Cu totii am auzit sau am trait experienta unei eruptii pe piele numita urticarie.
Avand de cele mai multe ori un caracter fugace si aspectul unor umflături bine delimitate ale straturilor superficiale ale pielii, urticaria imbraca forme si dimensiuni foarte variate, asociază roşeaţă dar şi mâncărimi intense. Leziunile caracteristice sunt similare celor care apar la atingerea pielii cu o urzică.
In functie de durata eruptiei, intalnim o urticarie acuta care poate sa dispara in cateva ore sau zile si una cronica in care eruptia poate persista si peste 6 saptamani. Oricine poate avea pe parcursul vietii un episod de urticarie acuta. Formele sale cronice sau persitente pot constitui insa o reala problema de sanatate. Adesea, alaturi de urticarie poate sa figureze in diagnosticul unui pacient si angioedemul. Acesta se caracterizează tot prin umflături, dar ale ţesutului subcutanat mai profund care apar în anumite arii predilecte ca buzele, pleoapele, palmele, organele genitale iar în cazuri grave, limba şi glota, având un caracter fugace, trecător şi nefiind însoţite de roşeaţă sau mâncărime. Pacientul poate asocia răguşeală şi senzaţie de lipsă de aer în situaţiile în care localizarea edemului este una de gravitate, la nivelul laringelui, si care poate pune real în pericol viaţa pacientului. Angioedemul poate însoţi sau nu o erupţie urticariană, fie ca ea este acuta sau cronica, şi ambele afectiuni pot completa tabloul unei reacţii grave de tip şoc anafilactic. Destul de rar putem intalni si o varianta ereditara a angioedemului, aceasta beneficiind de un tratament cu totul diferit de celelalte forme.
In general, urticaria acută este mai des întâlnită la copii spre deosebire de cea cronică care este caracteristică mai ales vârstei adulte şi este de 2 ori mai frecventă la femei.
Există şi forme speciale, numite inductibile ale urticariei, care sunt declanşate de contactul organismului cu diversi agenti fizici ca variatiile de temperatura, fie caldura sau frig, apa, presiunea exercitata asupra pielii, vibraţiile, sau chiar simpla atingere sau zgariere a acesteia, efortul sau emoţiile ca si banala expunere la soare.
Una dintre cele mai cunoscute cauze de urticarie acută şi angioedem este reacţia de hipersensibilitate alergică la alimente, situatie in care manifestările cutanate apar rapid, la câteva minute după consumul alimentelor respective şi pot asocia şi manifestari digestive ca disconfort şi mâncărime la nivelul mucoasei bucale şi faringelui, dureri gastrointestinale cu sau fără vărsături, tulburări ale tranzitului intestinal, ameţeli, sau în cazuri foarte grave, pierderea stării de conştienţă.
In cazul altor pacienţi cu urticarie putem avea de-a face cu asa numita intoleranta la histamina datorata unor deficite enzimatice, astfel de reactii fiind des confundate cu alergiile alimentare. Ele sunt de fapt produse de consumul unor alimente care au un conţinut natural mare in histamină si alte amine vasoactive pe care organismul nu le poate prelucra sau metaboliza corect.
In cazul adulţilor, dar şi la copii, se verifică atent şi posibilitatea declanşării urticariei de anumite medicamente, pe primul loc fiind cele utilizate împotriva durerii sau febrei, dar şi antibioticele, preparatele hormonale sau vitaminele colorate.
Alteori, eruptiile urticariene insotesc anumite infectii virale, bacteriene sau diverse parazitoze.
În funcţie de istoricul fiecărui pacient cu urticarie sau angioedem pot fi utile în stabilirea cauzelor care stau la baza declansarii sau persistentei bolii, atât testele cutanate prick şi/sau determinarea din sânge a anticorpilor IgE specifici cât şi testele la agenţii fizici sau efectuarea unor baterii de investigatii de laborator sau radiologice alese atent în funcţie de particularităţile fiecarui caz.
Tratamentul specific al urticariei şi angioedemului respecta un algoritm general valabil, fiind insa personalizat in functie de varsta pacientilor, prezenta unei sarcini sau a perioadei de lactatie, decelarea unor cauze hormonale, autoimune, infectioase sau parazitare, precum şi de evoluţia acută sau cronică a bolii. Calitatea vietii pacientilor cu urticarie cronica poate fi profund afectata iar investigarea si tratarea corecta a acestei boli poate constitui o adevarata provocare chiar si pentru specialistii experimentati.
Anul acesta ne vom alatura initiativei Organizatiei Mondiale a Alergiei sarbatorind in perioada 2-8 aprilie Saptamana Mondiala a Alergiei care isi propune sa ne aduca in atentie complexitatea abordarii terapeutice a cazurilor severe de urticarie cronica. Clinica Medicum vine in sprijinul pacientilor care sufera de o astfel de problema de sanatate cu expertiza specialistilor sai in domenii medicale ca alergologie, dermatologie, endocrinologie, pediatrie, imagistica medicala, nutritie si somato-psihopedagogie, formand acea echipa multidisciplinara necesara pentru o abordare cat mai complexa a acestei boli.