Pe 16 noiembrie 2018 a avut loc la Palatul Parlamentului prima conferinta de oncofertilitate din Romania, “Newborn Oncofertilitate”, un eveniment de anvergura cu participare nationala si international, unde medici, politicieni, oameni din media au deschis drumul unui proiect de mare solidaritate intre oameni: prezervarea fertilitatii pacientilor care se confrunta cu un diagnostic de cancer.
Medicul promotor al proiectului, Dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica ginecologie, a vorbit despre acest subiect si acum cateva luni in cadrul evenimentului “#Gloria, 100 de intrebari pe zi”, eveniment dedicat preventiei cancerului.
Am cunoscut-o atunci pe Ioana. Are 32 de ani. Acum 2 ani in drum spre serviciu, la metrou, si-a atins gatul si a sesizat o mica umflatura. Ce poate fi? Nimic, si-a zis. “Cel mai probabil o infectie”. S-a gandit totusi sa mearga la doctor, care i-a recomandat sa se investigheze, sa se asigure ca e totul bine. Nu era bine, in urma CT-ului a aflat era limfom Hodgkin, o forma de cancer ganglionar.
Urma sa se opereze. A fost trimisa sa faca un protocol de chimioterapie. Viata a stat in loc pentru o clipa. Cu ajutorul familiei a inceput sa se mobilizeze si a incercat sa gandeasca pozitiv.
Iata o intrebare din lungul sir de intrebari pe care si le-a adresat: “Oare mai pot avea copii?”
S-a sfatuit cu un medic si a cunoscut-o pe Dr. Marilena Baluta, medicul care I-a vorbit posibilitatea de a isi prezervarea ovocitelor, inainte sa inceapa orice forma de tratament chimio/radioterapic.
Prezervarea fertilitatii dupa primirea unui diagnostic de cancer este intr-un fel ca o asigurare de viata. Punem la pastrare materialul biologic necesar pentru ca femeia sau barbatul care au primit un diagnostic oncologic, atunci cand va depasi etapa de tratamente sau proceduri chirurgicale radicale, sa aiba sansa de a procrea. Vorbim de oameni tineri, cu potential fertil pentru care tratamentele oncologice, radioterapice și chimioterapice pot conduce la afectarea calitatii celulelor, in special celor cu diviziune rapidă, cum sunt gonadele – ovarele şi testiculele acţionează După aceste tratamente, infertilitatea poate fi o complicaţie temporară sau permanentă. În polichimioterapia care cuprinde un agent alchilant, s-a observat că infertilitatea este o complicaţie permanentă, în aproximativ 80% din cazuri ducand la amenoreea la femei și azoospermie, in cazul barbatilor .
Dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica ginecologie, embriolog senior
Desi un domeniu la inceput in Romania, oncofertilitatea se studiaza si se practica in lume, ca domeniu liant intre oncologie si reproducerea umana asistata, cu scopul oferirii unor solutii pacientilor care se confrunta cu un diagnostic de cancer, printr-un plan personalizat care poate viza prezervarea ovocitelor sau embrionilor, congelarea de sperma sau congelare de tesut ovarian sau tesut testicular.
Planul terapeutic este construit de catre medicul specializat in reproducere umana asistata tinand cont de o serie de criteria precum: varsta, forma de cancer, stadiul clinic în care este descoperit, de “prognosticul”, raportat la statistica medicală, de resursele de tratament, resursele emoţionale, sociale şi de starea pacientului.
Sigur ca in momentul primirii unui diagnostic de cancer, obiectivul primordial este supravietuirea. Este firesc ca medicul oncolog sa stabileasca impreuna cu pacientul un plan terapeutic adecvat, care sa prioritizeze si sa vizeze obiectivele, de prima intentie. Ceea ce nu trebuie pierdut din vedere sunt insa si obiectivele pe termen mediu si lung. Avem obligatia sa informam pacientul asupra efectelor pe care tratamentele de chimioterapie sau radioterapie le au asupra capacitatii de reproducere. Mai ales in cazul persoanelor tinere, pentru ca pot aparea cancere si in cazul adolescentilor, in “tumour board”-uri ar trebui inclus si un specialist in reproducere umana asistata, care sa informeze pacientul si asupra posibilitatilor de a isi prezerva fertilitatea.
Dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica ginecologie, embriolog senior
In cadrul evenimentului “Newborn Oncofertilitate” s-a vorbit despre ce este nou in domeniul acesta in centrele de referinta ale lumii: ce tratamente oncologice prezinta riscuri mai ridicate in privinta fertilitatii, ce posibilitati sunt in materie de transplant de tesut ovarian/uter, ce riscuri prezinta chirurgia radicala in cancerele de sfera ginecologica, ce-i nou in materie de stimulare a capacitatii de reproducere si despre aspecte legale ale procesului de reproducere umana asistata.
Sigur ca este un inceput de drum, dar este important ca prin intermediul proiectului sute de femei si barbati care se confrunta cu aceasta situatie, vor avea sanse mai mari de a aduce pe lume copii.
Clinica Medicum sustine aceasta cauza profund buna de solidaritate umana si spune, alaturi de asociatia “Save your fertility”, fondata de Dr. Marilena Baluta: