Doctor Murgulet Marilena - Clinica Medicum

Obezitatea infantilă și riscurile ei

Copiii pot deveni supraponderali sau obezi din mai multe motive. Cele mai frecvente cauze sunt factorii genetici, lipsa activității fizice, obiceiurile alimentare nesănătoase sau o combinație a acestor factori. Doar în rare cazuri, excesul de greutate este cauzat de o afecțiune medicală, cum ar fi o problemă hormonală. Un examen fizic și câteva teste de sânge pot exclude posibilitatea unei afecțiuni medicale drept cauză a obezității.

Deși problemele de greutate se transmit în cadrul familiei, nu toți copiii cu antecedente familiale de obezitate vor fi supraponderali. Copiii ai căror părinți sau frați/surori sunt supraponderali pot prezenta un risc crescut de a deveni supraponderali, însă acest lucru poate fi legat de comportamentele familiale comune, cum ar fi obiceiurile alimentare și de activitate.

Dieta totală a copilului și nivelul de activitate joacă un rol important în determinarea greutății copilului. Astăzi, mulți copii petrec ore în șir stând pe scaun. De exemplu, copilul petrece în medie patru ore în fiecare zi vizionând emisiuni de televiziune. Dat fiind că jocurile video și telefoanele mobile devin din ce în ce mai populare de la an la an, numărul de ore de inactivitate poate crește.

Copiii obezi sunt expuși riscului pentru o serie de condiții, printre care:

  • Colesterol ridicat
  • Tensiune arterială crescută
  • Boală cardiacă precoce
  • Diabet
  • Probleme osoase
  • Afecțiuni cutanate (erupții cutanate, infecții fungice și acnee)

Cea mai bună persoană pentru a determina dacă copilul dvs. este supraponderal sau nu este medicul copilului dumneavoastră, urmat de nutriționist. Pentru a determina dacă copilul dumneavoastră este supraponderal sau nu, specialistul va măsura greutatea și înălțimea copilului dumneavoastră și va calcula indicele de masă corporală, pentru a compara această valoare cu valorile standard. Specialistul va lua în considerare, de asemenea, vârsta copilului dumneavoastră și modelele de creștere.

Dacă aveți un copil supraponderal, este foarte important să-i permiteți acestuia să știe că îi oferiți susținere. Sentimentele copiilor despre ei înșiși se bazează adesea pe sentimentele părinților lor despre ei și, dacă acceptați copiii cu orice greutate, vor avea mai multe șanse să se simtă bine în propria piele. De asemenea, este important să discutați cu copiii dvs. despre greutatea lor, permițându-le să vă împărtășească preocupările și temerile.

Nu este recomandat ca părinții să persecute copiii din cauza greutății lor. În schimb, părinții ar trebui să se concentreze asupra schimbării treptate a activității fizice a familiei și a obiceiurilor alimentare. Prin implicarea întregii familii, toată lumea este învățată sa aibă obiceiuri sănătoase, iar copilul supraponderal nu se simte marginalizat.

Dr. Murguleț Marilena
Medic Nutriționist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X