Sciatica este o afecțiune care poate provoca durere la nivelul spatelui și membrelor inferioare, odată cu deplasarea durerii de-a lungul căii nervului sciatic, care începe din regiunea inferioară a coloanei vertebrale și se deplasează la nivelul șoldului și fesei, coborând pe partea din spate a gambei, către picior.
Conf. dr. Carolina Negrei, profesor asociat Departamentul de Toxicologie UMF „Carol Davila”, medic primar Medicină internă, medic specialist reumatolog, Clinica Medicum, atrage atenția că sciatica poate avea la bază diverse cauze și evoluează în timp, spre ameliorare, fie de la sine, fie cu tratament.
Cauzele sciaticii
Printre cauzele sciaticii se pot enumera prezența unor leziuni spinale sau traumatisme, a unor osteofite („ciocuri” osoase) sau altor formațiuni, îngustării canalului vertebral sau contracției/inflamaţiei musculare. În multe cazuri, nu se poate identifica o cauză specifică a acestei afecțiuni.
Factori de risc
- modificări ale coloanei vertebrale asociate cu înaintarea în vârstă
- obezitate, excesul de greutate exercitând o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale
- exercitarea unor meserii și ocupații care presupun răsucirea coloanei vertebrale sau ridicarea de greutăți
- statul timp îndelungat pe scaun
- diabet zaharat, care poate crește riscul de apariție a leziunilor nervoase
Simptome
Simptomele includ durere, furnicături și amorțeală la nivelul gambei. Sciatica este resimțită ca o durere de nerv care radiază dinspre fesă pe picior, deseori în poziție șezând, la strănut, tuse sau mersul la toaletă.
Se poate totodată resimți durere în regiunea inferioară a spatelui și/sau furnicături, înțepături, amorțeală sau slăbiciune la nivelul piciorului.
”Deși durerea sciatică poate fi severă, majoritatea consideră că simptomele se vor ameliora cu trecerea timpului. Deoarece sciatica este considerată o afecțiune mai gravă, se recomandă consult medical în primele zile de la apariția simptomelor. Pentru diagnostic, medicul efectuează o anamneză și o examinare a coloanei vertebrale și membrelor inferioare. În situațiile în care apar probleme de control al vezicii urinare sau a intestinului, stări de slăbiciune, amorțeală sau durere severă, trebuie solicitată imediat asistență medicală”, explică specialistul.
Tratament
Tratamentul sciaticii poate consta în medicamente, schimbarea stilului de viață sau intervenție chirurgicală. Alegerea terapiilor în cadrul acestei afecţiuni depinde de durata simptomelor și de severitatea stării, astfel:
- instruire specială pentru îngrijirea spatelui
- odihnă
- kinetoterapie
- tratament medicamentos
- schimbarea stilului de viață
- intervenție chirurgicală
Abordarea terapeutică, farmacologică şi non-farmacologică, se va stabili însă ca urmare a unei vizite la medic şi a unei evaluări medicale corespunzătoare.
sursa articol: scoalapacientilor.ro
One Comment
Adrian
Ma numesc Prisacaru Adrian, și de 8 zile nu am mersu corect din cauza labei piciorului, am fost la un chinetoterapeut și mia zis ca nervu siatric este prins undeva și mia recomandat chinetoterapie. Credeți că este bine?