substitutia hormonala menopauza doctor magda bajenaru clinica medicum

Substituția hormonală la menopauză – ce recomandă specialiștii?

Foarte multe femei ne-au întrebat care este specialitatea medicală căreia trebuie să se adreseze atunci când ajung la menopauză și care sunt riscurile substituției hormonale în această perioadă a vieții. 

Doctor Magda Băjenaru, medic primar endocrinolog, s-a oferit să ne ajute cu răspunsuri la aceste întrebări (și nu numai)! 

Î: Care sunt specialitățile la care trebuie să ajungă un pacient aflat la menopauză?

R: Evaluarea oricărui pacient este o muncă de echipă. În această echipă intră, de exemplu, ginecologul, imagistul, medicul de familie și endocrinologul, printre alții.

Î: Părerile sunt împărțite privind substituția hormonală. Ce le recomandați pacienților?

R: Toate ghidurile medicale sunt de părere că o persoană la menopauză trebuie susținută în funcție de nevoi, de istoricul ei. De aceea, trebuie văzut dacă are indicație pentru un tratament de substituție, sau, din contră, contraindicații (absolute/relative).

Trebuie luat în calcul și faptul că menopauza vine la o vârstă la care este indicat să se facă evaluări de screening pentru cancerul mamar, examene genitale, etc. În funcție de recomandarea întregii echipe multidisciplinare, se poate începe substituția hormonală.

Î: Cum arată un set complet de analize și investigații recomandate de echipa de medici înainte de a începe substituția?

R: Primul este examenul clinic, urmat de cel paraclinic. Avem analizele uzuale de sânge, în care putem observa ce profil lipidic are femeia, dacă suferă de diabet sau de insufieciență renală, dacă nivelul de calciu / fosfor este optim. În afară de analizele uzuale, pot fi cerute și altele suplimentare.

De asemenea, cel puțin o ecografie mamară și o mamografie, după vârsta de 40 de ani, o dată pe an, conform ghidului oficial. Dacă sunt sesizate probleme de către imagist, aceste evaluări vor trebui făcute la un interval de timp mai scurt pentru a monitoriza evoluția chisturilor.

Alte exemple de investigații ce ar putea fi necesare sunt cele de somnologie (poligrafia), pentru a vedea dacă persoana suferă de apnee în somn, și de cardiologie (ecografia de carotide) pentru a vedea dacă are o placă de colesterol, mai ales în cazul celor cu istoric familial de boli cardiovasculare. Totul trebuie personalizat, niciodată generalizat!

Î: Care ar fi momentul optim în care pacientele trebuie să ia în calcul toate aceste investigații medicale? Câte luni de întrerupere a ciclului menstrual sunt considerate definitorii pentru intrarea la menopauză?

R: Dacă discutăm de menopauza precoce, am avut cazuri de menopauză la persoane care nu au atins vârsta de 30 de ani. De asemena, există cazuri de endometrioze sau chisturi care lasă pacienta fără ovare în urma operației. Trebuie să privim fiecare pacient într-un mod unic, în funcție de tipul de climax pe care îl are. Orice întârziere menstruală care nu are legătură cu o sarcină trebuie investigată, luând în calcul posibilitatea instalării precoce a menopauzei.

Î: Cât de mari sunt riscurile de a dezvolta cancer de sân în cazul pacientelor care au indicație de substituție cu medicamente pe bază de estrogeni sau progesteron?

R: Ca în cazul oricărui medicament, există un raport între risc și beneficiu. Este cunoscut faptul că medicamentele pe bază de estrogeni cresc riscul de cancer mamar pe durata substituției și câțiva ani după oprirea ei. Combinarea estrogenilor cu progesteronul sporește și mai mult acest efect. Tocmai de aceea, e important să facem o anamneză pacientei (pentru a analiza istoricul ei familial și posibilitatea de a dezvolta cancer mamar) și o investigație imagistică completă (eco+mamo) înainte de a începe substituția, cât și pe parcursul ei.

La Clinica Medicum, dispunem de toate specialitățile medicale legate de sfera menopauzei și de investigațiile aferente – imagistică, cardiologie, somnologie, endocrinologie, ginecologie și medicină de familie. Specialiștii noștri sunt pregătiți să îți ofere toate informațiile de care ai nevoie! 

2 Comments
  1. Răspunde
    Catalina

    Buna ziua ! Ma confrunt cu o simptomatologie diversa si urâta daca pot spune asa..greu de dus..vroiam sa stiu daca este vorba despre premenopauza

  2. Răspunde
    Loredana R.

    Bună seara, va rog sa-mi faceți o recomandare pt.un medicament naturist la menopauza. Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X