Dezvoltarea tehnologiei vine cu beneficii și pentru domeniul psihoterapiei. Includerea elementelor din realitatea virtuală în demersul terapeutic este un astfel de exemplu care și-a dovedit eficiența în lucrul pe anumite tematici.
Ce este psihoterapia cu ajutorul realității virtuale?
Psihoterapia cu ajutorul VR-ului este un proces în care clientul este transpus, prin intermediul ochelarilor speciali, într-un mediu virtual care are o anumită semnificație pentru el. Expunerea se face treptat, pe etape și este monitorizată și ghidată de către psihoterapeut. Acesta din urmă este și cel care alege tipul de programe care sunt relevante din punct de vedere terapeutic.
Terapeutul urmărește, simultan cu clientul, pe un monitor, imaginile la care este expus acesta în VR. Ochelarii pentru VR se fixează pe cap și acoperă, în totalitate, ochii persoanei care îi folosește. Astfel, aceasta va avea acces la un mediu virtual 3D și, în timp ce își mișcă privirea în sus sau jos, imaginea pe care o va vedea se va schimba. Astfel, clientul va avea o experiență senzorială complexă. Terapeutul monitorizează reacțiile și evoluția clientului, de la o ședință la alta, prin diferiți indici.
Realitatea virtuală a fost validată științific ca având un grad mare de eficiență atunci când însoțește procesul terapeutic în tratarea: fobiilor, tulburărilor de anxietate, dificultăților de reglare emoțională, dificultăților de concentrare a atenției, tulburărilor de alimentație, stresului post-traumatic, ADHD etc. Aplicabilitatea și eficiența acestui instrument au fost studiate de mai bine de 20 de ani (Rothbaum, Hodges, Smith,2000; Safir, Wallach, Margalit Bar-Zvi, 2012; Castro, Sanchez, Portero, 2013) și continuă să fie cercetate.
Realitatea virtuală vine, ca principal avantaj, cu posibilitatea de a lua contact, treptat și în siguranță, cu medii și situații care simulează realitatea. Astfel, persoana care beneficiaza de această formă de terapie, reușește să își înfrunte, treptat, temerile, învață să își regleze emoțiile și capătă resurse prin care să prevină recăderile.
Programele VR sunt combinate cu alte instrumente și tehnici terapeutice pentru rezultate mai rapide și pentru o eficiență mai mare. De aceea, ședințele de psihoterapie care folosesc VR vor include atât expunerea la mediile virtuale cât și discuții despre reacțiile emoționale, conștientizarea triggerilor, a factorilor care stau sau nu în controlul clientului, mecanismele de reglarea emoțională etc.
Cu ajutorul realității virtuale clientul poate să lucreze cu emoțiile sale fiind confruntat cu obiectul temerilor sale într-un mod controlat și sigur. Fără acest instrument, nu am avea posibilitatea decât într-un mod limitat să lucrăm pe astfel de factori (ori doar la nivel imaginativ, cu o eficiență mult redusă, ori, în unele terapii de expunere, prin a merge în mediile reale de care se teme clientul).
Spre deosebire de expunerea la mediile reale care produc anxietate clientului, folosirea VR-ului oferă un cadru mai controlat în care terapeutul poate influența diferite detalii de nuanță în procesul terapeutic, dându-i șansa clientului să se pregătească mai bine pentru fiecare etapă și să își înțeleagă cât mai bine reacțiile emoționale.
Există anumite restricții în folosirea VR?
În prima întâlnire, psihoterapeutul va ține cont de anumite detalii medicale din istoricul clientului pentru că în unele condiții nu se recomandă utilizarea dispozitivelor VR (persoane cu epilepsie, femei însărcinate, vertij, intervenții chirurgicale recente) iar în altele ar putea exista necesitatea recomandărilor făcute de un medic (boli cardiovasculare, hipertensiune, boli ale urechii, psihoze etc.)
Expunerea la programele de realitate virtuală poate avea, ca efect de început, senzația de amețeală din cauza diferențelor dintre ceea ce percepe persoana la nivel vizual și stimulii din realitate. După câteva expuneri, această senzație va dispărea. De aceea, este posbil ca, la început, terapeutul să recomande un timp redus de expunere, atât cât persoana care folosește echipamentul VR se simte confortabil.
Cum se desfășoară procesul terapeutic în cazul folosirii tehnologiei VR?
Primele două ședințe sunt folosite pentru următoarele etape:
- Stabilirea anamnezei clientului (istoricul medical, istoric al simptomelor care îl aduc la psihoterapie). Este posibil ca, în această etapă, terapeutul să recomande clientului anumite evaluări psihologice pentru un diagnostic mai clar sau anumite investigații medicale.
- Stabilirea obiectivelor și a unui plan terapeutic de expunere, pe diferite etape
- Prezentarea dispozitivului testarea lui pentru a observa care sunt senzațiile pe care clientul le experimentează și pentru ca acesta să înțeleagă, cât mai bine, ce este și ce nu este terapia cu VR și la ce să se aștepte.
Odată ce au fost atinse aceste etape, terapeutul va hotărî care sunt programele potrivite pentru fiecare client, ce variabile va folosi și în ce ordine.
Se vor începe, în acest fel, ședințele ghidate de terapie prin VR, desfășurate sub atenta observare a psihoterapeutului. Acesta va nota, în fișa personală a fiecărui client, date și variabile care vor avea relevanță în urmărirea progreselor.
Sesiunile vor include și expunerea la programele de realitate virtuală dar și discuții pe tema a ceea ce clientul a simțit, experimentat și conștientizat. Unele ședințe pot implica includerea unor tehnici ghidate de relaxare.
Psiholog Oana Mihalcea