare mai mult de 7 mm.
Procedura este relative simpla, pacienta avand un rol activ pe durata terapiei. Se recolteaza sange venos care se centrifugheaza. Plasma rezultata fiind concentrata in VEGF (factorul de crestere endovascular), EGF (factorul de crestere epidermal), PDGF (Factorul de crestere derivat din trombocite), TGF (factorul de transformare si crestere, alti factori de crestere si proliferare.” explica Dr. Baluta.
Iata un tratament de avangarda, care desi se foloseste in practica de putin timp, aduce beneficii notabile pacientelor si constituie o alternativa viabila altor forme de tratament. Conform studiilor publicate pana in prezent, rezultatele sunt incurajatoare si dau o speranta femeilor care nu puteau obtine o sarcina din cauza cresterii insuficiente a endometrului.
Dr. Marilena Baluta
Medic obstetrica ginecologie
Embriolog Senior
One Comment
Alecsandrescu Maria Elena
Bună ziua , as vrea sa știu dacă faceți și terapia prp pentru ovare; care sunt costurile aproximative (consultație analize aferente și procedura în sine)…Am 40 de ani, am insuficienta ovariana primara de la 21 de ani și de atunci nu mai am menstruație (am menstruație doar indusa hormonal prin cycloproginova sau climen ) îmi doresc un copil și as încerca aceasta terapie…va mulțumesc