Mamograful cu substanta de contrast Pristina GE, cea mai noua metoda de depistare a cancerului de san

“Cancerul de san poate fi prevenit?”, “Cancerul de san doare?”, “Ce semne ar trebui sa ne trimita la medic?”, “La ce varsta se face prima data mamografia?”, “Este adevarat ca mamografia iradiaza?”, “Este un examen dureros?”… iata numai cateva din cele #100deIntrebaripezi pe care orice femeie le are in legatura cu investigarea sanilor.

Potrivit ultimelor statistici in materie de screening si diagnostic al cancerului de san, lumea medicala specializata in oncologie si domenii conexe acestui domeniu este de acord ca nu putem vorbi de metode de preventie a cancerului de san, ci doar de diagnostic precoce al acestei maladii. Dupa varsta de 40 de ani, mamografia reprezinta “standardul de aur”, cea mai sigura metoda prin care se pot detecta semnele primare ale cancerului de san.

Pentru ca femeia este in centrul universului nostru, Medicum a lanseaza in cadrul proiectului “EQUILIBRIUM – proiect pentru sananatatea femeilor”, campania de constientizare #100deIntrebaripezi, campanie in cadrul careea au fost adresate cele mai frecvente intrebari in legatura cu cancerul de san si cu modalitatile de investigare in vederea preventiei acestei patologii.

In cadrul campaniei, am fixat reperele de baza si metodele de diagnostic primar al cancerului de san, am desfiintat mituri si “stiri false” propagate pe diverse medii de comunicare, intrebarea tuturor jurnalistelor care au avut amabilitatea de a se alatura campaniei fiind “Cancerul de san poate fi prevenit?”

Din pacate, specialistii sustin faptul ca cancerul de san nu poate fi prevenit. Ce putem insa face este ne investigam la timp sanii, pentru a depista la timp eventuale anomalii. Se poate face preventie numai prin diagnostic precoce!

“Si totusi, ce poate sa ii schimbe radical viata unei femei, atunci cand totul parea sa se aseze?” se intreaba retoric Dna. Andreea Marin in deschiderea evenimentului #Gloria, eveniment care a punctat necesitatea preventiei si controlului periodic si suportului psihologic de care o femeie, ca orice dintre noi, are nevoie atunci cand se confrunta cu un diagnostic oncologic.

Obiectivele demersului de comunicare Gloria au fost:

  • Informarea femeilor asupra posibilitatilor de diagnostic, marcand caracteristicile si diferentiatoarele celei mai noi tehnologii de detectie a cancerului de san, mamograful Pristina GE.

Mamografia cu substanta contrast este o metoda imagistica promitatoare, cu potential crescut in evidentierea si descrierea caracteristicilor morfologice si de perfuzie a leziunilor mamare la-costuri reduse, oferind un diagnostic rapid (7-10 minute), cu o achizitie rapida a imaginilor, oferind un raspuns diagnostic imediat, cu o sensibilitate egala IRM-ului, dar cu un indice de predictibilitate de aproape 100% fata de acesta

Dr. Cristian Nicolae, medic primar radiologie si imagistica medicala.

  • Informare privind necesitatea prezervarii fertilitatii pacientilor oncologici, inainte de tratamentele de chimio-/radioterapie. Oncofertilitatea este un domeniu la inceput de drum in Romania.

Fara a minimiza rolul tratamentelor radioterapice și chimioterapice, ca medici specializati in reproducere umana asistata, luăm în considerare “scăderea” șanselor de a aduce pe lume un copil pentru o persoana care se confrunta cu un diagnostic de cancer. Tratamentele oncologice, radioterapice și chimioterapice nu acţionează doar la locul pentru care sunt administrate, ele actionează şi asupra celorlalte celule, în special pe cele cu diviziune rapidă, cum sunt gonadele – ovarele şi testiculele. După aceste tratamente, infertilitatea poate fi o complicaţie temporară sau permanentă. În polichimioterapia care cuprinde un agent alchilant, s-a observat că infertilitatea este o complicaţie permanentă, amenoreea și azoospermia aparând în aproximativ 80% din cazuri.

Dr. Marilena Băluță, medic specialist obstetrică-ginecologie, embriolog senior al Clinicii Medicum.

  • Constientizarea necesitatii suportului psihoterapeutic pentru pacientii care primesc un diagnostic oncologic.

Poate mai mult decat in orice tip de diagnostic, atunci cand o femeie primeste un diagnostic oncologic intregul ei un univers se rescrie. In pregatirea proiectului Gloria am stat de vorba cu femei aflate in diferite etape ale procesului therapeutic: femei care tocmai primisera diagnosticul, femei carora li s-a facut mastectomie, urmata de reconstructie mamara, femei care au trecut prin tratamentele chimioterapice. In momentul in care am pus intrebarea: “care au fost primele intrebari pe care vi le-ati adresat atunci cand ati primit diagnosticul de cancer?”, una dintre primele 3 intrebari ale femeii cu cancer a fost: “Oare mai sunt FEMEIE?”…Daca imi pierd sanii sau posibilitatea de a aduce pe lume copii, oare mai sunt privita ca o femeie? In acel moment am realizat cata nevoie are o pacienta de oameni care sa o sustina la nivel psihologic, famial si social. Imbratisarea simpla, acel gest care sa spuna “Sunt aici!”, acel “Sunt frumoasa, asa cum sunt”…poate fara par, cu implant mamar, cu suportul familei si echipei medicale care sa transmita ideea de VIITOR!, iata nevoia reala a unui om care trece prin aceasta experienta.”

Mihaela Dram, Consultant in comunicare si PR al Clinicii Medicum, promotor al proiectelor “Gloria, #100 de intrebari pe Zi

Care a fost mesajul proiectului de preventie a cancerului de san Gloria, 100 de intrebari pe zi?

“Traieste fiecare zi cu bucurie, cu iubire, cu devotement fata de tine si fata de cei din jurul tau!” spune Gloria. Prin vocea Ralucai Casaru, Ioanei Gheorghita si Florentinei Dutu, pacientele care au trecut prin aceasta experienta, mesajul a fost unul pozitiv si mobilizator. O femeie se poate ridica, chiar dupa ce trece printr-un moment de cumpana, cum este un diagnostic de cancer. Important este sa isi acorde timp pentru ea. Sa vina din timp la medic, sa urmeze sfaturile profesionistilor, sa apeleze la suport psihoterapeutic, atunci cand este nevoie.

Dragostea incepe cu tine! a spus Medicum inca de la inceputul campaniei de lansare a celei mai noi metode de diagnostic al cancerului de san: mamograful cu substanta de contrast PRISTINA GE.

Noi tehnici de diagnostic a cancerului mamar, mamografia cu substanta de contrast

Dr. Cristian Nicolae explica in sinteza principalele beneficii ale mamografiei cu substanta de contrast, raportat la celelalte tipuri de investigantii (mamografie digitala, mamografia cu tomosinteza, IRM mamar etc.) sunt:

  • Ofera un diagnostic rapid si precis al  cancerului mamar,mai ales in sanul dens.
  • Transeaza diagnosticul de benignitate  sau  malignitate in cazul leziunilor discordante mamo/eco(US).
  • Doza minima de iradiere, expunere bifazica  din timpul mamografiei cu substanta de contrast va creste doza de iradiere a tesutului glandular cu doar 20% fata de doza primita la o mamografie digitala clasica, ce presupune o singura expunere.
  • Pune diagnosticul in recidivele cancerului mamar dupa tratamente de tip  chimioterapie sau tratament chirurgical
  • Mamograful Pristina GE a fost prevazut cu un mecanism de auto-compresie a sanului.
  • Durata examenului mamografic cu substanta de contrast  va fi de maxim 10 min, iar rezultatul poate fi comunicat pacientei in urmatoarele 10 minute.
2 Comments
  1. Răspunde
    Elena

    Buna ziua!
    Inainte de a face programarea pentru mamografie cu substanta de contrast, mi as dori sa stiu un pret!Este urgent .
    Multumesc!
    Felicitari intregii echipe!

    • Răspunde
      Clinica Medicum

      Pretul este de 600 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X