Melanomul este tumora maligna derivata din celulele pigmentare ale pielii si este cel mai agresiv cancer cutanat. Spre deosebire de celelalte tumori cutanate, poate aparea si la varste foarte tinere, prognosticul fiind foarte sumbru daca nu este depistat in stadii incipiente.
Supravietuirea la 5 ani se apropie de 100% in cazul pacientilor cu melanom in straturile superficiale ale pielii, si scade sub 10 % in stadiile avansate, de aici nevoia de detectare precoce. Aceasta se poate face prin examinarea cel putin anuala a alunitelor cu ajutorul dermatoscopiei, de catre medicul dermatolog, dar si cu ajutorul testelor genetice.
Testarea MELARIS® evalueaza riscul unei persoane de a dezvolta melanom ereditar sau cancer pancreatic prin detectarea mutatiei mostenite in gena p16 (de asemenea, numita CDKN2A sau INK4a). Modificarile acestei gene cresc riscul de melanom cu 50 % pana la 50 de ani. Acest test de sange, la care s-a supus si celebra actrita Angelina Jolie, poate ajuta medicii si pacientii sa actioneze inainte ca boala sa se dezvolte.
Testarea MELARIS, efectuata in premiera in Romania, doar la Clinica de Dermatologie si Estetica “Medicum” se recomanda persoanelor cu istoric familial sau personal de melanom sau sindrom de nevi displazici. In cazul confirmarii mutatiei si a demonstrarii unui risc crescut de melanom se vor lua masuri suplimentare de preventie si tratament, ce implica supravegherea si monitorizarea mai atenta a leziunilor pigmentare, ajustari in stilul de viata, cu recomandare puternica de evitare a expunerii la ultraviolete, dar si scaderea pragului de biopsie si excizie cutanata a leziunilor atipice, ceea ce permite detectarea melanomului in stadii incipiente si tratamentul precoce.
NOTA: Informatiile de mai sus au scop educational si nu inlocuiesc consultul de specialitate la medicul dermatolog.