Toxina botulinica este o substanta produsa de o bacterie, Clostridium botulinii. Folosirea ei in scop medical incepe din 1978, anul in care FDA a aprobat-o pentru corectarea strabismului si treptat pentru alte afectiuni neuro-musculare.
Initial descoperita datorita efectelor sale fatale prin paralizia muschilor respiratorii, s-a sintetizat apoi artificial si a fost calibrata foarte fin astfel incat doze foarte mici, de mii de ori mai mici decat doza letala, se folosesc in medicina estetica si in dermatologie pentru reducerea temporara a motilitatii unor mici grupe musculare sau a productiei de transpiratie.
In fapt, ridurile de expresie se formeaza in zonele cu dinamica importanta precum fruntea, coada ochiului, zona peribucala, prin tractiunea repetata a pielii de catre muschii deasupra carora este ancorata.
Injectarea de toxina botulinica in cantitati infime sub piele reduc sau blocheaza partial miscarea muschilor, punand astfel pielea in repaus. Ridul (incretirea pielii) nu se mai produce, fata apare mai senina, mai odihnita. Nu este vorba despre o blocare totala nici definitiva. Nu are efect pe zonele unde problema este pierderea de volum, precum santurile nazo-labiale sau buze. Desi procedura pare simpla, necesita o cunoastere aprofundata a anatomiei si functionalitatii musculaturii faciale, un ochi format sa descopere raporturile de forte intre muschi si experienta dozarii cu masura pentru a evita efectele adverse sau ridicole.
Efectele se mentin intre trei si sase luni, perioada crescand in timp odata cu numarul de injectari.
Glabela sau zona dintre sprancene este zona care ne exprima concentrarea, supararea, furia. Ridurile din acesta zona sunt de regula verticale, dar se poate observa uneori un rid orizontal la baza nasului sau riduri multiple in acea zona, in functie de diversele variatii anatomice. Relaxarea zonei necesita 3-6 puncte de injectare intramusculara.
Fruntea prezinta riduri orizontale sau arcuate generate de miscarea de ridicare a sprancenelor. Aceasta miscare exprima mirarea dar poate fi si o incercare de a ridica sprancenele pentru a ameliora vederea la cei cu ptoza palpebrala constitutionala. Dozarea se face foarte atent, se fac intre 3-6 puncte de injectare in partea superioara a fruntii.
Ridurile din coltul ochiului (laba gastii) generate de zambet si incretirea pielii pe pometi se corecteaza cu 3-5 puncte de fiecare parte.
Ridurile peribucale radiale generate de vorbit, fumat, tuguierea buzelor se corecteaza in general cu acid hialuronic care retextureaza pielea. Un injector experimentat poate injecta toxina botulinica, de regula in 4 puncte, in scopul evitarii formarii de noi riduri, dar chiar daca injectarea se face cu cantitati foarte mici pacientul simte o usoara jena la miscarea gurii si trebuie sa isi reeduce miscarile de masticatie si chiar vorbire.
Ridurile gatului si conturarea mandibulei (Nefertiti neck lift). Aceste riduri se formeaza in timp datorita contractiei muschiului platisma care acopera cea mai mare parte a gatului anterior, si trage in jos colturile gurii si barbia. Partea inferioara a musculaturii faciale precum si grasimea locala coboara, se formeaza riduri orizontale pe pielea gatului, corzile platismal verticale devin evidente. Conturul inferior al fetei tinde sa devina rectangular.
Blocarea platismei necesita injectii multiple de-a lungul corzilor platismale. Eliberarea tensiunii reduce ridurile si permite reconturarea barbiei.
Tratamentul hiperhidrozei localizate
Transpiratia in exces este o problema estetica si sociala. Afecteaza cel mai frecvent axilele, palmele si plantele. Poate fi primara, fara cauze definite, dar poate aparea si in contextul unor personalitati anxioase si al unor tulburari endocrine.
O intrebare frecventa se refera la eventualul efect de retentie al toxinelor in organism odata cu blocarea transpiratiei. Este de stiut ca toxinele sunt eliminate prin miile de glande sudoripare distribuite pe toata suprafata corpului, prin care se realizeaza de altfel si reglarea temperaturii, glandele axilare au doar un rol de semnalizator sexual, iar cele palmare si plantare secreta in exces in conditii de emotii, ca un mecanism reminiscent de la animale, de tipul lupta sau fugi.
Tratamentele la domiciliu se bazeaza pe pe igiena impecabila si pe produse dermato-cosmetice pe baza de saruri de aluminiu sau diverse extracte naturale, utile in hiperhidrozele usoare. Pentru cazurile severe tratamentul de electie este injectarea de toxina botulinica in zona afectata. Aceasta reduce transpiratia in exces pentru o perioada de 6-9 luni, secretia reluandu-se progresiv. In axile, procedura se relizeaza in anestezie locala cu crema sau gheata si este in general foarte bine tolerata.
In palme si talpi, unde numarul receptorilor pentru durere este mai mare, la cei care nu tolereaza procedura in anestezie locala ea se poate executa in sedare intravenoasa scurta, in prezenta medicului anestezist.
Tratamentul cicatricilor cu toxina botulinica
Cicatricile keloide sau hipertrofice (proeminente, rosii, uneori simptomatice – dureroase, pruriginoase), apar dupa accidente, interventii chirurgicale, dar si dupa traumatisme minore si chiar spontan. Toxina botulinica, injectata cat mai precoce in cicatricile pe zone vizibile si/sau predispuse la formare de keloid (gat, torace superior, brate si umeri, lobul urechii) relaxeza fibrele musculare din zona si duce la diminuarea excesului de fibre de colagen din cicatrice.
Folosita in cicatricile vechi, mari, contractate, determina aplatizarea si relaxarea acestora. Se poate folosi singura sau in tratamente combinate cu corticoizi injectabili sau laser.