Ne bucurăm enorm să vă anunțăm că începând cu luna ianuarie, departamentul nostru de pediatrie se va extinde pentru a include specialitatea gastroenterologie!
Dacă copilul dumneavoastră are o afecțiune la nivelul sistemului digestiv (esofag, stomac, intestin subțire, colon, ficat, pancreas) sau are o problemă legată de starea de nutriție sau alimentație, doctor Țincu Iulia deține cunoștiințele necesare pentru a-l ajuta!
Gastroenterologul pediatru tratează copiii încă din perioada de nou-născut și până în adolescență, având o pregătire temeinică în toată patologia copilului pentru a evalua numeroase probleme de sănătate.
CE AFECȚIUNI TRATEAZĂ UN GASTROENTEROLOG PEDIATRU?
Medicii cu această specialitate sunt instruiți pentru a se implica în diagnosticarea și tratarea următoarelor afecțiuni:
- Dureri abdominale acute sau cronice
- Alergii sau intoleranțe alimentare
- Reflux gastroesofagian
- Sindrom de vărsături
- Constipație cronică
- Probleme de nutriție (malnutriție, spor ponderal nesatisfăcător, stagnare în greutate, obezitate)
- Tulburări de alimentație
- Diaree acută sau cronică
- Boli inflamatorii intestinale
- Sindrom de intestin scurt
- Afecțiuni ale ficatului
- Insuficiență pancreatică și pancreatită acută/cronică
CUM ARATA UN COPIL NORMAL DIN PUNCT DE VEDERE DIGESTIV?
O sănătate digestivă bună începe cu alimentația potrivită la momentul potrivit. Pentru părintele unui copil, aceasta este o continuă provocare: de la inițierea și susținerea alăptării, până la modul și momentul de efectuare a diversificării.
“Scopul final este să stabilim obiceiuri alimentare sănătoase celor mici. Părinții trebuie să fie foarte atenți la toleranța digestivă a copilului lor.”
explică dr. Iulia Țincu.
O digestie adecvată presupune de asemenea un tranzit intestinal regulat – acesta poate oscila de la de 2-3 ori pe zi, până la de două ori pe săptămână. Cât timp tranzitul este consistent și copilul nu acuză durere, acesta va continua să crească într-un mod adecvat.
CE FEL DE TULBURĂRI DIGESTIVE POATE AVEA UN COPIL?
Copiii se pot confrunta cu diverse tulburări digestive, specifice fiecărei etape de dezvoltare. Printre acestea se numără:
- durerea abdominală
Este cel mai frecvent întâlnit simptom și poate să ascundă o multitudine de afecțiuni (de la constipație la diaree). Inclusiv stresul emoțional se poate manifesta sub formă de dureri abdominale.
- refluxul gastroesofagian
La sugari, regurgitarea este foarte frecvent întâlnită: majoritatea acestora o prezintă în anumite grade de intensitate încă din primele luni de viață. Refluxul devine o problemă atunci când copilul nu mai este capabil să absoarbă nutrienți și se instalează deficitul de creștere. În mod general, momentele de reflux se ameliorează în jurul vârstei de 6 luni, când poziția sugarului se modifică și reușește să stea în șezut.
- diareea
Copiii mici dezvoltă adesea această problemă digestivă în același timp cu diversificarea alimentației, în special atunci când consumă sucuri sau băuturi dulci.
- constipația
Aproape un sfert dintre consulturile gastroenterologice pediatrice sunt legate de constipație. Asociate cu aceasta, cei mici pot prezenta dureri abdominale intense sau discomfort legat de comportamentul retențional.
În timp ce multe dintre tulburările digestive ale sugarilor se rezolvă de la sine, altele necesită atenție medicală urgentă sau investigații extinse, prescrise de către medic.
Care sunt primele semne de boală la care adulții trebuie să fie atenți?
Simptomele afecțiunilor tractului digestiv la copil pot îmbrăca mai multe forme. Dacă observați oricare dintre semnele de alarmă descrise mai jos, contactați medicul urgent:
- scaune diareice cu sânge (ar putea fi un semn de infecție sau expresia altor boli ce trebuie investigate și interpretate)
- scaune cu aspecte particulare, diferite de cele obișnuite
- vărsături cu sânge, bilioase sau care persistă mai multe zile la rând
- scaune de consistență normală, dar cu sânge (ar putea fi legate de prezența unui polip)
“Este important să ai încredere în instinctul tău de părinte! Dacă micuțul are scaune cu sânge, o greutate corporală prea mică pentru vârsta sa, vărsături periodice sau o tulburare de alimentație, este important să fie văzut de către un gastroenterolog în cel mai scurt timp posibil!”
explică doctor Țincu Iulia.
“Este crucial, în egală măsură, să nu amânăm momentul unui diagnostic sau a unui tratament corect, în funcție de recomandările specialiștilor, dar și să ferim copilul de investigații inutile, adesea traumatizante. Comunicarea eficientă părinte-medic este vitală pentru a găsi un echilibru!”
CE INSTRUMENTE MEDICALE FOLOSEȘTE UN GASTROENTEROLOG PEDIATRU?
Instrumente speciale (precum endoscopul și colonoscopul) sunt folosite de către medic pentru a examina interiorul tractului digestiv sau pentru a obține fragmente de țesut pentru biopsii, acolo unde este cazul.
Afecțiunile însoțite de modificarea pH-ului esofagian sunt diagnosticate cu ajutorul pH/impedanței esofagiene. De asemenea, proceduri care sunt implicate în tulburările de motilitate ale tubului digestiv superior sau inferior (precum manometria esofagiană sau anorectală) sunt utilizate și interpretate de către medicul gastroenterolog pediatru.
Pentru a descoperi și restul departamentului de pediatrie Medicum, dă click aici!
Pentru a efectua o programare la gastroenterologie pediatrică, ne poți contacta la numărul de telefon 0753818181.
2 Comments
gianina ferneding
buna ziua. oferiti si consultatii online pe gastroenterologie pediatrica? multumesc mult
Zamfirescu Ramona
Buna dimineata!
Am un nepotul de 4 ani si acuza dureri mari de stomac, a avut 5-6 episoade de voma in ziua de luni 19.07.20. Seara pe la ora 21 ne am prezentat la spitalul de copii din Pitesti. Este internat de luni seara însă nu vedem nici o ameliorare, ba chiar ieri seara adică marți după ora 20 a vomitat iar si i s ă umflat abdomenul. Încă nu stiu ce sa ne spuna ca are. Zic cei de la spital ca nu a iesit nimic la analize, a fost investigat si de apendicita si de mate încurcate. Febra tot ii revine. Ii fac perfuzii cu paracetamol, antibiotic pe vena. Ii da espumisan sirop cate 8 mi, însă noaptea trecută nu a putut lua mai mult de 4 mi, a acuzat dureri cand ia ajuns espumisanul in stomac.