Cancerul colorectal reprezintă al doilea cel mai frecvent tip de cancer raportat în România, cu peste 10.000 de noi cazuri raportate doar în 2018. Datorită mijloacelor de prevenție și tratament moderne, prognosticul pacienților cu această patologie a fost mult ameliorat în ultimii ani, în special prin depistarea și tratamentul formelor precoce ale bolii.
Subiecții asimptomatici trecuți de 50 de ani, precum și subiecții cu un istoric familial care îi plasează la risc pentru cancer colorectal, beneficiază de una din cele două metode de screening recomandate de ghidurile de bună practică, și anume: colonoscopia de screening sau testul de hemoragii oculte din materiile fecale.
Folosirea testului de hemoragii oculte vizează detectarea tumorilor colorectale într-un stadiu precoce, atunci când pacientul nu a dezvoltat simptomatologia bolii, într-un moment în care intervenția chirurgicală este, de obicei, curativă.
Avantajul principal al acestui test este faptul că nu este invaziv și este simplu de efectuat, având o bună acuratețe diagnostică pentru tumorile colorectale. Dezavantajele principale constau în faptul că supravegherea corectă necesită repetarea anuală a testului, dar mai ales faptul că testul nu poate detecta leziunile precanceroase, și anume polipii colonici.
Din punct de vedere al diagnosticului și prevenției cancerului colorectal, examenul colonoscopic (complet și corect efectuat) reprezintă standardul de aur la momentul actual. Examinarea se poate efectua în condiții optime de siguranță și performanță în regim ambulator, folosind sedare superficială pentru confortul pacientului.
Principalul avantaj al colonoscopiei este acela că permite caracterizarea corectă și completă a tuturor leziunilor întâlnite, permite confirmarea bioptică a unei eventuale tumori și, mai ales, permite (în aceeași sesiune) tratamentul curativ al polipilor colonici prin polipectomia endoscopică, o manevră minim invazivă, cu risc minim de efecte adverse.
Depistarea tuturor polipilor și rezecția corect efectuată a acestor leziuni oferă pacientului un grad înalt de protecție față de riscul de a dezvoltă cancer colorectal. De obicei, intervalul recomandat de supraveghere după o colonoscopie normală este de 10 ani de zile, intervalul putând fi mai scurt la pacienții la care colonoscopia de screening a diagnosticat polipi sau tumori colonice.
Este foarte important să discutați cu medical care efectuează endoscopia care sunt posibilitățile diagnostice și terapeutice pe care vi le poate oferi, pentru a vă asigura că puteți beneficia în aceeași ședința de diagnosticul complet și, eventual, de tratamentul curativ al polipilor descoperiți.
Dacă suferiți de boli cardiovasculare sau pulmonare, mai ales cele care necesită tratament anticoagulant sau antiagregant, este preferabil să discutați aceste aspecte într-un consult prealabil, pentru a permite medicului să va ofere cea mai sigură și eficientă modalitate de examinare, în funcție de profilul dumneavoastră personal de risc.
Este bine de știut faptul că metodele alternative de evaluare a tubului digestiv, cum ar fi videocapsula endoscopică sau colonoscopia virtuală prin CT, nu pot înlocui aportul diagnostic și terapeutic al colonoscopiei clasice, deoarece nu permit efectuarea de biopsii sau rezecția polipilor.
În cadrul Clinicii Medicum, dispunem de una dintre cele mai moderne linii de endoscopie digestive, cu posibilitatea de diagnostic și tratament pentru majoritatea leziunilor precoce colorectale. Examinările au loc în regim ambulator, pregătirea și colonoscopia cu sedare având loc în aceeași zi, pentru a maximiza confortul pacienților. Fiecare examinare include documentarea completă foto și video, precum și un set de recomandări clare privind conduita terapeutică și programul de supraveghere ulterioară.
Dacă aveți peste 50 de ani sau dacă aveți istoric familial de cancere de tub digestiv, puteți să vă adresați medicului gastroenterolog pentru a vă interesa despre posibilitatea screening-ului de cancer colorectal, deoarece prevenția și diagnosticul precoce rămân metodele cele mai importante pentru a combate această patologie redutabilă.