Mi se pare ingrozitor sa fii alergic la ceva ce miroase a copilarie. Vad zilnic in clinica Medicum copii alergici, pe care ii investigam pentru a le stabili un diagnostic cat mai corect si a institui o strategie terapeutica personalizata. Este ingrijorator sa vezi cum o cantitate minuscula dintr-un aliment poate provoca o reactie atat de virulenta incat sa puna viata in pericol si sa necesite interventie rapida cu medicamentul salvator, respectiv adrenalina. In consecinta, trebuie sa fim cu totii-noi si parintii lor, educatorii, profesorii, antrenorii si intreaga comunitate-informati si pregatiti pentru a interveni prompt si corect.
Iata cum ne explica Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie si imunologie clinica, Presedinte AREA/Asociatia Romana de Educatie in Alergii, a carei prima intalnire oficiala a avut loc sambata 8 decembrie, la club Zarva, Bucuresti.
Potrivit Academiei Europene de Alergologie si Imunologie Clinica peste 17 milioane de europeni sufera de diverse alergii alimentare, dintre acestia 3,5 milioane sunt copii si tineri.
1 din 20 de copii se confrunta la nivel european cu aceasta problema. 8% dintre ei au risc de reactii alergice severe, alergiile alimentare pot deveni cea mai frecventa cauza de anafilaxie in cadrul comunitatilor.
In Romania nu exista inca o statistica oficiala. Iata o prima provocare pe care AREA o are in obiectiv.
Alergia este o afectiune medicala care impacteaza calitatea vietii si in conditii necontrolate poate periclita viata.
Asociatia Romana de Educatie in Alergii a aparut din viziunea comuna a membrilor fondatori si a unei comunitati de parinti de copii alergici, de a contribui la integrarea sigura in comunitate a copiilor afectati de diverse tipurile de alergii.
AREA va milita activ pentru urmatoarele obiective:
- Informarea-educarea populatiei privind riscurile alergiilor in randul persoanelor afectate;
- Facilitarea unui plan terapeutic si accesului la tratament de urgenta in institutiile de invatamant si spatii publice;
- Informare asupra mijloacelor de preventie a reactiilor alergice in randul comunitatilor educationale, scoli, gradinite pentru a integra, fara discriminare, copiii alergici.
- Actiuni de integrare a copiilor in comunitati pregatite pentru a primi, acomoda si reactiona activ, in caz de urgenta in sprijinul acestor copii.
- Solidaritate publica si facilitarea parteneriatelor intre comunitati si autoritati publice, pentru a sprijini demersurile de prim ajutor in situatii de urgenta.
- Facilitarea informarii institutiilor de alimentatie publica pentru includerea unor programe nutritionale personalizate si adaptate nevoilor acestei comunitati.
- Sustinerea demersurilor comunitatilor afectate de cele mai agresive forme de alergii respiratorii, printre care se numara si alergia la polenul de ambrozie, pentru implementarea normativelor legislative recent aprobate in acest context.
- Informare, implicare si solidaritate intre oameni pentru ajutorul copiilor alergici!
Am cunoscut in cadrul evenimentului de lansare AREA mamici, parinti, bunici, profesori ai acestor copii. Ne-au povestit experientele lor, provocarile in ce priveste alimentatia acestor copii, integrarea lor in cadrul comunitatii, sistemului de invatament si in locuri publice, prea putin informate si pregatite in a primi, acomoda si a face fata in situatii de risc, precum cel al unei situatii de anafilaxie.
Dr. Diana Placintescu, medic primar dermatologie, Vicepresedinte AREA, vede demersul ca fiind un proiect de mare solidaritate intre oameni:
Asociatia de Educatie in Alergii a aparut dintr-o necesitate fireasca de a constientiza o cauza publica a unei categorii de oameni aflati intr-o permanenta stare de alerta.
Pentru copiii cu alergii alimentare simplul contact cu un alergen periculos, fie el mai putin cunoscut decat cele 14 considerate cele mai periculoase in Europa, poate pune viata in pericol. O reactie rapida in caz de urgenta poate face diferenta intre viata si moarte!
In egala masura, dermatitele atopice si alergiile respiratorii, rinite, astm, pot avea un impact deosebit adupra calitatii vietii celor afectati si familiilor lor, si aceasta categorie avand nevoie de sustinerea noastra constant.
Suntem impreuna pentru copiii alergici! Suntem onorati sa fim clinica-partener a acestui proiect dedicat micutilor nostri pacienti.
Daca doriti sa va implicati alaturi de noi pentru sprijinul acestei cauze, puteti deveni partener AREA accesand www.educatie-alergii.ro!