Postul este respectat de mulți dintre noi, chiar dacă mai ales sub aspectele sale culinare și mai puțin sub cele spirituale. Totuși, destui sunt cei care susțin că nu pot respecta restricțiile alimentare, fiindcă nu le permite serviciul sau sănătatea.
Studii recente pledează, însă, pentru beneficiile medicale ale postului. Am stat de vorbă cu doamna doctor Mihaela Sandu, medic primar de medicină generală, pentru a înțelege mai multe despre acest fenomen cultural și culinar!
Dieta sau partea spirituală, care e cea mai importantă componentă a postului?
R: Voi începe răspunsul cu un citat din S.N.Lazarev:
“Când organismul se ocupă cu extragerea energiei din hrană, se îngreunează transformarea altor forme de energie.”
Postul este prin excelență o purificare a organismului de toxinele din unele alimente, deci este benefic pentru sănătatea corpului fizic și nu numai. Ca să ții post, este nevoie de stăpânire de sine și de voință. Postul te ține la distanță de plăcerea de a mânca, de tot ceea ce este lumesc, astfel încât să te smerești.
Scopul postului nu este, deci, numai pentru corpul fizic, ci permite să te purifici spiritual, să primești iertare, să schimbi ceva în bine în corpul subtil, să primești energia adevărată prin smerenie, iertare și iubire către semenii tăi, să accepți situații pe care nu le poți schimba, și, nu în ultimul rând, să trăiești în prezent, bucurându-te de tot ce te înconjoară ca fiind manifestări ale creației supreme.
De ce postim? Care este rostul postului?
R: Inițial, postul se ținea pentru iertarea păcatelor, pentru modificarea karmei, pentru îndeplinirea unor dorințe, pentru vindecarea bolilor. În timpul postului nu trebuie să ai gânduri negative, nici să te lauzi cu postul, în felul acesta crescându-ți orgoliul; postul este doar între tine și Creator, este conștientizarea permanentă că în timpul acestei perioade binele trebuie să triumfe. Să nu te intereseze un rezultat imediat, ci numai binele suprem. Altfel, postul este o simplă manifestare a orgoliului sau doar o detoxifiere.
Yoshinori Ohsumi a primit premiul Nobel pentru medicină în 2016, pentru descoperirile privind autofagia, mecanismul prin care celulele sănătoase le mănâncă pe cele defecte. Putem înțelege că postul ar fi soluția de a combate celulele tumorale?
R: Yoshinori Ohsumi, cercetătorul japonez specializat în biologie celulară, a primit Premiul Nobel ca recompensă pentru că a descoperit un principiu al mâncatului care ar conduce la scăderea în greutate şi regenerarea celulară, principiu cunoscut și sub denumirea de “intermitent fasting”. Când creştem perioada în care resimţim senzaţia de foame, celulele reciclează tot ce este vechi şi inutil, reîntinerind corpul. Acest proces se numeşte autofagie.
Pentru mult timp oamenii de știință și medicii nu știau cum pot controla acest proces, cum pot activa autofagia. Asta până în anul 2016, când Yoshinori Ohsumi a explicat cu exactitate procesele autofagiei. Autofagia are loc în orice organism pluricelular. Cercetătorul japonez a contrazis teoria conform căreia mâncatul puţin şi des duce la încetinirea acumulării de grăsimi în organism.
Conform cercetărilor sale, cei care mănâncă între orele 8.00 şi 20.00, sunt mai predispuşi la probleme de sănătate decât cei care mănâncă între orele 8.00 şi 14.00. Cu cât fereastra alimentară (perioada în care mâncăm se numeşte fereastră alimentară) este mai restrânsă, riscul de a dezvolta diabet, boli cronice diverse sau obezitate este mult mai mic.
S-au testat schimbările produse în organismul oamenilor care şi-au redus fereastra alimentară la 12, 8, 6 sau 4 ore. Deși toţi subiecţii au consumat un număr egal de calorii, cei care au avut ferestrele alimentare mai mici, au reuşit să scape mult mai repede de kilogramele în plus. Acest lucru se datorează faptului că organismul arde mai multă grăsime pe timp de noapte şi senzaţia de foame scade.
Ce anume declanșează autofagia?
R: Postul, adică privarea de alimente, declanșează autofagia. Nu trebuie să ții un post foarte lung pentru a declanșa această stare. Odata ce e început postul, de exemplu după 12 ore de la ultima masă, în general pe timpul nopții, se declanșează un complex de procese în corpul nostru, inclusiv autofagia. Autofagia este cu atât mai accentuată, cu cât durata postului este mai mare. Când organismul simte lipsa nutrienților, începe reciclarea celulelor alterate, a proteinelor și a aminoacizilor alterați.
Multă lume credea că atunci când postești, pierzi masă musculară. În realitate, când postești, construiești masă musculară, din proteinele și aminoacizii cu structură alterată. În lipsa autofagiei, acești nutrienți fie sunt excretați, fie se acumulează în corp și provoacă o serie de afecțiuni.
Autofagia are loc în permanență în anumite țesuturi, dar este potențată și de alți factori cum ar fi: consumul de cafea, ceai verde, turmeric, ghimbir, ciuperci, practicarea de exercitii fizice, yoga, saune, dușuri cu apă rece etc.
Beneficiile pe care postul intermitent le-ar putea avea sunt cele mai mari preocupări de sănătate cu care se confruntă oamenii din țările dezvoltate, fiind legate de prelungirea duratei de viață și de prevenirea apariției bolilor.
