Primul an de viata proba de foc pentru parinti - clinica medicum

Primul an de viață – probă de foc pentru părinți!

Primul an de viață al bebelușului este unul dintre cei mai importanți pentru orice familie: e plin de momente dificile, dar și de clipe superbe precum primul zâmbet, primii pași sau primele cuvinte. 

Cele 6 luni de viață de după naștere reprezintă o perioadă de acomodare între bebeluș, părinți și medicul pediatru ales de către aceștia. Pediatrul este persoana care îi va ghida pas cu pas în creșterea juniorului.

Vizitele la medicul pediatru vor viza creșterea armonioasă a bebelușului (în greutate, în înălțime sau în perimetrul cranian). Pentru a face o  monitorizare corectă a acestor parametri, consultațiile ar trebui să fie programate lunar în primele 6 luni de viață, ulterior ritmul putând să fie redus la un interval de 2 luni (doar dacă evoluția bebelușului este una corespunzătoare).

Prima consultație medicală este bine să fie făcută la 2 săptămâni de viață ale bebelușului de către un neonatalog sau un pediatru.

În această etapă, se vor discuta aspecte legate de luarea în greutate, de vindecarea corespunzătoare a bontului ombilical, de administarea vitaminei D3 și de cantitatea de lapte pe care trebuie să o mănânce nou-născutul (în cazul celor care primesc lapte praf).

Pediatrul va explica tehnicile ideale și va oferi suport emoțional pentru mămicile care alăptează exclusiv. Tot acum, părinții vor afla informații despre icterul bebelușului, despre programul de somn și despre igiena zilnică.  

Următoarea vizită trebuie programată la o lună distanță.

Este momentul când medicul pediatru va verifica cum s-a adaptat bebelușul în prima sa lună – vor fi măsurate greutatea, lungimea, perimetrul cranian și se vor discuta aspecte legate de regurgitații, vărsături, colici abdominale, probleme legate de apariția dermatitei atopice sau a celei seboreice. Tot acum se vor face recomandările privind ecografia de șold (care trebuie făcută între 4-6 săptămâni) și se vor lămuri părinții în legătură cu vaccinarea din schemă obligatorie.

Cea de-a treia vizită (la 2 luni) este una plină de emoții: se vor face primele vaccinuri din schema națională, anume cel hevalent (hepatită B, poliomielită, difterie, tetanos, pertussis, haemophilus influenzae) și cel antipneumococic, și se va discuta despre primul vaccin opțional – cel împotriva diareei cu rotavirus.

Bebelușul va fi din nou consultat și măsurat  pentru a vedea că toți parametri sunt în limitele normale și se vor analiza toate aspectele legate de îngrijirea lui. 

La vizita făcută la vârstă de 3 luni, dacă părinții sunt de acord, se va administra vaccinul opțional împotriva diareei cu rotavirus și se vor face următoarele recomandări (consultul de oftalmologie și ecocardiografia, incluse și ele în planul de prevenție).

La 4 luni se reia schema de vaccinare: sugarul va face din nou cele două vaccinuri injectabile și, ulterior, după măsurătorile obligatorii, se vor discuta aspectele noi apărute în viața bebelușului.

După ce a fost imunizat cu primele vaccinuri din schemă națională,  la 5 luni pediatrul va administra și a doua doză din vaccinul opțional (care se adminitreaza per os), închizând astfel o primă etapă de vaccinare. La această vizită, se vor discuta aspecte legate de diversificare (care poate începe de la 5 luni în cazul celor alimentați cu lapte praf sau mixt, sau la 6 luni în cazul celor alăptați exclusiv la sân).

Este foarte important ca diversificarea să fie făcută sub supravegherea medicului pediatru și a medicului alergolog, în cazul bebelușilor cu alergii. 

La 6 luni, când deja bebelușul stă în șezut și începe să lege primele silabe, poate fi făcut un bilanț al achizițiilor motorii și psihice, dar și al greutății și al înălțimii. În același timp, pot fi reglate unele aspecte legate de diversificare, dar și oferite informații privind anemia prin lipsă de fier (care își poate arată primele semne la această vârstă). 

“Vizitele la medicul pediatru trebuie făcute în fiecare lună în aceste prime șase luni de viață pentru a monitoriza foarte atent greutatea, talia, perimetrul cranian, dar și dezvoltarea psihică și motorie a celui mic. Este foarte important de respectat această rutină pentru a preveni eventualele probleme care pot apărea legate de întârzierea în dezvoltarea psiho-motorie sau de alte patologii precum refluxul gastroesofagian, constipația, dermatita, creșterea în greutate nesatisfăcătoare, alergiile alimentare, anemia feriprivă și virozele.” explică dr. Veronica Crișan, medic pediatru.

Pentru mai multe informații legate de departamentul de pediatrie Medicum sau pentru programări, ne puteți apela la 0753818181.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X