Limfadenopatia la copii - cauze si tratament - clinica medicum

Limfadenopatia la copii – cauze și tratament?

Ganglionii sunt parte componentă a sistemului imun, mecanismul nostru natural de apărare împotriva infecțiilor. Din acest motiv, ei se vor mări de fiecare dată când există o inflamație la nivelul gâtului și organismul se luptă cu agresorul viral sau bacterian pentru a restabili echilibrul.

Ganglionii limfatici se găsesc în toată zona gâtului, cu o densitate mai mare în jurul vaselor mari de sânge.

Copiii sunt mai predispuși infecțiilor virale sau bacteriene la nivelul gâtului întrucât sistemul lor imunitar încă se perfectează. 

Mărirea ganglionilor la copii se numește limfadenopatie și este cel mai frecvent descoperită de către adulți în timpul bolilor acute. Cele mai multe limfadenopatii sunt autolimitante și se remit în câteva săptămâni de la vindecarea episodului acut de boală. 

Cele mai frecvente boli acute care duc la marirea ganglionilor gatului sunt: 

  • amigdalitele
  • faringitele
  • faringo-amigdalitele
  • infecțiile căilor respiratorii superioare (IACRS)
  • otitele
  • infecțiile dentare

De reținut este faptul că unele virusuri sau bacterii produc într-o primă fază o inflamație a cercului limfatic al gâtului (inelul limfatic Waldeyer), urmată la scurt timp de afectarea ganglionilor!

Ce sunt polipii?

Polipii sunt vegetații adenoide ce declanșează infecții naso-faringiene repetate. În cazul apariției lor, apare adesea și o limfadenopatie cervicală cu următoarele caractere: nedureroasă, cu ganglioni mici și nedureroși la palpare, mobili față de planurile profunde și care seamănă cu un șirag de mărgele.

Limfadenopatia poate fi dureroasă?

Da, această poate fi destul de dureroasă. Uneori, pacienții prezintă semnele inflamației acute (durere, roseață și caldură locală în dreptul ganglionului). 

Ce este recomandat în cazul unui număr mare de ganglioni afectați?

În cazurile în care numărul ganglionilor inflamați este mare, sau unul dintre ganglioni este foarte voluminos și nu răspunde la tratamentul administrat sau apar semne de suprainfecție locală este necesar că medicul să reevalueze copilul și să stabilească oportunitatea ajustării tratamentului medicamentos, fie a intervenției chirurgicale.

Cum pot fi evaluați corect ganglionii?

O bună metodă de evaluare a volumului, tipologiei și evoluției sub tratament a ganglionilor din gât este ecografia cervicală. 

Această investigație este complet netraumatizantă pentru cel mic, nu iradiază, este rapidă și oferă informații foarte precise medicului specialist. Pentru completarea diagnosticului, medicul poate recomandă pacientului analize de sânge (precum hemoleucogramă cu formulă leucocitară).

Dr. Vlad Postelnicu, Medic Primar ORL

5 Comments
  1. Răspunde
    Ramona

    Bună ziua sunt o mămică la o fetita de 6 ani ia tot tipu face amigdalite mai ales în sezonu rece acuma ia ieșit un ganglion care sta de 2 saptamani vreau sa va între cât tip stau la gat și dacă alt tratament decât antibiotic trebuie dat va mulțumesc.Ramona

  2. Răspunde
    Ramona

    Bună am o fetita de 6 anișori care are un ganglion în zona gatului a primit un tratament cu antibiotic dar tot nu ia trecut și ași vrea sa știu cât tip poate dura ganglioni în zona gatului va multumesc

  3. Răspunde
    Rodica

    Bună ziua
    Am un băiețel de 5 anisori, a fost foarte racit și în urma răcelii i’au apărut ganglioni la gat în ambele părți…. totuși răceală a trecut dar ganglionii nu se retrag de tot … în volum s’au mai micșorat dar tot se vad pe gat …. am fost la pediatru și mereu ni se spune ca totul este normal și sa ii lasam în pace…. as mai putea auzi a doua părere?
    Multumesc

  4. Răspunde
    Hariton Iuliana

    Buna seara am un copil de 4ani și în urma unei raceli puternice a rămas cu un gaglion mare la gat a luat antibiotic dar nu ii trece tot mare a ramas ce pot face multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X