Limfadenopatia la copii - cauze și tratament?

Limfadenopatia la copii – cauze și tratament?

Ganglionii sunt parte componentă a sistemului imun, mecanismul nostru natural de apărare împotriva infecțiilor. Din acest motiv, ei se vor mări de fiecare dată când există o inflamație la nivelul gâtului și organismul se luptă cu agresorul viral sau bacterian pentru a restabili echilibrul.

Ganglionii limfatici se găsesc în toată zona gâtului, cu o densitate mai mare în jurul vaselor mari de sânge.

Copiii sunt mai predispuși infecțiilor virale sau bacteriene la nivelul gâtului întrucât sistemul lor imunitar încă se perfectează. 

Mărirea ganglionilor la copii se numește limfadenopatie și este cel mai frecvent descoperită de către adulți în timpul bolilor acute. Cele mai multe limfadenopatii sunt autolimitante și se remit în câteva săptămâni de la vindecarea episodului acut de boală. 

Cele mai frecvente boli acute care duc la marirea ganglionilor gatului sunt: 

  • amigdalitele
  • faringitele
  • faringo-amigdalitele
  • infecțiile căilor respiratorii superioare (IACRS)
  • otitele
  • infecțiile dentare

De reținut este faptul că unele virusuri sau bacterii produc într-o primă fază o inflamație a cercului limfatic al gâtului (inelul limfatic Waldeyer), urmată la scurt timp de afectarea ganglionilor!

Ce sunt polipii?

Polipii sunt vegetații adenoide ce declanșează infecții naso-faringiene repetate. În cazul apariției lor, apare adesea și o limfadenopatie cervicală cu următoarele caractere: nedureroasă, cu ganglioni mici și nedureroși la palpare, mobili față de planurile profunde și care seamănă cu un șirag de mărgele.

Limfadenopatia poate fi dureroasă?

Da, această poate fi destul de dureroasă. Uneori, pacienții prezintă semnele inflamației acute (durere, roseață și caldură locală în dreptul ganglionului). 

Ce este recomandat în cazul unui număr mare de ganglioni afectați?

În cazurile în care numărul ganglionilor inflamați este mare, sau unul dintre ganglioni este foarte voluminos și nu răspunde la tratamentul administrat sau apar semne de suprainfecție locală este necesar că medicul să reevalueze copilul și să stabilească oportunitatea ajustării tratamentului medicamentos, fie a intervenției chirurgicale.

Cum pot fi evaluați corect ganglionii?

O bună metodă de evaluare a volumului, tipologiei și evoluției sub tratament a ganglionilor din gât este ecografia cervicală. 

Această investigație este complet netraumatizantă pentru cel mic, nu iradiază, este rapidă și oferă informații foarte precise medicului specialist. Pentru completarea diagnosticului, medicul poate recomandă pacientului analize de sânge (precum hemoleucogramă cu formulă leucocitară).

Dr. Vlad Postelnicu, Medic Primar ORL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

+4 0753 818 181

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X