canalul arterial permeabil chirurgie cardiovasculara pediatrica - cristian bulescu - clinica medicum

Persistența de canal arterial (canalul arterial permeabil)

Canalul arterial este o comunicare între cele 2 mari vase care ies din inimă – aorta și artera pulmonară. Prezența lui este foarte importantă în timpul vieții intrauterine; după naștere, el se închide în mod normal în 7-10 zile.

Absența închiderii lui înseamnă că dinspre aortă spre artera pulmonară va circula o cantitate suplimentară de sânge, care va duce la “inundarea” plămânilor.

În funcție de dimensiunea canalului și de volumul de sânge care circulă prin el, simptomele acestei malformații pot să apară din primele săptămâni de viață (la nou-născuți), la sugari sau chiar la copii mai mari.

Principalele semne și simptome ale acestei malformații sunt:

  • Un suflu cardiac
  • Ritm cardiac accelerat (tahicardie)
  • Respirație rapidă, superficială, cu efort inspirator vizibil la nivelul spațiilor intercostale
  • Dificultăți în alimentarea corespunzătoare (transpirații, plânsete) ceea ce duce la o încetinire a câștigului în greutate
  • Infecții respiratorii repetate
  • O infecție bacteriană sau fungică cu punct de plecare la nivelul canalului permeabil (endarterită), care poate fi greu de tratat

Complicațiile acestei malformații pot să apară la diferite vârste ale copilului:

  • Supraîncărcarea de volum a inimii, care se dilată și, cu timpul, își scade activitatea de a pompa eficient sângele spre restul organismului (insuficiență cardiacă)
  • Creșterea presiunii în arterele pulmonare, care poate deveni ireversibilă și greu de tratat
  • Infecția localizată la nivelul canalului arterial
  • Dilatarea progresivă a canalului, care își subțiază peretele și poate duce (în cazuri foarte rare) la ruptură acestuia
Persistența de canal arterial se asociază destul de frecvent cu alte malformații cardiace.

Din acest motiv, o ecografie cardiacă efectuată de un specialist în cardiologie pediatrică va evalua întreagă anatomie și fiziologie cardiacă, punând accent în special pe dimensiunea canalului și pe calcularea volumului de sânge care circulă prin el.

Indicația de intervenție chirurgicală se pune la vârsta de sugar în prezența unui canal arterial semnificativ sau a simptomelor pe care le-am descris mai sus. 

Pentru copiii mai mari, prezența unui canal arterial permeabil de orice dimensiune necesită o reevaluare cardiologică periodică și închiderea lui atunci când apar simptome sau când inima și plămânii dau semne de “oboseală”.

Rezolvarea chirurgicală a acestei malformații nu necesită utilizarea circulației extracorporeale sau oprirea inimii.

Printr-o mică incizie pe peretele lateral al toracelui se ajunge la canalul arterial, care este închis printr-o ligatură sau cu ajutorul unui clip metalic.

De notat că, la copiii născuți prematur și cu greutate la naștere mică (sub 2 kg), această malformație este mult mai frecvența și cu efecte mult mai grave decât la nou-născuții cu vârstă gestațională normală.

În acest caz, se poate încerca un tratament medicamentos pentru închiderea canalului; în cazul unui eșec al tratamentului medicamentos, se recurge la tratamentul chirurgical, fiind o intervenție care poate salva viață nou-născutului prematur.

Dr. Cristian Bulescu
Chirurgie cardiovasculară pediatrică

Pentru mai multe informații, urmăriți-ne și pe pagina de Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X