nevi, alunite, dr sarbu - dermatologie - clinica medicum

Nevii

Nevii sau aluniţele sunt tumori cutanate benigne, pigmentate, care apar în mod normal din copilărie până în a doua sau a treia decadă de viaţă. După apariţie, au o fază de creştere lentă în dimensiuni urmată de o fază staţionară şi o fază de regresie, numeroşi nevi dispărând în decadă a şaptea de viaţă.

Factorii genetici joacă un rol foarte important în apariţia nevilor, numărul, dimensiunile şi distribuţia leziunilor fiind moştenite din familie. În plus, expunerea la radiaţii ultraviolete promovează apariţia de nevi noi.

Nevii atipici sau aluniţele atipice sunt tumori cutanate benigne dar care prezintă trăsături clinice şi/sau histopatologice întâlnite în melanom iar prezenţa lor sugerează un risc crescut de apariţie a unui melanom pe parcursul vieţii.

Formula ABCDE este foarte utilă în evaluarea rapidă a nevilor.

A= asimetrie; B= borduri, margini neregulate; C= coloraţie neregulată într-o leziune pigmentară; D= dimensiuni mai mari de 6 mm; E= evoluţie în timp.

Nevii atipici afectează între 2% şi 18% din populaţie, riscul acestor pacienţi de a dezvolta un melanom fiind de aproximativ 10 ori mai mare comparativ cu populaţia generală.

Care sunt principalii factori de risc pentru dezvoltarea melanomului?

  • factori de risc individuali: piele deschisă la culoare, păr şi ochi deschişi la culoare, prezenţa pistruilor şi sensibilitatea individuală la soare.
  • factori de mediu: expunerea la radiaţii ultraviolete naturale (soare) sau artificiale (solar).
  • istoricul familial de melanom.
  • istoricul personal de melanom.
  • numărul mare de leziuni.

Ce putem face?

Screeningul şi urmărirea pacienţilor sunt deosebit de importante. Dermatoscopia trebuie să însoţească examenul clinic dermatologic. Cu ajutorul dermatoscopului pielea este examinată în profunzime, fiind astfel evidenţiate detalii care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Dermatoscopia digitală (FOTOFINDER) are avantajul că imaginile macroscopice şi dermatoscopice sunt stocate, leziunile putând fi comparate în timp. Pacienţii pot primi o copie a raportului medical. Această metodă este foarte utilă mai ales în cazul pacienţilor cu număr mare de leziuni, la care autoevaluarea este aproape imposibilă, şi la pacienţii cu leziuni atipice, la care este deosebit de importantă detectarea rapidă a modificărilor.

Evaluarea dermatologică se face anual. În cazul pacienţilor cu leziuni atipice însă se poate recomanda evaluarea la 6 luni şi, în unele cazuri, chiar lunar.

Nevii suspecţi se excizează chirurgical, efectuarea examenului histopatologic fiind obligatorie.

Prevenţia trebuie să însoţească metodele de screening. Expunerea la soare trebuie evitată, în special în intervalul orar 11-16. Protecţia mecanică, prin îmbrăcăminte, asigură cea mai eficientă protecţie solară. Alternativ, se vor utiliza creme cu factor de protecţie care vor fi reaplicate la fiecare 2 ore sau imediat după ieşirea din apă.  

Dr. Sarbu Isabela,
Medic specialist Dermatovenerologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X