Punctia-biopsie ghidata ecografic se practica de rutina in cazul leziunilor palpabile si al celor nepalpabile (infraclinice) suspecte sau sugestive pentru neoplazie, in urma examinarilor imagistice ale sanului (ecografie, mamografie si IRM), mai exact leziunile incadrabile BIRAD-S 4 si 5. Metoda consta in prelevare prin punctie de tesut tumoral de la nivelul leziunilor respective, si examinare histopatologica ulterioara a mostrei.
Necesitatea decurge din faptul ca desi examinarile imagistice indica suspiciune inalta de malignitate, doar examenul histopatologic certifica tipul de cancer si caracteristicile acestuia. Astfel, punctia-biopsie reprezinta un pas esential, minim invaziv, in tratamentul tintit si corect al cancerului de san, atat chirurgical cat si oncologic.
Principiul metodei consta in anestezie locala cu xilina administrata prin injectie subcutanata, si prelevarea ulterioara de tesut de la nivelul leziunii tinta, cu ajutorul unui dispozitiv semiautomat cu ac.
Procedura se desfasoara sub ghidaj ecografic, ceea ce asigura precizia optima a prelevarii de tesut, si reducerea la minim a riscurilor interventiei.
Desigur, in timpul procedurii se respecta pe deplin conditiile de antisepsie, fiind o procedura minim invaziva, fara riscuri considerabile asociate atat in timpul acesteia, cat si ulterior.
Dr. Voiculescu Ioana Rucsandra
Imagistica