Postul poate fi considerat o metodă de slăbit?
R: Fastingul intermitent a devenit una dintre cele mai răspândite diete ale timpurilor noastre. Însă, ca și în cazul altor tulburări de sănătate, dovezile privind beneficiile postului intermitent – în care participanții restricționează drastic aportul de energie pentru o anumită parte a unei zile, o săptămână sau o lună – rămân să fie dovedite științific.
Studiile clinice au arătat până acum că postul intermitent poate ajuta oamenii să piardă în greutate, dar nu neapărat mai bine decât dietele convenționale.
Constatările mai îndrăznețe – incluzând efectele asupra celulelor tumorale, ale aparatului cardiovascular și a altor aparate și sisteme din organism – provin în mare parte din studiile efectuate la animale. La om au fost raportate, deocamdată, doar câteva.
Se spune că postul scade glicemia, dar și că postul nu trebuie ținut de către copii, bătrâni și diabetici. Care este adevărul?
R: Ideea că o formă de post poate avea beneficii pentru sănătate nu este nouă, dar a câștigat adepți în ultimele decenii din cauza cercetărilor care arată că restricția calorică poate extinde durata de viață. Cercetările sugerează că postul activează genele responsabile pentru protejarea ADN-ului de oxidare și pentru reducerea producției de molecule toxice.
Un studiu de doi ani a sugerat că reducerea consumului de calorii cu 12% ar putea îmbunătăți durata de viață și sănătatea generală, deoarece a îmbunătățit biomarkeri precum indicele de masă corporală, profilul lipidelor, toleranța la glucoză, acțiunea insulinei și a scăzut inflamația, care indică un risc redus pentru bolile cronice.
Restricțiile mai severe la calorii pot provoca și probleme de sănătate, cum ar fi masa corporală și densitatea minerală osoasă scazută, precum și un risc crescut de anemie și calculi biliari.
Post negru sau doar fără proteine animale? Săptămânile de post sau/și zilele de post de peste an?
R: O limitare pe termen lung a consumului de calorii poate produce încetinirea metabolismului și ar putea dura ani pentru a recupera funcționarea metabolismului. Dacă se revine apoi la dieta anterioară, acești pacienți ar putea pune mai multe kilograme decât au pierdut inițial. A rămâne însă pe o dietă care reduce aportul de calorii cu până la 40% este o provocare pentru oricine.
În consecință, cercetătorii, au căutat modalități de a profita de beneficiile restricției calorice fără a crea însă probleme. S-a constatat că regimul de restricție calorică drastică determină o foame constantă, care nu apare în cazul postului intermitent.
Unele studii sugerează că celulele sănătoase devin mai rezistente la chimioterapie în timpul postului intermitent, în timp ce acelea canceroase nu reacționează.
Astfel de constatări au indicat o modalitate prin care medicii pot prescrie acum postul intermitent pacienților care au factori predispozanți pentru apariția unor boli. Este corect pentru medici să spună:
„Să facem câteva cicluri de post intermitent, să vedem cum răspundeți; dacă nu răspundeți bine, ne vom gândi la medicamente.”
De asemenea, unii pacienți cu boli cronice avansate ar putea să nu poată tolera postul. Persoanele cu diabet zaharat pot obține beneficii, dar postul este contraindicat dacă iau medicamente antidiabetice. Postul intermitent trebuie evitat la gravide, femeile care alăptează, pacienții bătrâni, foarte tineri sau fragili , dacă au transplant de organe sau dacă fac tratament imunosupresor pentru alte afecțiuni.
În ceea ce privește persoanele sănătoase, se recomandă limitarea consumului la 12 ore pe zi. Acest regim moderat nu este exigent și s-ar sincroniza cu ritmurile circadiene și ar ține pasul cu istoria noastră evolutivă.
Astfel simți că-ți sporește nivelul de energie, că energia ta devine puternică și pură, chakrele se echilibrează, aura se purifică și se mărește, ne crește protecția energetică, ne întărim credința.
Dacă ții post negru, poți trece peste anumite entități spirituale, care nu te mai pot controla din astral și nu te mai descarcă energetic.
În această perioadă, postul, cuplat cu meditatia și cu rugăciunea, te conectează la energiile subtile de vibrație înaltă, care atenuează greutatea inițială de a posti regulat.
La un moment dat ne punem întrebarea “care este cea mai buna abordare?”.
Din cele spuse mai sus, ne dăm seama că nu există un post perfect, ci există o abordare multidimensională a postului, care trebuie să cuprindă atât medicul, nutriționistul, fizioterapeutul, cât și componenta spirituală.
4 Comments
Ionel
xcum sa procedez, doresc un program, ma poate ajuta cineva?
Heghea Ioana Laura
As dori si Eu sa încerc , cum procedez????
Roxy
Eu stau pana la 72 de ore fara mancare, dar cred ca as putea mai mult, am pierdut multe kg. in stilul acesta, important este ca dupa post sa nu te indopi iar ca nebunul, sa ai doar 2 mese, de ex. la ora 08:00, apoi la 18:00, doar atat!( fara multe grasimi, lactate, carne, dulciuri, paine), multe fructe si vegetale, dar nu 3 mese si gustari, in nici un caz, te vei ingrasa ca un porc!
Doar 2 mese pe zi, apropos, autofagia se declanseazaabia dupa 18 ore!
Mult succes!
mash
Puteti sa ne dati studiul unde dl. Yoshinori vorbeste despre fastingul intermitent? Multumesc!