Este o tehnica minim invaziva bazata pe introducerea substantelor active in diversele straturi ale pielii. Zonele de celulita au o structura fibroasa lobulara si o densitate neomogena a colagenului din derm, care permit ca lobulii grasosi sa proemine sub piele.
Cele trei indicatii majore ale mezoterapiei sunt:
- Dizolvarea adipozitatii localizate si tratamentul celulitei
- Rejuvenarea pielii (mezolifting sau biorejuvenare)
- Stimularea cresterii firelor de par
Pielea imbatranita, mai ales in urma supraexpunerii la soare, are densitate si calitate redusa de colagen in partea superioara a dermului, ceea ce duce la formarea ridurilor mici multiple si aspectul de piele lasata, incretita.
Radacinile firelor de par din scalp pot fi debilitate datorita lipsei nutrientilor sau excesului de hormoni.
In toate aceste cazuri introducerea direct la locul faptei a unui cocktail de substante active adaptat fiecarei probleme are efecte mai rapide si mai consistente decat aplicarea lor pe piele sau uneori chiar decat ingestia acestora.
In plus mezobotoxul sau injectarea de cantitati mici de toxina botulinica difuz si superficial poate avea efect in reducerea flushurilor (inrosirea brusca si masiva a fetei) la pacientii cu cuperoza, precum si un efect de relaxare superificiala a ridurilor mici.
Clasic, tehnica consta in injectarea cu acul punct cu punct sau cu ajutorul unui pistol cu mai multe ace, si introducerea de substante active (vitamine, substante farmaceutic active, acid hialuronic) care au fie rol nutritiv, fie hidratant, fie stimulant al radacinii firelor de par.
Mezoterapia cu ajutorul rolei cosmetice cu ace multiple de titan de diverse lungimi separa procedura in doua faze: in prima faza se fac treceri repetate in diferite directii cu rola pe suprafata de tratat. Se creeaza astfel un camp de sute de gaurele de diverse adancimi, mult mai multe decat la injectarea clasica. In a doua faza se aplica substanta activa sub forma lichida si /sau de masti. Sunt necesare proceduri repetate la doua trei saptamani pentru a obtine stimularea fibrelor de colagen care duc la reducerea ridurilor si /sau regenerarea radacinilor firelor de par.
Mezoterapia fara ac inlocuieste intepatura clasica cu crearea unor canale virtuale in piele cu ajutorul ultrasunetelor, tehnica numita cavitatie. Substantele aplicate pe piele sub transductorul aparatului sunt absorbite in aceste cavitati virtuale create de ultrasunete si au penetrare mult mai profunda decat la aplicarea libera, concentratia substantelor in derm creste si efectele sunt vizibile rapid. Sedintele sunt saptamanale sau maximum la doua saptamani, sunt necesare de regula 6 sedinte pentru initierea efectului apoi cate o sedinta lunar in functie de scopul propus. Se foloseste in tratamentul acneei active, ridurilor, cicatricilor, cuperozei, tenului obosit.