alergie nuca de cocos - clinica medicum

O nucă care de fapt este o drupă

O preocupare comună a pacienților alergici la nucifere sau la fructele cu coajă lemnoasă (nuci, alune de pădure, migdale, fistic, etc.) este aceea dacă pot consuma în condiții de siguranță produsele care conțin nucă de cocos.

În ciuda faptului că alergia la nuca de cocos este rară, există o concepție greșită că, dacă un pacient este alergic la fructe cu coajă lemnoasă, el prezintă un risc ridicat de a avea reacții alergice la cocos și de cele mai multe ori este sfătuit să evite consumul acestuia. Însă marea majoritate a persoanelor care sunt alergice la fructele cu coajă lemnoasă pot mânca în deplină  siguranță nucă de cocos.

Nuca de cocos (Cocos nucifera) este în fapt un fruct care aparține familiei de plante din care fac parte palmierii, Aracaceae. Numele său derivă din cuvântul portughez și spaniol care datează din secolul al XVI-lea, “coco”, care înseamnă “cap” sau “craniu”.

Cocotierii sunt nativi din regiunile tropicale estice, iar astăzi sunt cultivați și în zonele tropicale ale Statelor Unite,  în America Centrală și de Sud, dar și în Africa. Dintre țările cele mai mari producătoare de cocos se numără Mozambic, Tanzania, Ghana, Philipine și Indonezia.

Tehnic vorbind, nuca de cocos nu este de fapt chiar o nucă. Fructul, care poate cântări și 1-2 kg este o drupă care conține o singură sămânță, parțial lichidă (lapte de cosos) și parțial solidă (pulpa de cocos).

În cultura thailandeză, nuca de cocos constituie un primul aliment solid oferit copiilor pe la 6 luni. În India, unde se consumă foarte frecvent, alergia la nuca de cocos figurează în topul primelor 5 alergii, dar în alte țări precum SUA, Australia, Marea Britanie, alergia la nuca de cocos este considerată foarte rară.

Nuca de cocos nu apare pe lista europeană de nucifere care trebuie să fie întotdeauna etichetate pe ambalajele de alimente, dar în Statele Unite, ea este clasificată ca o nucă de copac de către Administrația pentru Alimentație și medicamente (FDA) și este inclusă la această categorie de alimente în legislația de etichetare.

Din nuca de cocos au fost izolate următoarele molecule alergenice: Coc n 7S care este o globulină, Coc n 11S, tot o globulină, cunoscută sub numele de Cocosin, iar din polenul cocotierului a fost izolată o profilină.

În ciuda numelui său, majoritatea persoanelor care au fost înregistrate cu alergii la nuca de cocos nu erau alergice și la alte nuci. Foarte rar au fost raportate reacții alergice încrucișate între nuca de cocos și soia, linte, caju, fistic, alune de pădure sau nuci. Există, de asemenea, o legătură slabă între alergia la latex și alergia la nucă de cocos.

Deși este o alergie alimentară rară, ea poate îmbrăca și forme severe, inclusiv anafilaxie alimentară. De regulă apar reacții erupții cutanate de tip urticarie, edeme de buze, limbă sau ale feței, simptome gastrointestinale cum ar fi greață, dureri de stomac, vărsături sau diaree. Simptomele respiratorii includ tusea seacă, wheezingul sau respirație șuierătoare și congestia nazală.

O altă formă de alergie la nuca de cocos este dermatita alergică de contact care este cu mult mai frecvent raportată decât alergia alimentară la nuca de cocos. Produsele derivate din nucă de cocos includ dietanolamidă de cocos, sulfat de cocamidă și cocamidă DEA, sau CDEA. Acestea sunt prezente în diverse preparate cosmetice, creme hidratante, săpunuri, șampoane și alte produse de curățare. Se poate specula chiar că sensibilizarea alimentară poate să apară, ca și în cazul altor alergene alimentare, prin expunerea repetată a pielii bebelușilor la produsele de îngrijire care conțin derivate din nuca de cocos.

În situaţia în care vi s-a confirmat o reacție alergică la nuca de cocos, pentru a evita contactul cu cocosul din alimente, trebuie să fiți, cel puțin în spațiul geografic european, un adevărat detectiv de etichete. Adeseori vă puteți întâlni cu mențiunea „poate conţine nuci” şi, în cazuri fericite, „poate conţine nucă de cocos”.

Cocosul poate fi prezent în multe alimente cum ar fi uleiul de cocos, zahărul, apa de cocos, smântâna, laptele de cocos, dar și laptele praf, inclusiv în formulele speciale pentru sugari. Puteți găsi nucă de cocos în prăjituri, bomboane, băuturi răcoritoare și în multe alte deserturi. Și, după cum am mai amintit, multe ingrediente derivate din nucă de cocos se găsesc și în creme, săpunuri și șampoane.

Dr. Nicolae Adriana
Alergologie si Imunologie

One Comment
  1. Răspunde
    Antohe Alina-Daniela

    Buna ziua? In caz de alergie la nuca de cocos, trebuie sa exclud si glicerina vegetala din ulei de cocos? Aceasta apare pe eticheta produsului Ester C plus( de la Solgar) , ce mi-a fost recomandat de medic. Cu speranta, ma gandesc ca in procesul de obtinere a glicerinei , aceasta se separa complet de moleculele alergizante, proteice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X