Banal, dar supărător!
Aceste fire, inestetice şi uneori dureroase din cauza inflamaţiei pe care o provoacă, apar indiferent de metoda de epilare pe care o folosim. Apar nu doar la femei, pe gambă şi în zona inghinală, de regulă după epilat, ci şi la bărbaţi, pe zonele de barbă, după ras.
Pili recurvaţi sau pseudofoliculită este denumirea medicală pentru această problemă. Sunt fire de păr mai groase şi cu o rădăcină mai profundă decât celelalte. Când cresc şi încearcă să iasă la suprafaţă, firele iau un traseu paralel cu suprafața pielii, intradermic, uneori se curbează și se întorc în propriul folicul. Cu cât se întorc mai adânc, mai aproape de rădăcina lor, cu atât provoacă o inflamaţie mai mare.
Când sunt epilate, ele nu se smulg din rădăcină, ci se rup oblic sub straturile superficiale ale pielii. Când e vorba despre ras, aparatele necorespunzătoare, schimbarea direcției lamei, retează foliculul inflamat deja.
Pili recurvaţi este uneori o particularitate morfologică. La persoanele cu păr ondulat, cu firul gros și aspru, fenomenul este mult mai frecvent. Dar alteori, în special la femei, pili recurvaţi se datorează unor probleme hormonale. Fenomenul apare întotdeauna după pubertate, semn că are legătură cu funcţia ovariană. Firele crescute sub piele apar mai des la femeile cu ovare polichistice şi/sau cu tulburări menstruale.
Ce soluţii există?
Problema s-ar diminua mult dacă epilarea s-ar face rar sau chiar deloc, dar nici măcar asta nu garantează liniștea în toate cazurile.
Măsurile minimale de prevenție presupun hidratarea corectă a pielii și exfolierea (peelinguri, gomaje, scruburi), pentru a reduce duritatea și grosimea stratului cornos, ușurând astfel ieșirea firului din piele în poziția fiziologică.
Medicul poate recomanda de asemenea folosirea cremelor pe baza de retinoizi și a produselor dermatocosmetice din gamele antiacneice (deoarece există mecanisme comune implicate în cele două boli).
Uneori pacientul îşi agresează pielea cu pensete sau ace, încercând să scoată firul de păr la suprafaţă. Rădăcina firului încarnat este însă în profunzimea pielii şi sunt şanse mici ca ea să fie distrusă complet.
Dacă firul a ieșit la suprafață, se recomandă extragerea lui în direcția de creștere. Dacă însă firul este complet sub piele, atenție! este complet interzisă traumatizarea zonei. Nu doar că firul va reapărea în mai puţin de o lună, dar va rămâne în urmă o cicatrice vizibilă.
Mai mult, există riscul de suprainfecție. Când firul crescut sub piele produce şi o inflamaţie (mai mare şi mai dureroasă în zona inghinală şi la axile), se recomandă antiseptice şi dezinfectante locale, fără a exagera, deoarece pot provoca mici arsuri chimice. Medicul vă poate recomanda creme şi uneori chiar antibiotice pe cale orală. Toate acestea nu au rol în prevenirea reapariției problemei, ci doar trateaza puseele mai severe, permițând evitarea cicatricilor.
Cea mai bună metodă de a scăpa de firele crescute sub piele este epilarea definitivă, pentru că este necesară distrugerea foliculilor piloși, sau măcar reducerea grosimii firului de păr. De asemenea, evaluarea endocrinologică și ginecologică sunt indicate dacă firele au început să crească astfel la vârstă matură, nu din adolescență, semnalând instalarea unor probleme hormonale.
Uneori, în special în zona inghinală, când firul de păr s-a încarnat în mod repetat, pe locul respectiv se creează un nodul inflamator, dureros, recidivant, pentru care singura soluție este intervenția chirurgicală, care descoperă uneori sub piele trasee ale firului de păr de câțiva centimetri.
Până la a lua decizia epilării laser, principala măsură pe care o putem lua acasă este să creștem intervalele între epilări, iar în cazul bărbaților, folosirea aparatelor de ras simple, cu o singură lamă, și păstrarea direcției de ras, de regulă în sensul creșterii naturale a firelor de păr.