Sunteți însărcinată? Felicitări! Este o veste minunată!
Bineînțeles, acest lucru înseamnă că vă preocupă în mod deosebit sănătatea bebelușului, dar nu trebuie să neglijați sănătatea dumneavostră pe durata sarcinei! Acum, mai mult ca niciodată, este important să fiți sănătoasă!
Gura este poarta de intrare către întregul organism a numeroaselor substanțe nocive din jurul nostru – nicotină, zahăr, alcool, chimicale, coloranți, conservanți. Toate acestea afectează starea generală de sănătate a mamei din timpul sarcinei, lucru ce poate influența starea de sănătate a copilului în uter.
De ce este alimentația vitală?
În acestă perioadă trebuie să aveți o nutriție echilibrată, care să conțină nutrimentele necesare dezvoltării armonioase a fătului.
Dezvoltarea dinților acestuia, de exemplu, începe în săptămâna a 6-a de sarcină, cu formarea mugurilor dentari (structurile din care vor evolua ulterior dinții). Vitaminele care influențează acest proces sunt în special A, C & D. Calciul este, de asemenea, foarte important pentru dezvoltarea danturii bebelușului.
Analizele de sânge regulate pot scoate la iveală posibilele hipovitaminoze / deficitul de calciu.
De ce sângerează gingiile mai tare în această perioadă?
Multe dintre femeile însărcinate suferă modificări ale gingiilor: devin roșii, se inflamează și sângerează cu ușurință la periaj. Această problemă medicală este cunoscută sub denumirea de gingivită de sarcină.
Gingivita de sarcină poate să apară în primul trimestru, iar creșterea hormonilor accentuează acțiunea nocivă a plăcii bacteriene. Placa bacteriană este defapt responsabilă de apariția gingivitei de sarcină și poate fi combătută printr-o igienă orală zilnică și completă.
Cum întreținem igiena orală?
După curățarea dinților între ei cu ajutorul aței dentare, periați dinții de 2 ori pe zi, dimineața și seara, timp de 2-3 minute și la final, clătiți cu apă de gură. Periuța de dinți electrică este mai eficientă decât cea manuală în îndepărtarea plăcii bacteriene, însă s-ar putea să fie deranjantă dacă aveți gingivită.
Ce proceduri trebuie evitate pe perioada sarcinii?
În primul rând, radiografiile trebuie evitate pe cât posibil. Sunt extrem de nocive pentr făt. De asemenea, nu se vor face intervenții chirurgicale de niciun fel și se vor evita medicamentele ce pot traversa placenta.
Trimestrul doi este momentul oportun pentru a se se face toate intervențiile stomatologice, dacă acestea sunt necesare (evitați pe cât posibil trimestrele unu și trei). Anesteziile se vor face fără adrenalină, iar ședințele trebuie să fie extrem de scurte pentru că existul riscul de hipotensiune și colaps.
Nu se vor face anestezii în primul trimestru de sarcină, deoarece atunci se produce organogeneza copilului (formarea organelor lui). Intervențiile din trimestrul trei se fac doar dacă nu pot fi amânate. Nu se așează niciodată la orizontală mama, din riscul de a pune presiune pe aortă.
În concluzie, aveți grijă de dinții și gingiile dumneavostră pe toată durata celor nouă luni! De asemenea, vizitele regulate la medicul stomatolog vă pot scuti de o mulțime de neplăceri! Nu trebuie să priviți mersul la medicul stomatologic ca pe o situație neplăcută, rezervată cazurilor de urgență, ci ca pe o rutină anuală necesară, la fel ca recoltarea de sânge.
Dr. Andreea David
Medic Stomatolog