Sambata, 1.09.2018 la Focsani, Ateneul Popular “Ghe. Pastia” prima oprire a caravanei Kubik – proiect de alergii alimentare – initiat de Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie si imunologie clinica.
Initiat de o mamica de copil alergic, Dna. Alexandra Antochi, intalnirea cu parintii care trec printr-o adevarata epopee, pentru ca asa arata viata de parinte a unui copil alergic, a fost plina de emotie si curiozitate din partea celor prezenti. Lumea a fost deschisa sa afle informatii noi de la medici care s-au confruntat de peste 18 ani cu aceasta patologie complicata, cum este Dna. Dr. Adriana Nicolae, medic activist si implicat in informarea si constientizarea acestei cauze si in implementarea unor proiecte menite sa schimbe informatie profesionala relevanta, mentalitati, sa ajute comunitati prin masuri concrete: cum ar fi initiativa de a introduce autoinjectorul de adrenalina in scoli, gradinite si locuri publice.
S-au prezentat informatii legate de ABC-ul alergiilor alimentare, de la simptomatologie si manifestari, la diagnostic diferential-alergie versus intoleranta alimentara- informatii legate de cele mai frecvente forme de intoleranta (la lactoza, gluten, histamina), la masuri de prim ajutor in caz de reactii alergice, culminand cu acordarea primului ajutor in caz de soc anafilactic. Cum recunoastem o alergie, iata prima intrebare a mamei-blogger, Claudia Ramona Stefan.
“80% din semne sunt cutanate, manifestari pe piele (eruptii urticariene, edeme, inrosirea pielii, mancarimea pielii etc.). Foarte periculoase sunt manifestarile cardiovasculare, care pot genera prabusirea tensiunii arteriale, soc si pierderea starii de constienta, precum si manifestarile aparatului respirator (stranuturi, mancarimi de nas, nas infundat), manifestarile ce cointereseaza laringele (cele mai frecvente: dificultatea la vorbit, tusea, raguseala) sau mai extins, manifestarile din partea tractului bronsic.” explica Dr. Nicolae.
Pentru a completa tabloul patologiei asociate, medicul specialist ORL, Dr. Ioan Alexandru Bulescu a explicat participantilor la workshop ce este si cum se manifesta rinita alergica, de la manifestari comune (obstructie nazala, prurit, rinoree apoasa, stranut, tuse iritativa, edem periocular), la manifestari asociate (scaderea puterii de concentrare, tulburari de memorie, tulburari de somn, somnolenta diurna etc.).
Concluzia echipei multidisciplinare prezente la workshop-ul de la Focsani ar putea fi redata printr-o imagine prezentata intr-unul dintre slide-urile prezentare. Imaginea reda un om intr-un costum de astronaut. Ar suna asa: S-au schimbat multe fata de vremea bunicilor nostri. Si omul va trebui sa se adapteze vremurilor. Nu putem trai intr-un “glob de cristal”. Traim intr-un mediu in dinamica, inconjurati de factori de mediu si sociali care ne pot fi ostili, avem un comportament alimentar si un stilul de viata in permanenta schimbare. Ce putem face: primul pas este sa ne informam corect! Informatia este peste tot si influenteaza. De aceea, acest workshop interdisciplinar devine doar o prima “oprire” a unui lung demers educational. “Ne luptam din ce in ce mai mult cu Dr. Google”, cum completa si Dna. Maria Martac, biolog, consilier nutritional si mama de copil alergic: “Fetita mea este mare acum. Atunci cand imi cresteam copilul, nu existau atatea surse de informare. Mi-a parut defavorabil, la prima vedere. Am realizat insa si partea buna a lucrurilor: imi puteam gasi sursa de informare in locul cel mai potrivit. Acela va fi intotdeauna medicul specialist. De aceea site-ul www.alimentespeciale.ro va ramane o resursa de alimentatie de nisa pentru pacientii alergici, care vor putea gasi optiuni de a substitui alimentele la care au intoleranta sau alergii cu produse certificate, bio, gustoase si sigure.”
Un eveniment cu o echipa de oameni, construit pentru oameni. Scopul workshop-ului, de altfel si obiectivul primordial al proiectului Kubik, prin excelenta educatial: de a informa corect asupra acestei boli a secolului 21, cum o numesc specialistii, asupra conduitei si comportamentului social si alimentar, precum si pregatirea pentru a acorda un prim ajutor, in caz de anafilaxie. A informa si a constientiza riscurile bolii, a educa in spiritul conduitei preventive oamenii din comunitati, scoli, gradinite, parcuri, locuri publice, iata obiectivele pe care le are de indeplinit proiectul Kubik. Mai mult decat un proiect educational, are si sensul unui proiect de solidaritate sociala. Proiect in desfasurare. Urmeaza si workshop-uri in alte orase ale tarii.
Parte a proiectului Kubik
Promotor proiect: Dr. Claudia Adriana Nicolae
Medic primar alergologie si imunologie clinica